Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

UPDATE-Cel puţin opt morţi şi 5.000 de evacuaţi în Italia, în urma unor inundaţii cauzate de ploi puternice în Emilia-Romagna. 14 râuri ieşite din matcă, iar 23 de comune inundate. Marele Premiu F1 de la Imola, amânat, 50.000 de locuitori, fără curent

inundatii emilia romagna tw


Cel puţin opt persoane au murit, iar alte mii de oameni au fost evacuaţi în urma unor inundaţii cauzate de ploi puternice în Emilia-Romagna, în partea central-nordică a Italiei, care au antrenat anularea Marelui Premiu F1 prevăzut în weekend în regiune, relatează AFP.


”Din nefericire, numărul victimelor a crescut la opt”, anunţă în faţa presei vicepreşedinta regiunii, Irene Priolo.

Preşedintele regiunii, Stefano Bonaccini, a evocat la rândul său, ”mai mulţi dispăruţi”.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin cinci morţi.

”Există cinci victime confirmate. Două corpuri au fost găsite la Forli. În total, avem trei victime la Forli, una la Cesena şi una la Cesenatico, care ar putea să fie un bărbat de naţionalitate germană, dat dispărut de mai multe zile la Rimini”, anunţă un reprezentant al prefecturii.

inundatii emilia romagna tw1

Străzi, în numeroase localităţi, la câmpie, au fost acoperite de apă, în urma unor precipitaţii abundente.

Potrivit ministrului Protecţiei Civile, Nello Musumeci, aproximativ 50.000 de persoane au rămas fără curent.

”Am conceput o reţea de distribuţie a apei de ploaie capabilă să absoarbă 1.000 de milimetri în 12 luni, iar acum trebuie să ne gândim la un sistem care să absoarbă 500 de milimetri în 48 de ore”, a comentat el.

”Nimic nu va mai fi ca înainte, pentru că procesul de tropicalizare care creşte în Africa implică şi Italia”, a subliniat Nello Musumeci.

Local, apa de ploaie a atins 15 centimetri, în ultimele 24 de ore, iar mulţi locuitori au rămas blocaţi, nevoiţi să se refugieze la etaj sau pe acoperişurile caselor.

inundatii emilia romagna tw6

”Eu, care m-am născut aici, n-am mai văzut aşa ceva. De data asta chiar ne este frică”, declară AFP la telefon Simona Matassoni, proprietara Hotelului Savio, la Cesena, pe coasta la Marea Adratică.

Serviciile de urgenţă au evacuat mii de persoane, au salvat copii şi bătrâni pe care i-au cărat în spate la bărci pneumatice sau elicoptere.

inundatii emilia romagna tw10

În noaptea de marţi spre meircuri, locuitori din zone situate în jurul comunei Forli, unde a fost găsită prima victimă, fugeau desculţi, şocaţi, în beznă, cu apa până la brâu, potrivit unui fotograf AFP de la faţa locului.

inundatii emilia romagna tw12

”E sfârşitul lumii!”, a deplâns primarul din Forli, Gian Luca Zattini, pe Facebook.

Primarul din Bologna, Matteo Lepore, a îndemnat populaţia la cea mai mare prudenţă.

”Nu trebuie mai ales să luaţi maşina, ci să urcaţi la primul etaj al casei, iar dacă nu există, să ebvacuaţi”, îndeamnă  el pe Instagram.

14 RÂURI REVĂRSATE

”Situaţia este foarte critică şi ne aşteaptă ore grele”, avertizează într-o înregistrare video publicată pe Facebook Matteo Gozzoli, primarul orăşelului Cesenatico, situat pe coasta adriatică.

inundatii emilia romagna tw2

Protecţia Civilă italiană a anunţat că 14 râuri au ieşit din matcă marţi şi miercuri şi că 23 de comune au fost inundate

Ea îndeamnă pe Twitter la ”precauţii mkaxime”, iar primarii din regiune îşi înceamnă concetăţenii să se refugieze în zone mai înalte.

inundatii emilia romagna tw5

”Aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate, însă numărul ar putea să crească”, anunţă la postul Radio 24 ministrul Protecţiei Civile, Nello Musumeci.

Locuitorii ”nu trebuie să se ducă în beciuri sau subsoluri sub niciun pretext şi să evite parterul dacă se poate”, avertizează pe facebook primarul din Cesena, Enzo Lattuca.

inundatii emilia romagna tw8

Premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat miercuri susţinerea faţă de persoanele afectate de revărsări şi a dat asigurări că Guvernul este ”pregătit să intervină cu ajutorul necesar”.

inundatii emilia romagna tw9

Emilia-Romagna a fost afectată, în urmă cu două săptămâni, de ploi puternice care au cauzat inundaţii şi alunecări de teren, soldate cu doi morţi.

La Imola – unde urmează să aibă loc duminică Marele Premiu F1 – fluviul Santerno, care se află lângă piste, se află în revăsare, iar conducerea cursei le-a cerut jurnaliştilor şi personalului echipelor să nu nu se ducă miercuri pe circuit.

inundatii emilia romagna tw3

Potrivit unei surse guvernamentale, vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, vrea ca Marele Premiu F1 să fie amânat,l pentru a evita un val de spectatori care ar putea afecta operaţiuni de salvare.

viewscnt

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sport

Pilotul olandez Max Verstappen, campionul mondial al sezonului, a încheiat vineri pe prima poziţie calificările Marelui Premiu al Braziliei la Formula 1, de la...

Sport

Echipa Dinamo Bucureşti a încheiat la egalitate vineri seara, în deplasare, scor 1-1, cu formaţia FC Bihor, în ultimul meci al etapei a doua...

Sport

Ovidiu Burcă, antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, a declarat că elevii săi sunt supăraţi după egalul înregistrat vineri seara, la Oradea, cu echipa de Liga...

Sport

Mircea Lucescu, antrenorul român care a demisionat vineri seara de la echipa ucraineană Dinamo Kiev, a declarat pentru Digisport că nu crede că retragerea...

Sport

Antrenorul Patrick Mouratoglou este încrezător că Simona Halep va avea câştig de cauză la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în legătură cu suspendarea pentru...

Articole recomandate

Sport

Pilotul olandez Max Verstappen, campionul mondial al sezonului, a încheiat vineri pe prima poziţie calificările Marelui Premiu al Braziliei la Formula 1, de la...

Bizar

Trupul unei femei decedate din cauza Covid-19 a fost exhumat după doi ani. Familia crede că tratamentul i-a adus sfârșitul

Made in Romania

Echipa franceză PSG a învins vineri seara, pe teren propriu, formaţia Montpellier, scor 3-0, în primul meci al etapei a 11-a din Ligue 1....

Film

Echipa franceză PSG a învins vineri seara, pe teren propriu, formaţia Montpellier, scor 3-0, în primul meci al etapei a 11-a din Ligue 1....