Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Strămoșii noștri, „vinovați” că bem? Un studiu susține că maimuțele mănâncă fructe care conțin alcool

maimuta paianjan maini negre shutterstock descopera98 scaled


Un studiu asupra maimuțelor păianjen cu mâini negre din Panama arată că acestea mănâncă fructe suficient de coapte pentru a fi fermentate, conținând până la 2% etanol. Rezultatele aruncă lumină asupra teoriei conform căreia înclinația oamenilor pentru alcool ar putea avea rădăcini în afinitatea strămoșilor noștri de a consuma fructe fermentate, dar nutritive. 

Timp de 25 de ani, biologul Robert Dudley, de la UC Berkeley, a fost intrigat de pasiunea oamenilor pentru alcool. În 2014, el a scris o carte în care a propus teoria potrivit căreia atracția noastră pentru băutură a apărut cu milioane de ani în urmă, când strămoșii noștri au descoperit că mirosul de alcool îi conducea către fructe coapte, în fermentație și nutritive.

Un nou studiu susține acum această idee, pe care Dudley o numește ipoteza „maimuței bete”.

Studiul a fost condus de Christina Campbell de la California State University, Northridge (CSUN). Echipa sa a colectat fructe mâncate și aruncate de maimuțele păianjen cu mâini negre (Ateles geoffroyi) în Panama.

Animalele foloseau alcoolul pentru energie

Astfel, au descoperit că, de fapt, concentrația de alcool din fructe era de obicei între 1% și 2% în volum, un produs secundar al fermentației naturale realizate de drojdiile care consumă zahărul din fructele care se coc.

Mai mult, cercetătorii au colectat urină de la aceste maimuțe care trăiesc în libertate și au descoperit că aceasta conținea metaboliți secundari ai alcoolului. Acest rezultat arată că animalele foloseau, de fapt, alcoolul pentru energie.

„Pentru prima dată, am reușit să demonstrăm, fără nicio îndoială, că primatele sălbatice, fără intervenția omului, consumă etanol din fructe”, a declarat Campbell. „Astfel, ar putea exista ceva adevăr în ipoteza maimuței bete – că înclinația oamenilor de a consuma alcool provine dintr-o afinitate adânc înrădăcinată a primatelor pentru etanolul prezent, în mod natural, în fructele coapte.”

Ce presupune „ipoteza maimuței bete?

Dudley a prezentat dovezile ideii sale în urmă cu opt ani în cartea „The Drunken Monkey: Why We Drink and Abuse Alcohol”. Măsurătorile au arătat că unele fructe cunoscute ca fiind consumate de primate au un conținut natural ridicat de alcool, de până la 7%. Dar, la acea vreme, el nu avea date care să arate că maimuțele căutau și mâncau în mod preferențial fructe fermentate sau că acestea digerau alcoolul din fructe, potrivit Phys.org.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la CSUN au făcut echipă cu Dudley pentru a analiza conținutul de alcool din fructe.

„Există etanol în alimentele pe care le consumă, iar acestea mănâncă multe fructe. Apoi, ele metabolizează efectiv alcoolul, care iese în urină. Ceea ce nu știm este cât de mult consumă și care sunt efectele pe plan comportamental și fiziologic”, a declarat Dudley, profesor de biologie la UC Berkeley.

Studiul, care a apărut în revista Royal Society Open Science, a fost realizat într-un sit din Insula Barro Colorado din Panama, unde Dudley a efectuat deseori cercetări.

Fructele încărcate cu etanol au mai multe calorii

Cercetătorii au descoperit că fructele pe care maimuțele le adulmecau și din care mușcau aveau în mod obișnuit concentrații de alcool cuprinse între 1% și 2%, aproximativ jumătate din concentrația berii cu conținut scăzut de alcool. Cercetătorii au colectat, de asemenea, urină de la șase maimuțe păianjen. Cinci dintre probe conțineau metaboliți secundari ai etanolului.

Dudley a spus că se îndoiește că maimuțele simt efectele alcoolului. Cu toate acestea, nevoia de aport caloric ridicat al maimuțelor ar fi putut influența în mod similar deciziile strămoșilor oamenilor atunci când alegeau ce fructe să mănânce, a spus Campbell.

„Este posibil ca strămoșii oamenilor să fi selectat în mod preferențial fructele încărcate cu etanol pentru consum, având în vedere că acestea au mai multe calorii”, a spus ea.

Ideea că afinitatea naturală a oamenilor pentru alcool este moștenită de la strămoșii noștri primate ar putea ajuta societatea să facă față consecințelor negative ale abuzului de alcool.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Problema consumului de alcool în Europa ar putea fi agravată de pandemie

Mai mult alcool, mai puțin creier. Un singur pahar pe zi ne poate micșora creierul, indică un studiu

Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este atât de inofensiv pe cât am crezut

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur; România, pe locul 10 în Europa

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate

Internet

Test de cultură generală. Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web? Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Sport

Andrés Iniesta s-a retras oficial din fotbalul profesionist marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Barcelona, înconjurat de familia sa, de actuali şi...