Implementarea propriu zisă a proiectului este o etapă care se materializează după identificarea și selectarea celei mai potrivite surse de finanțare, urmată de etapa accesării finanțării.
Identificarea sursei de finanțare este un proces amplu și complex care presupune derularea unor activități legate de analiza caracteristicilor proiectului pe care doreşte să-l realizeze solicitantul şi compararea acestor caracteristici în paralel cu resursele disponibile pentru cofinanţarea proiectului dar și cu posibilităţile existente de finanţare din fonduri europene nerambursabile.
Scopul acestui proces este de a determina cât mai bine și a potrivi zonele de compatibilitate între caracteristicile proiectului propus de solicitant şi sursele disponibile de finanţare.
Un proiect cu finanțare nerambursabilă trebuie să confere durabilitate și să aducă valoare adăugată prin investițiile pe care le propune și pe care le realizează.
Implementarea unui proiect cu finanțare nerambursabilă este un proces complex care necesită o cunoaștere temeinică a legislației naționale și europene specifice.
Având în vedere acest aspect, semnarea unui contract de finanțare nu înseamnă și o garanție a faptului că Beneficiarul va putea deconta întreaga sumă care reprezintă finanțare nerambursabilă, sumă propusă și aprobată prin bugetul proiectului.
La finalul perioadei de implementare, Beneficiarul trebuie să poată dovedi finanțatorului că și-a îndeplinit toate responsabilitățile asumate prin semnarea Contractului de finanțare.
Putem spune așadar că succesul implementării unui proiect cu finanțare nerambursabilă și asigurarea decontării întregii sume nerambursabile aprobată prin proiect, începe odată cu alegerea SURSEI DE FINANȚARE POTRIVITE!