Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nutritie

Vremea capsunilor

2e2e2e2e2ee2e2e2e2e

In fata unui castron cu capsuni parfumate si purpurii, care iti umplu gura de arome si de dulceata, cine sa se mai gandeasca si la continutul lor de minerale si vitamine si la bolile pe care le vindeca?

Le mananci si atat, fericit ca sfanta vara vine iarasi cu poala plina, revarsandu-si belsugul in farfurii.

Un belsug ce trimite atatea adieri minunate spre noi, incat ne-am decis sa celebram sezonul capsunilor pe o pagina de internet, oferindu-va cateva retete pe care cine le incearca iese castigator. Sunt vechi  de pe vremea bunicii si, deci, sigure.

Prepararea fructelor

In cazul fericit in care va culegeti singuri capsunile din gradina, alegeti o dimineata cu soare, pentru ca atunci aroma fructelor se afla la apogeu. Pentru ca fructele sa piarda cat mai putina zeama, trebuie recoltate cu tot cu codita, si spalate numai daca este absolut necesar iar clatitul fructelor sa se faca rapid, prin scufundare in apa rece, dupa care se vor pune sa se scurga pe un servet de bucatarie. La curatat se indeparteaza atat coditele cat si fructele lovite sau putrezite. Capsunile mari trebuie taiate in doua sau in patru, ca sa se fiarba in mod egal cu cele mai mici.

dwwddwdwdwwddw
Vremea capsunilor 108

Zaharul se amesteca cu fructele in mod uniform iar pentru marmelada, capsunile trebuie zdrobite. Important: daca puneti in fructe si zahar care le leaga mai usor, el trebuie adaugat tot inainte, in fructele nepuse la fiert. Fructele se pun la fiert amestecand mereu, pana ce incep sa se lege (se incearca ridicand lingura in aer). Se scoate spuma de mai multe ori cu o strecuratoare pentru ca aerul din spuma ar reduce durata conservelor.

La umplerea borcanelor e bine sa se foloseasca o lingura mare de supa, astfel incat gura borcanului sa ramana curata. La umplerea cu fiertura fierbinte se pune o carpa uda sub borcane, pentru ca acestea sa nu plesneasca. Dupa umplere, borcanele se inchid imediat.

Cratita in care se face dulceata si borcanele trebuie sa fie curate pe dinafara. Curatati-le in apa fierbinte. Inelele de guma de la capacele borcanelor ce se inchid etans trebuie sterilizate cinci-zece minute, in apa fierbinte de minimum 60 de grade Celsius, sau se poarta flacara unui chibrit de jur imprejurul capacului.

Dulceata de capsuni

  • Ingrediente – un kilogram de capsuni, trei cesti de zahar.
  • Mod de preparare – capsunile spalate si curatate se pun intr-un vas, impreuna cu o cana de zahar si se lasa peste noapte, acoperite cu un capac. A doua zi se strecoara zeama lasata si se amesteca cu zaharul ramas. Se pune pe foc mic intr-o cratita timp de zece minute, amestecand intruna, pana cand zaharul se dizolva complet (nu trebuie sa dea in fiert). Se adauga capsunile si se fierb 20-30 de minute, pana cand se leaga (se incearca cu lingura). Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate.
strawberry jam marble background 1150 37971
Vremea capsunilor 109

Compot de capsuni

  • Ingrediente – 400 de grame de zahar, un kilogram de capsuni, 500 mililitri de apa.
  • Mod de preparare – capsunile se spala, se inlatura caliciul si se aleg cu atentie. Ele trebuie sa fie intens colorate si sanatoase. Zaharul si capsunile se introduc in cratita si se adauga apa iar continutul respectiv se aduce la fierbere. Se toarna fierbinte in borcane si se lega cu celofan sau se astupa cu capace metalice. Borcanele se introduc intr-o oala cu apa fierbinte. Nivelul apei trebuie sa fie cu trei-patru centimetri mai jos decat gura borcanelor. Se sterilizeaza prin fierbere timp de 15-20 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca.

Sirop de capsuni

  • Ingrediente – 650 de grame de zahar, 400 mililitri suc de capsuni.

Mod de preparare – se folosesc soiuri de capsuni intens colorate si foarte bine coapte. Acestea se spala si se inlatura caliciul. Astfel pregatite, se preseaza, se storc si se filtreaza. Sucul obtinut trebuie sa fie cat mai limpede. Zaharul se introduce in cratita si apoi se adauga sucul. Se aseaza pe foc si se fierbe doua-trei minute dupa ce a dat in clocot. Se spumeaza si se toarna in sticle fierbinte, ulterior astupandu-se cu dopuri sau cu celofan.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole asemanatoare

Nutritie

In fata unui castron cu capsuni parfumate si purpurii, care iti umplu gura de arome si de dulceata, cine sa se mai gandeasca si...

Casa si Gradina

Ananasul este o planta tropicala, cu radacini destul de mici, iubitoare de ploaie si cu frunzele dispuse in rozete. Totodata anansul este un fruct mare,...

Casa si Gradina

Tocmai de aceea, aversiunea noastra fata de aceasta leguma a crescut direct proportional cu abundenta de produse „occidentale” din magazine. In mod preconceput, soia...

Retete

Fructele de mango au aparut la noi pe piata relativ de putina vreme. Le-am folosit fie alaturi de alte fructe, fie le-am mancat ca...

Retete

Exista si numeroase retete de mancare dietetice si gustoase.

Articole recomandate

Casa si Gradina

Prunele au fost aduse in Europa de marele cuceritor Alexandru Macedon. Sunt originare din Siria, iar cultura lor la scara larga a inceput in...

Casa si Gradina

In germana veche, rizomul mandragorei se numea „alruna„, cuvant inrudit cu „runa” (semn grafic din alfabetul germanic, intrebuintat in inscriptiile profane, dar mai ales...

Casa si Gradina

Foarte pretuit pentru fibrele lui, era materia prima folosita la confectionarea de haine, panze pentru corabii si plase de pescuit. Cele mai vechi urme...

Casa si Gradina

Rodia isi are originile in Persia, unde era cultivata cu 5000 de ani in urma. Romanii si fenicienii au raspandit-o apoi in tot spatiul...