Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta

Vacanta de 1 Mai la mare De ce merg romanii

Pentru că Paștele, care pică anul acesta pe 5 mai, va fi în aceeași săptămână cu 1 Mai, zi liberă prin lege, Guvernul a hotărât ca bugetarii să fie liberi și în 2 mai, astfel încât să se facă punte cu Paștele. Prin urmare, prima minivacanță din acest an va fi la începutul lunii mai.

Ziua de 2 mai pică într-o zi de joi, între două sărbători legale: 1 Mai – Ziua Muncii, care este miercuri, și 3 mai – Vinerea Mare, care este într-o zi de vineri. 4 mai este sâmbătă, iar duminică, 5 mai, este Paștele ortodox. Luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Astfel, bugetarii vor avea șase zile libere, de miercuri până luni inclusiv, în perioada 1 mai – 6 mai.

În total, în 2024 românii au 17 zile libere legale, din care doar 10 pică în timpul săptămânii. Pe lângă acestea, Guvernul mai decide deseori – în funcție de cum pică sărbătorile legale – să acorde zile libere pentru bugetari, realizând uneori punți cu weekendul . În 2024, prima minivacanță este cea care urmează acum, dintre 1 Mai și Paște.

După minivacanța de Paște, românii vor mai avea 8 zile libere legale în 2024, din care doar 4 vor pica în timpul săptămânii.

Vacanta de 1 Mai la mare De ce merg romanii

Vacanța de 1 mai pe litoral, o tradiție la români

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, aceasta fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii.

Acum ziua de 1 Mai are o altfel de semnificație. Sărbătorită tot ca Ziua Munci, 1 Mai este, în mod paradoxal, prilejul perfect pentru cei mai mulți români să se bucure de câteva zile libere.

În prezent, de 1 Mai, în mod tradițional, se dă startul noului sezon estival pe litoralul românesc. Pentru cei care își doresc o escapadă la mare în această perioadă, litoralul românesc oferă o gamă variată de stațiuni, fiecare cu farmecul ei distinct și oportunități diverse de cazare.

În trecut însă, mai exact la sfârşitul secolului al XIX-lea, constănţenii obişnuiau ca de 1 Mai să facă o serbare câmpenească, spune Constantin Cheramidoglu, consilier superior la Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, conform Adevărul.

După anul 1945, sărbătoarea s-a politizat excesiv şi de la pioneri, ţărani și muncitori, la intelectuali, toţi erau scoşi în stradă la defilări. La Constanţa, alaiul defila pe Bulevardul Tomis.

Tradiția românilor de a petrece 1 Mai la mare a apărut după anul 1990, când hotelurile nu au mai avut rezervările făcute în sistem centralizat ca în perioada comunistă. Cu timpul au apărut discoteci şi baruri pe litoralul românesc, care îşi deschideau porţile la începutul lunii mai şi apoi reveneau pe scena distracţiei după 15 iunie, atunci când debuta sezonul estival.

Printre cele mai populare stațiuni de pe litoralul românesc se numără Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, și Vama Veche. În ceea ce privește cazarea, oferta este variată și se adresează diferitelor preferințe și bugete.

În stațiunile de pe litoralul românesc, hotelierii, proprietarii de baruri și cei care administrează plajele sunt în toiul pregătirilor încă de la începutul lunii aprilie.

Turiștii au avut posibilitatea să facă rezervări în peste 200 de unități de cazare care au pregătit pachete speciale pentru 1 Mai și Paște.

Cele mai multe hoteluri vor fi deschise în stațiunile Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Neptun-Olimp, conform gonext.ro.

Stațiunile de la mare cele mai căutate. Care sunt tarifele pentru o noapte de cazare

Potrivit datelor litoralulromanesc.ro, zeci de mii de români se vor îndrepta spre stațiunile de pe litoralul românesc de 1 Mai, unde hotelierii au pregătit programe și pachete speciale, care să-i mulțumească pe toți turiștii – atât pentru tinerii dornici să se distreze, cât și pentru familiile care vor să petreacă sărbătorile pascale pe litoral.

Cei mai mulți turiști care și-au rezervat deja pachetul au optat pentru sejururi mai lungi decât în alți ani, media fiind de 3-4 nopți. În stațiunile Mamaia și Mamaia Nord, durata sejurului este chiar mai mare, deoarece și festivalurile și-au prelungit durata, spune Ionuț Nedea, CEO litoralulromanesc.ro.

„Ne așteptăm la un aflux impresionant, de zeci de mii de persoane, mai ales că ritmul de rezervare se va intensifica pe măsură ce ne apropiem de această dată. Prima rezervare pentru 1 Mai a fost efectuată la finalul lunii septembrie anul trecut”, menționează Ionuț Nedea.

