Connect with us

Hi, what are you looking for?

Muzica

VIDEO: Toto Cutugno – despre Putin, Ucraina, Florin Salam și vin – într-un interviu pentru Monitorul de Vrancea

sddefault 11


Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, Danilo Mancuso, transmite agenţia ANSA, conform AGERPRES. Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano „după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni”, a declarat Mancuso.

toto principala

În octombrie 2015, artistul italian a acordat un interviu în exclusivitate cotidianului nostru, cu ocazia participării la festivalul Bachus. Vă invităm să îl (re)citiți:

Lasciatemi Cantare, Con La Chitarra In Mano, Lasciatemi Cantare, Sono Un Italiano… Cine ar fi crezut că într-o duminică ploioasă şi rece, aveam nu doar să-l întâlnesc, dar să şi stau de vorbă cu… l’italiano vero, Toto Cutugno. Ce pot să zic… sunt fan al muzicii italiene, ajunge la sufletul meu, mă face să visez la străzile Romei pe care le străbăteam cu căştile în urechi. Toto Cutugno a ajuns la Focşani pentru a cânta la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Bachus 2015. Ne-a spus că i-ar plăcea să stea mai mult în Vrancea, să cunoască oamenii, locurile, vinul, pe care îl consideră minunat. La 72 de ani, artistul îşi păstrează carisma, vocea, prezenţa scenică ce l-au consacrat. Poate puţini dintre dumneavoastră, dragi cititori, ştiţi că Toto Cutugno a suferit de cancer de prostată, care i-a fost diagnosticat în 2007, atunci când a şi fost operat. „Credeam că e suficient să faci sport, ca să te menţii sănătos… dar m-am înşelat”, a declarat artistul într-un interviu acordat revistei „OK”. A făcut chimioterapie, dar în 2009 boala a recidivat, fiind operat din nou. „Vreau să le recomand tuturor bărbaţilor să facă periodic un control la prostată. E un procedeu simplu, care vă poate scuti de multe suferinţe”, a declarat atunci Toto Cutugno. L’italiano vero ne-a spus acum ce îl ţine în formă. Citiţi în interviul de mai jos.

toto 2

Reporter: Vă place vinul? Roşu sau alb?

Toto Cutugno: Sigur, beau vin alb atunci când mănânc peşte, vin roşu la friptură, la carne.

Reporter: Aţi declarat că România este ca a doua casă pentru dumneavoastră. Ce vă place atât de mult la ţara noastră?

Toto Cutugno: Da, iubesc mult această ţară. Am cunoscut mulţi români şi am rămas impresionat de omenia lor. Îmi amintesc de un concert cu mulţi ani în urmă, la Braşov, la Cerbul de Aur, ploua ca în seara asta. Ni s-au dat pelerine de ploaie ale poliţiei şi aşa am cântat.

Reporter: Aveţi o pagină pe facebook, unde am văzut că într-un videoclip îi uraţi La mulţi ani preşedintelui Vladimir Putin. Am citit că susţineţi concerte în Rusia. Care sunt legăturile dvs. cu această ţară?

Toto Cutugno: La un concert din Rusia a fost prezent preşedintele Vladimir Putin, am simţit o emoţie foarte puternică atunci când mi-a strâns mâna. Am văzut doi ochi de gheaţă. Nu pot să exprim o judecată politică, deoarece eu sunt antipolitic. Sper totuşi ca popoarele din Est, în special Ucraina, să poată trăi o viaţă senină, fără războaie inutile, prosteşti.

