Ananasul este o planta tropicala, cu radacini destul de mici, iubitoare de ploaie si cu frunzele dispuse in rozete. Totodata anansul este un fruct mare, carnos, aromat, are un parfum deosebit si e dulce acrisor. Se cultiva numai in zonele calde. Originile lui provenind din America de Sud, in Europa fiind adus de Christopher Columb. Provine din familia Bromeliaceae.
Unii cresc in scorburile copacilor, altii se planteaza asa cum procedam noi cu legumele din gradina.
Dar, desi are un aspect deosebit de decorativ, trebuie sa stiti din capul locului ca ananasul crescut acasa, in ghiveci, nu va face niciodata si fructe. Daca nu va reuseste plantarea, inseamna ca fructul nu a fost suficient de proaspat.
De tinut minte
Nu trebuie sa lasati ananasul la soare decat putin, in orele diminetii. Nu-l udati abundent la radacina si pulverizati-l des pe frunze, este de preferat sa folositi apa de ploaie. Radacinile sunt destul de mici, asa ca nu folositi ghivece mari si aveti grija sa asigurati un drenaj bun, pentru ca unul prost va face apa sa balteasca si va duce la putrezirea bazei plantei.
Ananas la ghiveci in cinci pasi
1. Cumparati un fruct de ananas cat mai proaspat posibil, care sa aiba motul cu frunzele din varf cat mai verde.
2. Taiati motul cat sa luati putin si din pulpa fructului, si apoi lasati fructul sa se zvante. Sau scufundati-l intr-un borcan cu apa, pe care sa o schimbati zilnic. Cand ii mijesc radacinile, puteti sa il plantati.
3. Luati un ghiveci nu prea mare, cu gauri de scurgere si umpleti-l cu pamant din turba cu pH neutru si plantati motul.
4. Acoperiti ghiveciul cu motul plantat deja intr-o punga din plastic. O sa vedeti ca se formeaza o mica sera cu umiditatea din interiorul pungii foarte mare.
5. Puneti ghiveciul la lumina, intr-un loc cald, udati moderat si asteptati primele frunzulite noi.
In afara parfumului si gustului delicios, ananasul contine toata gama de vitamine, acid citric, malic, calciu, mangan, fosfor, magneziu, iod, potasiu, zaharoza, fier, celuloza, glucoza si bromelina. Ananasul este singurul fruct care contine bromelina, care ajuta la purificarea sangelui si regleaza digestia. Aceasta enzima distruge agentii inflamatori, intareste sistemul imunitar si se spune ca stopeaza raspandirea celulelor canceroase. Este recomandat a fi consumat de persoane care sufera de obezitate,intoxicatii,anemii.

Proprietati nutritive/100 g
* 60 calorii* 84 % apa* 0,2 g grasime* 16 mg calciu* 17 mg magneziu* 19 mg vitamina C
Cocteil cu ananas
Ingrediente – cuburi de ananas crud sau dintr-un compot, patru paharele cu lichior de ananas, 400 mililitri vin alb demisec sau sampanie, gheata pisata, pahare largi sau un ananas scobit in forma de cupa, zahar vanilat.
Amestecati fructele cu vinul, lichiorul de ananas si zaharul vanilat si dati la rece. Dupa o ora, serviti fie in cupe, fie in forma de ananas, in care ati adaugat si gheata pisata.
