In timp ce lumea intreaga este zguduita de pandemie si multiplele crize economice, un politician din India a reusit sa ne aduca aminte de coruptia si abuzul de putere ale unor lideri. Este vorba despre un incident socant, in care un astfel de lider si-a folosit puterea pentru a ordona golirea unui baraj, din cauza ca si-a pierdut telefonul.
Conform rapoartelor, parlamentarul indian Balwantsinh Rajput a ordonat golirea a patru tone de apa dintr-un baraj din districtul Dahod din Gujarat, in zona vestica a tarii. Motivul a fost unul absolut ridicol – politicanul si-a pierdut telefonul in apropierea barajului si a crezut ca acesta cazuse in apa, astfel incat a cerut scoaterea apei pentru a-l putea recupera.
Desi comunitatea locala opunea golirea barajului, Rajput a continuat sa-si impuna decizia, amenintand cu consecinte asupra celor care ii vor pune piedici. In final, fortelor de politie si echipelor de pompieri li s-a cerut sa scoata apa din baraj, in ciuda pericolelor ecologice si sociale implicate.
Aceasta actiune absurda a fost intampinata cu furie si indignare de catre mai multi cetateni indieni, care au condamnat modul in care politicienii se folosesc de puterea lor in mod abuziv. Mai mult, opinia publica si organizatiile pentru mediu au atras atentia ca golirea barajului va avea consecinte negative nu numai asupra apei si vietuitoarelor din zona, ci va afecta si agricultura si aprovizionarea cu apa potabila.
Incepand cu anii ’90, India a suferit o serie de scandaluri politice legate de coruptie si abuz de putere, dar acest incident incredibil subliniaza inca o data cat de profund radicate sunt aceste probleme in societatea indiana. Este crucial ca oamenii sa fie constienti de astfel de abuzuri si sa formeze o societate mai responsabila si echitabila.
In concluzie, incidentul cu golirea barajului din India este doar un exemplu al coruptiei si abuzului de putere ale politicienilor din intreaga lume, iar multe institutii guvernamentale trebuie sa faca mai mult pentru a preveni astfel de actiuni absurde si daunatoare. O societate mai responsabila si echitabila poate fi realizata doar prin educatie si constientizare, impreuna cu o schimbare reala in politica si guvernare.
