Usturoiul este cunoscut de mii de ani pentru proprietatile sale gastronomice si tamaduitoare.
Chinezii il folosec pe post de medicament inca dinaintea erei noastre, iar gastronomia lor abunda in arome usturoiate, fapt ce i-a determinat si pe japonezi sa-i denumeasca usor malitios „mancatori de usturoi”.
Pentru a te bucura de multitudinea calitatilor lui, iata cum sa iti prepari in casa cateva dintre cele mai bune remedii:

Tinctura – curata vreo zece catei de usturoi, taie-i pe jumatate si pune-i la macerat pentru doua sapatamani intr-o cana cu tuica. La final filtreaza lichidul si pune-l intr-o sticluta. Ia cate 10-20 de picaturi de trei ori pe zi pentru dilatarea vaselor de sange si imbunatatirea circulatiei, pentru incetinirea procesului de imbataranire a tesuturilor, astenie sau stari de slabiciune generala.
Macerat – curata o capatana de usturoi, rade cateii si lasa-i cateva ore la macerat in doua cani cu apa. Filtreaza apoi si bea lichidul de-a lungul unei zile. Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si curatarea vaselor de sange de grasime. De asemenea, scade nivelul colesterolului „rau” din sange, trateaza bronsita cronica, dar si tuberculoza pulmonara. Cura cu acest macerat poate fi urmata timp indelungat, pana la insanatosire.
Vin – la un litru de vin incalzit in prealabil pune o capatana de usturoi curatat si pisat, dar si o lingura cu frunze de pelin. Lasa la macerat cateva zile, dupa care filtreaza lichidul. Nu uita sa iei cate o lingura pe zi inainte de fiecare masa pentru imbunatatirea digestiei, scaderea febrei in caz de nevoie, tulburari de circulatie periferica sau tuse convulsiva.
Otet – curata o capatana de usturoi si pune-l la macerat in doua cani cu apa, vreme de 10-15 zile.La final, strecoara lichidul si foloseste-l extern, sub forma de compresa, pentru calmarea cramplelor si a starilor de voma produse de indigestie, pantru mancarimile cauzate de intepaturile de insecte, pentru dezinfectarea ranilor si spalarea plagilor de ulcer varicos.
Sirop – curata si zdrobeste o jumatate de kilogram de usturoi, pe care toarna-l apoi intr-un litru de apa clocotita. Amesteca bine si presara deasupra un kilogram de zahar. Filtreaza siropul obtinut si pune-l intr-o alta sticla pe care o sa o pastrezi la frigider. Ia cate doua-trei linguri in fiecare dimineata pe stomacul gol pentru tratarea reumatismului, litiazei urinare sau diareei.
Crud – daca il mananci sub forma de mujdei, diferite sosuri sau „natur”,usturoiul este foarte bun mai ales la fripturi, salate si garnituri, efectele sale medicale ramanand aceleasi: inlatura parazitii intestinali, tine raceala la distanta, reda pofta de mancare la persoanele cu apetit scazut.
