Reglementarea activității de consultanță în domeniul proiectelor cu finanțare europeană poate fi un subiect de discuție, având în vedere că o reglementare în acest domeniu ar aduce un plus pentru cei care accesează aceste fonduri.
În practică s-a constatat că un număr mare de contracte de finanțare care au fost semnate pentru perioada de programare 2007-2013, au fost reziliate ca urmare a numeroaselor probleme apărute și nerezolvate în perioada de implementare. Aceste neajunsuri constatate în perioada de implementare au fost probleme generate încă din etapa de scriere a cererii de finanțare și au cauze multiple.
Printre acestea ar fi lipsa de atenție a consultantului în tratarea anumitor apsecte, înțelegerea insuficientă a unor probleme, ceea ce conduce la apariția unor efecte neprevăzute de către consultanți în implementare, etc. Sunt multe aspecte legate de implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene care impun o anumită expertiză din partea consultanților.

Un proiect neimplementat sau care ajunge să fie reziliat pe parcursul implementării în urma problemelor sau a unor necorelări apărute și care nu pot fi rezolvate în perioada de valabilitate a contractului de finanțare, înseamnă timp şi bani pierduți pentru scrierea cererii de finanţare, pentru perioada de evaluare a cererii de finanţare şi nu în ultimul rând pierderea şansei de a realiza un proiect necesar pentru solicitant.
Lipsa unor reglementări specifice în domeniul consultanţei, deşi nu putem afirma că este un minus, reprezintă totuşi o situaţie care permite existenţa unui număr mare de consultanţi insuficient pregătiţi.
În domeniul proiectelor cu finanţare nerambursabilă ar putea exista un sistem de clasificare şi certificare a consultanţilor în funcţie de experienţa acestora sau de rezultatele obţinute anterior.
Inexistenţa unui sistem de validare a competenţelor deţinute de un consultant, fie că vorbim de un expert sau de o societate comercială, face posibil ca un solicitant/beneficiar să aleagă un consultant care, fie nu are expertiza necesară pentru proiectul dorit, fie are o expertiză superioară.
Ca urmare, dezvoltarea unui sistem prin care să se poată certifica capacitatea consultantului, nivelul de expertiză pe care îl poate oferi un consultant, poate fi o soluţie în luarea deciziei potrivite de către un beneficiar sau posibil beneficiar, în alegerea consultantului.
