Rezumat:
Tocmai de aceea, aversiunea noastra fata de aceasta leguma a crescut direct proportional cu abundenta de produse „occidentale” din magazine. In mod preconceput, soia este vazuta acum ca un aliment al celor saraci sau care postesc.
Mai informati decat noi, chinezii ori americanii, o apreciaza la justa ei valoare, cunoscandu-i atat valoarea alimentara cat si puterea vindecatoare. Iata, asadar, cateva dintre problemele de sanatate pe care soia le rezolva sau impotriva carora lupta.
Tratamente
Menopauza – bufeurile, starile de nervozitate, transpiratia abundenta sau tulburarile de somn sunt doar cateva dintre simptomele instalarii menopauzei.
Datorita continutului bogat de izoflavone, soia substituie productia de estrogen care scade odata cu apropierea menopauzei. Consumul zilnic de preparate din soia este indicat mai ales celor care in aceasta perioada sufera de tulburari de ciclu sau de sangerari abundente pentru reducerea perioadei menstruale.
Osteoporoza – soia este un foarte bun constructor al muschilor, oaselor si nervilor. Tocmai de aceea este recomandata in alimentatia femeilor, cele afectate de osteoporoza. Pe langa faptul ca semintele acestei leguminoase sunt ele insele o sursa importanta de calciu, consumate cu regularitate sub forma de lapte, branza sau „carne”, ajuta la asimilarea rapida si intr-o mare proportie a calciului de catre organism.

Colesterol – continutul zero de colesterol este una dintre cele mai mari calitati ale soiei. Ce poate fi mai bun decat sa consumi un snitel la fel de bogat in proteine ca si cel din carne de porc, dar care sa nu aiba nici firicel de colesterol! Ei bine, soia iti indeplineste aceasta dorinta.
Diabet – chiar daca este o leguminoasa cu un contunut de proteine la del de ridicat ca si al carnii, soia nu este la fel de toxica. In plus, reducerea cantitatii de grasimi din sange contribuie la prevenirea declansarii diabetului. In acest sens, cercetatorii chinezi au pus la cale un studiu printre femeile de varsta menopauzei. Astfel, la cele care au consumat tofu, branza de soia, sau alte produse preparate din aceasta leguminoasa, nivelul de sange din urina a scazut cu aproape 50%.
Produse din soia
Laptele de soia – este o sursa de lecitina si vitamina E, recomandat mai ales celor care sufera de intoleranta fata de lactoza sau de alergie la lapte.
Uleiul de soia – bun pentru tratarea afectiunilor digestive. Luati in fiecare dimineata cate o lingurita cu ulei in care ati turnat si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Tofu – asa-numita branza de soia, poate fi consumata in fel si chip: proaspata, prajita, cu paste sau diverse mancaruri.
Sosul de soia – desi bogat in antioxidanti, nu contine izoflavone. Fiind foarte sarat, nu este recomandat celor care nu au voie sa consume sare. La aceasta lista adaugam faina din soia, pateul, mezelurile si „carnea” din soia.

Contraindicatiile soiei
Efectul de bumerang al dietei cu produse din soia este intalnit abia atunci cand consumul acestei legume se face zilnic si in cantitati mari. Izoflavonele, aceleasi substante care fac minuni in cazul afectiunilor enumerate mai sus, sunt contraindicate in cazul unor antecedente de cancer mamar. Cercetatorii sunt de acord ca acesti” estrogeni din plante” pot produce chiar infertilitate la femei. Consumata in cantitati mari, soia determina cresterea in greutate, iar introdusa in hrana bebelusilor poate genera disfunctionalitati ale tiroidei.