Reporter: Aşadar sunteţi antipolitic, dar vă interesează totuşi situaţia geopolitică…

Toto Cutugno: Normal, ascult, văd ce se întâmplă, inclusiv în Italia. Zilele trecute primarul Romei şi-a dat demisia pentru că era într-o situaţie ambiguă. Şi îţi faci o părere personală. Singurul om politic pe care l-am cunoscut este Silvio Berlusconi, care e preşedintele echipei de fotbal AC Milan, iar eu sunt suporter al milanezilor. Am avut onoarea de a merge cu el la stadionul San Siro pentru a vedea două meciuri. El iubeşte muzica, în tinereţe a fost cântăreţ. Este un om extrem de inteligent şi simpatic. Nu vreau să vorbesc despre el ca om politic.

Reporter: Mulţi români lucrează în Italia, aveţi angajaţi români?

Toto Cutugno: Am avut acasă o fată româncă ce lucra pentru noi, aveam o relaţie foarte bună. Ieri, când am ajuns la aeroport, am cunoscut un grup de români şi ascultau un cântăreţ care se numeşte Florin Salam. Am căutat pe internet şi am rămas impresionat de această muzică ţigănească, cu influenţe arabe. Mi-ar plăcea să fac un duet cu el. Îmi place muzica sa. Un alt artist care îmi place este solistul de la Holograf, Dan Bitman. Foarte bun.

Reporter: Aţi compus piese şi aţi colaborat cu mulţi artişti italieni şi străini, dar aţi avut vreodată vreo rivalitate cu vreun artist?

Toto Cutugno: Nu. Sunt compozitor, autor. Mi-am început activitatea muzicală scriind cântece. La început am scris cântece pentru foarte mulţi: în Franţa, în Germania, Spania, în America. Apoi, am cântat chiar eu.

Reporter: Din sutele de melodii compuse, există câteva preferate, pe care le-aţi trimite în spaţiu să le asculte şi alte civilizaţii?

Toto Cutugno: Pentru că sunt un italian, e clar că aş trimite în spaţiu: „Lasciatemi cantare… perche ne sono fiero. Sono un italiano, un italiano vero“. Ciao!

Reporter: Aveţi un mesaj pentru vrânceni?

Toto Cutugno: Aş vrea să am posibilitatea să vin aici, să văd ce creşte pe acest pământ. Aş vrea ca acest vin să fie cunoscut în toată lumea, pentru că e un vin special. Şi noi avem vin.. în Toscana… dar acesta este un vin special. Ieri am băut un vin roşu minunat din această regiune.

Reporter: Ştiţi cât sunteţi de apreciat şi de iubit de români?

Toto Cutugno: Pentru mine e o onoare să-mi duc melodiile în casele oamenilor, oriunde în lume. Eu când scriu un cântec, îl scriu cu un mare sentiment de afecţiune, ştiind că una dintre melodiile mele îl poate face să se îndrăgostească pe el, pe ea. Sunt onorat. Eu fac această meserie şi astăzi cu multă dragoste. În urmă cu 20 de ani am venit prima dată în România, la Braşov. A fost unul dintre spectacolele cele mai frumoase din cariera mea. În această piaţa imensă, erau mii de oameni, televiziunea transmitea Cerbul de Aur, iar noi am făcut un spectacol de două ore în faţa publicului cu umbrele. A fost o emoţie extraordinară să-i văd acolo, în ploaie, ascultând un cântăreţ italian.

Reporter: Cum rămâneţi tânăr?

Toto Cutugno: Sunt două lucruri care mă menţin tânăr: muzica şi femeile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Sport

Echipa Olimpică a României va pleca duminică la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice, care încep la 26 iulie. Deplasarea se va face...

Sport

În cel de-al 11-lea său meci de box, youtuberul american Jake Paul l-a învins sâmbătă, la Tampa, Florida, prin KO în repriza a 6-a,...

Sport

Înotătorul David Popovici a declarat, duminică, la plecarea Team Romania la Jocurile Olimpice, că sportivii români merită felicitări în primul rând pentru că au...

Sport

Naţionala de handbal masculin tineret a României a fost învinsă sâmbătă, la Celje, scor 31-30 (17-13), de reprezentativa Sloveniei, în ultimul meci de la...