Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Doare sau nu implantul dentar?

1446301719 wp65e5a160d2d317.29850548

Un implant dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a înlocui un dinte lipsă. Acesta este format din trei componente principale: implantul propriu-zis, abutmentul și coroana. Implantul este o șurubelniță de titan care este inserată în osul maxilar sau mandibular, în timp ce abutmentul este o conexiune care leagă implantul de coroană. Coroana, pe de altă parte, este parte vizibilă a implantului și are un aspect similar cu un dinte natural. Daca vrei sa afli mai mult detalii despre costul uni implant dentar, viziteaza pagina implant dentar pret.

Procesul de inserare a unui implant dentar implică mai multe etape, iar durata totală a procedurii poate varia în funcție de cazul fiecărui pacient. De obicei, procesul poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. În general, este un proces sigur și eficient, cu un succes ridicat în rândul pacienților.

Este important de menționat că, în timpul procedurii de inserare a implantului dentar, pacienții sunt supuși anesteziei locale, ceea ce înseamnă că nu vor simți niciun disconfort sau durere în timpul intervenției chirurgicale. Chirurgul oral sau implantologul va administra anestezicul în zona implantului, iar pacientul va fi complet adormit în acea zonă. Acest aspect este unul crucial pentru a asigura confortul pacientului pe durata procedurii.

Este important de menționat că fiecare pacient poate avea un umăr diferit în ceea ce privește nivelul de durere perceput în timpul și după procedura de implant dentar. Sensibilitatea individuală, starea generală de sănătate și capacitatea de a face față disconfortului pot varia de la persoană la persoană. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a decide să vă faceți un implant dentar. Citeste si articolul despre cost implant dentar.

Procesul de obținere a unui implant dentar

Procesul de obținere a unui implant dentar implică mai multe etape, iar fiecare dintre ele este esențială pentru obținerea unor rezultate de succes. Deși procedura poate varia în funcție de cazul fiecărui pacient, în general, următoarele etape sunt implicate în obținerea unui implant dentar:

 1. Evaluarea inițială și planificare – În această etapă, medicul dentist va analiza starea danturii și va efectua o serie de examinări și teste pentru a determina dacă pacientul este un candidat potrivit pentru un implant dentar. De asemenea, medicul va realiza o planificare detaliată a procedurii, luând în considerare factori precum starea osului, poziția implantului și necesitatea oricăror intervenții preliminare.
 2. Extracția dintelui (dacă este necesar) – Dacă dantura pacientului mai are dinți rădăcină sau deteriorați care trebuie extrasi, aceasta reprezintă prima etapă a procesului. Extracția se face sub anestezie locală, iar pacientul nu va simți niciun disconfort în timpul procedurii.
 3. Inserarea implantului – După ce zona este complet vindecată după extracție, medicul dentist va insera implantul dentar în osul maxilar sau mandibular. Aceasta este o procedură chirurgicală minoră care se realizează sub anestezie locală. Medicul va face o incizie în gingie și va insera implantul în osul subiacent. După aceasta, se va sutura gingia pentru a permite vindecarea.
 4. Perioada de vindecare – După inserarea implantului, este necesară o perioadă de vindecare pentru ca osul să se integreze în jurul acestuia. Aceasta poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de fiecare caz în parte. În timpul acestei perioade, pacientul trebuie să aibă grijă de igiena orală și să evite alimentele dure sau mâncarea care poate pune presiune asupra implantului.
 5. Fixarea abutmentului și a coroanei – După ce osul s-a vindecat și s-a integrat în jurul implantului, medicul dentist va fixa abutmentul pe implant și va monta coroana personalizată. Aceasta este etapa finală a procesului și înseamnă că implantul dentar este complet funcțional și arată ca un dinte natural.

Mituri despre durerea asociată cu implantul dentar

Există multe mituri și presupuneri despre disconfortul asociat cu implantul dentar. Unele persoane cred că procedura este extrem de dureroasă și că recuperarea poate fi dificilă. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că acestea sunt doar mituri și că realitatea poate fi diferită.

Unul dintre cele mai comune mituri este că implantul dentar este la fel de dureros ca extracția unui dinte. Adevărul este că, în timpul procedurii de implant dentar, pacienții sunt în general adormiți în zona implantului printr-o anestezie locală. Acest lucru înseamnă că nu vor simți niciun disconfort sau durere în timpul intervenției chirurgicale. Majoritatea pacienților descriu senzații minime de presiune sau ciocănit în timpul inserării implantului, dar acestea sunt de obicei ușor de tolerat.

