Rezumat:
Florile-de-gheata sau ghetisoarele au ajuns la noi de prin tarile nordice si, pentru ca au un aspect albicios, li s-a spus de… gheata. Denumirea lor comuna este Sedum si reprezinta o familie cu aproximativ 400 de specii. Cele mai sensibile se cultiva chiar si in casa, unde sunt foarte apreciate pentru florile lor stelate si efectul deosebit pe care-l produc prin culoare si forma carnoasa a frunzelor.
Cum se cultiva
Anual, se replanteaza prin martie-aprilie, asezandu-se intr-un ghiveci mai mare. Ideal este sa folositi un compost special pentru cactusi (se gaseste in magazinele de plante) sau, daca nu aveti de unde sa-l procurati, amestecati un pamant bun pentru ghiveci cu putin nisip fin, fara sa uitati sa asezati pe fundul acestuia cioburi de la alte ghivece sau pietris, pentru a asigura scurgerea apei in exces.
Unde se aseaza
Primavara si vara, asezati floarea-de-gheata in lumina puternica, dar nu direct la soare, udati-o abundent si aveti grija sa se usuce pamantul inainte de a o uda iarasi. O data pe saptamana, adaugati in apa ingrasamant lichid. Cand temperatura din casa depaseste 18 grade C, scoateti planta la aer, intr-un loc ferit.
Cum se inmultesc
Speciile anuale sau bianuale se insamanteaza primavara, iar cele perene, toamna, neaparat in pamant amestecat cu nisip fin, si se pun la umbra, la o temperatura de 13-18 grade C. Planta se poate inmulti si prin butasi – din varfurile tulpinilor taiate la 8-10 cm. In cazul in care alegeti aceasta varianta, asteptati cateva zile, pana cand partea taiata se cicatrizeaza, apoi plantati butasul in acelasi tip de pamant si tineti ghiveciul la racoare si umbra pana dau vlastari.
Pericole
- Fiti atenti la excesul de apa! Acesta provoaca vestejirea si putrezirea frunzelor si creste vulnerabilitatea plantei la atacul cosenilei fainoase.
Remediu
- Daca planta a fost deja atacata de cosenila fainoasa, trebuie sa curatati partile afectate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat (folosit drept combustibil) si sa spalati frunzele cu apa calduta.