Senatorul Liviu Brăiloiu a ridicat, marţi, problema ameninţărilor pe reţelele de socializare la adresa cetăţenilor motiv pentru care a lansat în discuţie în cadrul Comisiei de Apărare necesitatea unei legislaţii. Ministrul Carmen Dan i-a răspuns că acesta poate fi un subiect serios.
În cadrul Comisiei de Apărare din cadrul Senatului care a avut loc marţi, senatorul Liviu Brăiloiu a adus în atenţia membrilor şi ministrului de Interne Carmen Dan problematica ameninţărilor din spaţiul virtual şi necesitatea creării unui cadru legislativ care să permită autorităţilor luarea unor măsuri, transmite Mediafax.
Telefoanele Android vândute în China, pline cu aplicații de spyware
Ce este catastrofa informațională și cât de aproape este omenirea de acest moment?
„Din informaţiile care circulă pe diverse reţele aflăm că au existat 140.000 de conturi de
Facebook fără identitate reală în timp ce noi facem tot felul de legislaţii referitoare la combaterea terorismuui, la spălarea banilor. Paralel există aceste conturi, 140.000 de conturi care nu au niciun control. Tot pe
Facebook, pe aceste conturi, nu ştiu dacă sunt reale sau nu apar tot felul de ameninţări, incitare la tot felul de agresiuni, apar indivizi care se pozează cu pistoale, cu puşti şi vroiam să vă întreb, serviciile de specialitate ale MAI acţionează în vreun fel?” a declarat senatorul Liviu Brăiloiu.
Acesta i-a adresat ministrului de Interne o întrebare cu privire la necesitatea modificării legislaţiei.
„Că de altfel de la Direcţia Arme, Muniţie, Explozivi la o anumită iniţiativă a mea în ceea ce privea numărul cartuşelor deţinute în mod legal de un deţinător legal de armă am avut o poziţie foarte dură, dar vreau să ştiu dacă acel serviciu se sesizează când diverşi indivizi se pozează pe
Facebook şi ameninţă politicieni, cetăţeni, cu armele? Credeţi că se impune necesitatea unei legislaţii care să reglementeze şi aceste reţele sociale în sensul de a controla conţinutul lor?”, a întrebat Liviu Brăiloiu.
Răspunsul lui Carmen Dan nu a întârziat să apară: „Evident că legislaţia actuală nu acoperă toate aceste nevoi şi eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare în aşa fel încât să acoperim cadrul juridic pentru a putea fi pregătiţi să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care dumneavoastră le-aţi enunţat. Da, persoane cunoscute sunt în atenţia structurilor de ordine publică şi cele de cele mai multe ori fac obiectul unor dosare penale însă de aici până la a preîntâmpina toate aceste aspecte inclusiv cele menţionate de dumneavoastrăî referitoare la modul în care ne exprimăm şi modul în care se ameninţă în spaţiul online”.
Ministrul a dat exemplul mesajelor prin care protestatarii erau îndemnaţi să fure pistoarele forţelor de ordine.
„Mesaje şi de genul îndemnului de a lua armele de la brâu jandarmilor şi de a-i împuşca în cap. Eu cred că analiza trebuie una serioasă şi făcută nu numai la nivelul MAI ci a tuturor celorlalte instituţii care intră în sfera de siguranţă, inclusiv la nivelul societăţii civile. Este un demers pe care noi avem disponibilitatea să îl facem”, a mai spus Carmen Dan.
Aceasta vrea şi schimbarea legii privind adunările publice, astfel încât organziarea protestelor să fie făcută după nişte reguli clare, în condiţiile în care, în ultimii doi ani au avut loc sute de mitinguri neautorizate