Stațiunile cele mai solicitate sunt și cele în care se organizează evenimente cu acest prilej, respectiv Mamaia și Mamaia Nord. Și în celelalte stațiuni, precum Costinești și Vama Veche, sunt organizate petreceri tematice.

În ceea ce privește tarifele, pentru 1 Mai, acestea pornesc de la 103 lei pentru o noapte de cazare în cameră dublă. Similare ca preț sunt și ofertele de Paște, care pornesc de la 101 lei pe noapte pentru o cameră dublă.

În medie, românii care și-au rezervat sejurul pentru această primă vacanță la mare din 2024 au achitat în jur de 1.400 de lei.

Vama Veche este, de 1 Mai, opțiunea nostalgicilor care preferă o atmosferă boemă la mare. Aici turiștii pot sta cazați fie la cort sau rulotă, fie la pensiuni, unde se pot bucura de frumusețea peisajului de coastă. Potrivit reprezentanților celor care oferă locuri de cazare clasificate pe litoral, citați de stirileprotv.ro, majoritatea pensiunilor și hotelurilor din Vama Veche au aproape toate camerele ocupate pentru vacanța de 1 mai și Paște. Multe ar fi fost rezervate din ianuarie. Pentru trei nopți la o pensiune de pildă, turiștii au plătit în jur de 2.000 de lei.

Mamaia este opțiunea ideală pentru cei care își doresc lux și confort, stațiunea oferind o gamă largă de hoteluri și apartamente de închiriat, de la unități de cazare de 4 și 5 stele până la vile și apartamente exclusiviste cu vedere la mare. Prețurile în Mamaia pot varia considerabil în funcție de zona în care stați. Tarifele pot ajunge și până la câteva sute de lei pentru unități de cazare de lux situate în apropierea cublurilor.

În Mamaia, fanii muzicii electronice sunt așteptați la unul dintre evenimentele de tradiție de pe litoral – Sunwaves Festival, care va avea loc în perioada 1 – 7 mai.

Tot în Mamaia, pe scena din Piațeta Cazino, precum și în Piața Ovidiu din Constanța, vor concerta artiști precum Lidia Buble, Alexandra Ungureanu, Mihai Mărgineanu, Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini, Proconsul și Holograf.

Tot aici, între 30 aprilie și 6 mai se desfășoară Festival du Bonheur, un eveniment pentru gurmanzi. Totodată, cluburile din stațiune vor organiza petreceri cu invitați din țară și străinătate.

Idei de 1 Mai pentru o vacanță la mare

Dacă sunteți însă sătui de aglomerația de la mare din perioada de 1 Mai, dar vreți totuși să mergeți în vacanță pe litoral, să știți că aveți câteva opțiuni. Indiferent de destinația aleasă, este recomandabil să faceți rezervări în avans pentru a evita aglomerația și pentru a beneficia de cele mai bune tarife.

Idei de 1 Mai pentru o vacanță la mare:

Corbu are plaje sălbatice și retrase, ideale pentru cei care vor să se relaxeze la mare.

Olimp este o stațiune ce oferă cazări în hoteluri de lux și este locul ideal unde vă puteți bucura de mai multă liniște.

2 Mai, care este foarte aproape de Vama Veche, este opțiunea ideală dacă vreți să vă bucurați de liniștea de la mare, dar să fiți în, același timp, aproape de cluburi și distracție.

Eforie Sud și Nord, dar si Neptun, sunt alte stațiuni unde vă puteți relaxa în voie, departe de agitația destinațiilor populare de pe litoral.

Idei de 1 Mai pentru o vacanță în Delta Dunării:

Sfântu Gheorghe este una dintre localitatile în care te poti bucura de frumusețea sălbatică a Dunarii.

Sulina, micul oraș prin care trece Dunărea, este, de asemenea, o zonă pitorească din Delta Dunării, care merită vizitată de 1 Mai.

– comuna Crișan și satul Mila 23 sunt alte două locuri pitorești în care puteți merge de 1 Mai în vacanță, conform veltravel.ro.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

VIDEO ”Ce vă poate face să preluați naționala României?”. Jose Mourinho a răspuns imediat
VIDEO ”Ce vă poate face să preluați naționala României?”. Jose Mourinho a răspuns imediat
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.   Plecările transportatorului...

Turism

Scoția este secțiunea nordică a Regatului Unit. Acoperă o suprafață de puțin peste 48.2803 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din întreaga masă terestră...

Turism

În ultimii ani autoritățile italiene au făcut tot posibilul să repopuleze unele orașe aflate în declin demografic.   În timp ce unele orașe s-au...

Turism

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive. Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă,...

Turism

Călătoriile cu mașina în diferite țări pot fi experiențe minunate, însă și riscante, fiindcă aceste mijloace de transport sunt implicate foarte des în accidente...

Articole recomandate