Un alt mit este că recuperarea după implantul dentar este foarte dureroasă și poate dura mult timp. Deși este adevărat că pacienții pot experimenta un anumit disconfort și sensibilitate în primele zile sau săptămâni după procedură, acesta este de obicei ușor de gestionat cu medicamente pentru durere eliberate de medicul dumneavoastră. În general, majoritatea pacienților se recuperează complet în câteva săptămâni și pot reveni la activitățile normale.

Factori care pot influența nivelul de disconfort în timpul procedurii de implant dentar

Nivelul de disconfort pe care îl puteți experimenta în timpul procedurii de implant dentar poate fi influențat de mai mulți factori. Este important să aveți în vedere următorii factori care pot afecta nivelul de disconfort:

 1. Experiența și abilitățile medicului dentist – Alegerea unui medic dentist cu experiență și abilități solide în implantologie dentară poate reduce riscul de disconfort în timpul procedurii. Un medic dentist experimentat va ști cum să manipuleze țesuturile și osul într-un mod delicat, minimizând astfel disconfortul pacientului.
 2. Starea generală de sănătate – Persoanele cu afecțiuni medicale preexistente pot avea un nivel mai mare de disconfort în timpul procedurii de implant dentar. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice condiții medicale pe care le aveți înainte de a vă face un implant dentar.
 3. Calitatea și densitatea osului – Dacă osul maxilar sau mandibular este mai puțin dens sau are o calitate slabă, inserarea implantului poate fi mai dificilă și poate provoca un nivel mai mare de disconfort. În aceste cazuri, medicul dentist poate recomanda proceduri suplimentare, cum ar fi un transplant de os sau o sinus lift, pentru a îmbunătăți calitatea și densitatea osului înainte de a insera implantul.
 4. Tehnica chirurgicală – Tehnica chirurgicală utilizată de medicul dentist poate afecta nivelul de disconfort resimțit în timpul procedurii. Tehnici mai avansate, cum ar fi tehnica de inserție a implantului fără incizii, pot reduce disconfortul și timpul de recuperare.

Este important să discutați cu medicul dentist despre toate aceste aspecte înainte de a vă decide să vă faceți un implant dentar. Medicul vă va putea oferi informații specifice legate de cazul dumneavoastră și vă va putea ajuta să vă pregătiți pentru procedură.

Cum să gestionați durerea și disconfortul după ce v-ați făcut un implant dentar

După ce ați trecut prin procedura de implant dentar, este normal să experimentați un anumit disconfort și sensibilitate. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a gestiona durerea și disconfortul și a accelera procesul de vindecare:

 1. Medicamente pentru durere – Medicul dentist vă va prescrie medicamente pentru durere pentru a vă ajuta să gestionați disconfortul în primele zile după procedură. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile medicului cu privire la dozare și programul de administrare a medicamentelor.
 2. Aplicarea de gheață – Aplicarea de gheață pe obrazul afectat în primele 24 de ore după procedură poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Asigurați-vă că înveliți gheața într-un prosop subțire și nu o aplicați direct pe piele.
 3. Respectarea instrucțiunilor de igienă orală – Este important să aveți grijă de igiena orală corespunzătoare după implantarea dentară. Spălați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi și utilizați un colutor antibacterian recomandat de medicul dentist. Evitați să vă clătiți gura sau să utilizați ață dentară în zona implantului în primele zile după intervenție.
 4. Evitarea alimentelor tari și a mâncării care poate pune presiune asupra implantului – În primele zile după procedură, evitați alimentele dure și mâncarea care poate pune presiune asupra implantului. Optați pentru alimente moi și de consistență moale, cum ar fi supe, piureuri și iaurt.
 5. Evitarea obiceiurilor nesănătoase – Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații. Este important să evitați aceste obiceiuri nesănătoase în timpul procesului de vindecare.

Dacă durerea și disconfortul persistă sau devin insuportabile, este important să contactați medicul dentist pentru a vă evalua și a vă oferi tratamentul adecvat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sanatate

Tusea este un simptom comun și apare în diferite forme și cauze. De la tusea seacă sau productivă până la tusea acută sau cronică,...

Sanatate

Un implant dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a înlocui un dinte lipsă. Acesta este format din trei componente principale: implantul propriu-zis, abutmentul...

Sanatate

Aparatele de fizioterapie pot fi o parte importantă a planului dumneavoastră de recuperare. Dacă aveți o afecțiune care necesită fizioterapie, discutați cu medicul dumneavoastră...

Sanatate

În ultimii ani, Marea Britanie, Suedia și Japonia au reușit să reducă semnificativ numărul fumătorilor prin intermediul unor programe de prevenire, educare și tratament,...

Diete

Obiectivul PMI pentru 2025: 50 la sută din venituri din produse fără fum Philip Morris International (PMI) a anuntat recent un obiectiv ambitios pentru...

Articole recomandate