E mare. E grea. Are foarte multe invelisuri si e destul de incomod de carat. Odata ajunsa in frigider, ocupa mult spatiu, cam cat o oala plina cu mancare. Nu e greu de tocat, dar exista riscul sa te plictisesti cand faci asta. Daca vrei s-o fragezesti, iti poate rani degetele si zona de sub unghii.
Cu toate astea, varza este mereu buna la casa omului. Poti avea nevoie de ea in ocazii la care nici cu gandul nu gandesti.
Daca inca nu stii despre ce ocazii este vorba, iti enumar 10. Dar te asigur ca ele sunt multe. Mult mai multe.
- Supa de varza e cea mai veche si renumita reteta de slabit. Renumele ei e pe deplin castigat. In plus, e probabil cea mai ieftina metoda de slabit cunoscuta de catre oameni.
- Salata de varza merge la orice. Friptura de pui, de porc, snitele, peste, vita, pe scurt – orice.
- Daca ai ramas in pana de idei culinare, poti oricand sa faci o varza calita, la cuptor. Buna sa te lingi pe degete si foarte usor de facut. Iata cum: iei o varza medie (suficient de mare cat sa iti iasa o cantitate satisfacatoare de mancare, dar nu prea mare pentru ca poate avea foile prea tari ca sa fiarba si sa se inmoaie bine). O toci bine si o fragezesti cu mainile, ca pe un aluat de prajituri. In timp ce framanti fasiile de varza, adauga sare. Dupa ce ai terminat de pregatit varza, caleste o ceapa taiata solzisori in 2-3 linguri de ulei. Cand ceapa devine aurie si transparenta, adauga usor varza. Caleste-o bine timp de 10-15 minute (sau chiar mai mult), picurand din cand in cand apa daca vezi ca incepe sa se arda. Cat timp o tii pe foc, tine minte sa amesteci varza des, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Dupa ce varza s-a calit, adauga peste ea bulion de rosii in care ai pus o lingura de faina (daca ai un sos de rosii gros din comert nu e nevoie sa adaugi faina) si pune oala la cuptor. Daca ai ceva afumatura pe care vrei s-o adaugi la varza, acum e momentul. Tine varza la cuptor pana la o ora, sa se patrunda bine. Scoate-o si presara marar. E gata!
- Daca vine soacra in vizita, nimic nu e mai potrivit ca s-o impresionezi decat o portie de sarmale. Si cum nu ai mereu la indemana foi de vita, vei folosi tot…varza!
- Varza detine recordul la cantitatea de vitamina E detinuta. In plus, e bogata in provitamina A (caroten) si vitaminele din grupa B (grupa anticanceroasa). E uimitor cat de multe substante benefice pentru organism contine o leguma aparent plictisitoare si neinteresanta.
- Varza are un efect benefic in preventia aparitiei cancerului de colon si este recomandata chiar si in regimul pentru diabetici.
- Are reale proprietati cicatrizante si dezinfectante. Nu degeaba punea bunica foi de varza pe ranile nepotilor!
- Ajuta la calmarea inflamatiilor de genul lumbago, varice sau flebita, sau a entorselor.
- Favorizeaza metabolismul glucidelor. Cu alte cuvinte, ajuta asimilarea glucidelor vinovate de ingrasare, inainte ca ele sa ajute la formarea depozitelor nedorite de grasime.
- Varza este recomandata femeilor gravide, fiind bogata in acid folic.
Cred ca te-am convins ca indiferent cat de mult spatiu ocupa in frigider, oricat de greu ar fi de carat acasa de la magazin si oricat de plictisitor ar fi tocatul ei, varza e o adevarata mina de aur si nu poate lipsi din alimentatie sau ca panaceu naturist.
