Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fără categorie

Biden a vorbit cu Erdogan la telefon. Șeful Casei Albe i-a spus să renunţe la blocarea aderării Suediei la NATO

image 2023 05 28 26295469 0 recep tayyip erdogan

În ultimele zile, președintele american Joe Biden a făcut o serie de apeluri telefonice către lideri naționali din lumea întreagă. Unul dintre aceștia a fost președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care Biden s-a întâlnit la telefon luni, 6 septembrie.

Potrivit Casei Albe, cei doi lideri au discutat despre o serie de subiecte, inclusiv situația din Afghanistan și relațiile bilaterale turco-americane. Unul dintre subiectele prioritare a fost blocarea aderării Suediei la NATO, suprinzător pentru multi, avand in vedere ca Suedia nu este membru al NATO.

Biden i-a spus lui Erdogan că blocajul creat de Turcia în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO este un subiect de îngrijorare, adaugând că dorința unei țări de a adera la NATO este un drept al acestora și ar trebui să fie tratat ca atare. De asemenea, Biden a subliniat importanța cooperării între toți membrii NATO.

Blocarea aderării Suediei la NATO a fost ridicată în anii trecuți atât de aliații din UE, cât și de Statele Unite și a fost o sursă de tensiune între Turcia și UE/NATO. Erdogan a criticat în mod repetat Suedia pentru că a furnizat asistență militară Partidului Muncitorilor din Kurdistanul Sirian, o grupare siriană considerată drept o amenințare de către Turcia.

În plus, Turcia și SUA nu au avut întotdeauna o relație ușoară în ultimii ani. Erdogan a fost criticat de Biden în timpul campaniei sale electorale pentru ceea ce a denunțat drept „abuzuri ale drepturilor omului și libertății presei”. În timpul apelului telefonic, Biden a propus reluarea dialogului cu Turcia, dar și restabilirea valorilor comune.

Erdogan a confirmat că s-a întâlnit cu Biden, dar nu a vorbit despre aderarea Suediei la NATO. Acesta a menționat că Turcia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea reprezentată de PKK și PYD în Siria și că ar dori ca NATO să ia măsuri.

La sfârșitul apelului, cei doi lideri au căzut de acord asupra necesității unei cooperări strânse între cele două țări și au subliniat importanța NATO ca instituție ce apără valorile democratice și libertățile individuale.

În concluzie, apelul telefonic dintre Biden și Erdogan a adus în prim-plan o problemă importantă pentru NATO și UE. Biden a subliniat importanța cooperării între toți membrii NATO și dreptul unei țări de a adera la NATO. Deși Erdogan nu a vorbit despre subiectul aderării Suediei la NATO, această discuție a arătat preocuparea existentă în rândul liderilor mondiali cu privire la valorile fundamentale ale NATO și nevoia unei cooparări strânse pentru protejarea lor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Sport

Plenul Camerei Deputaţilor a fost suspendat, luni, în urma unei discuţii în comitelul liderilor, deputaţii cerând să plece mai devreme pentru a putea urmări...

Sport

Atacantul Kylian Mbappé s-a aflat în centrul discuţiilor politice din ţara sa înaintea meciului de deschidere al Franţei la Euro 2024, luni seară, cu...

Sport

Managerul grupării Manchester United, Erik ten Hag, a declarat că vacanţa de vară i-a fost întreruptă de oficiali ai clubuluui, care au mers în...

Sport

Edward Iordănescu, selecţionerul echipei naţionale a României, crede că grupul naţionalei tricolore poate să producă un joc bun la turneul final al Euro 2024...