Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Turism ecologic la poalele Munților Ciucaș. Vama Buzăului a devenit un magnet pentru turiști

62362188


Vama Buzăului, din județul Brașov, este acum a opta destinație ecoturistică din România. Localitatea a reușit să dezvolte un turism durabil, cu beneficii pentru populația din zonă. Așa că, în ultimii ani, a devenit un magnet pentru turiști.

Rezervația de zimbri și potecile pentru drumeții îi atrag pe cei care iubesc natura. Odată cu noul titlu primit, localnicii speră să atragă și mai mulți vizitatori.

În umbra Munților Ciucaș, la 40 de kilometri de Brașov, se află comuna Vama Buzăului. Este tot mai căutată de turiștii dornici de liniște și aer curat. Așa că, spațiile de cazare sunt pline mai tot timpul.

Florin a venit din Capitală împreună cu familia pentru prima dată în Vama Buzăului. A vrut să testeze viața la sat și să scape de forfota urbană.

Florin Vișan, turist: „Să scăpăm de aglomerația din București și am căutat liniște, un loc în care să ne încărcăm bateriile. Mâncarea este tradițională, roșiile sunt din seră, brânză este de la vecini”.

Vacanță în Grecia 2022

Pentru o cameră dublă, turiștii plătesc pe noapte în jur de 400 de lei, iar prețul include și micul dejun.

Andra Anghel, administrator pensiune: „Multe preparate sunt luate din zonă. Avem o seră proprie și încercăm ca toate produsele să fie locale. Avem biciclete de închiriat pentru plimbările în aer liber, curtea este mare, au loc de relaxare. Cel mai și cel mai mult îi atrag camerele aranjate în stil tradițional”.

Ce îi așteaptă pe turiști în Vama Buzăului

Călătoria de basm continuă cu Cascada Urlătoarea, cea mai cunoscută atracție a locului.

După ce admiră peisajul, turiștii fac o oprire la unul dintre cele 22 de puncte gastronomice locale.

Meniul cu două feluri de mâncare și desert ajunge la 80 de lei pentru adulți și la 40 de lei pentru copii.

Anca Vlad, administrator punct gastronomic local: „Avem slănină, caltaboș, tobă, caș, ouăle de la găini care sunt proaspete, proaspete. Bulz, tochitură de carne de porc sau pomana porcului, cum se zice la noi, ceafă de porc la cuptor sau carne la graniță și papanași”.

Așezarea pitorească atrage turiști și datorită Rezervației de zimbri din zonă, care se întinde pe 10 hectare. Aici trăiesc 14 zimbri, dar si 8 reni, 15 mufloni, 8 cerbi și 8 păuni.

În 2019, autoritățile locale au început demersurile pentru a primi titlul de destinație ecoturistică, iar acum este a opta din România.

Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România: „Destinațiile de acest tip trebuie să fie un amalgam între arii protejate. După aceea, să existe o bază de servicii cu preponderent rurale, să existe un minim de cazări, de paturi, minim 50 de locuri, să aibă acest profil verde”.

Pe lângă Vama Buzăului, în România sunt recunoscute ca destinații ecoturistice încă șapte atracții, printre care se numără și Piatra Craiului din Zărnești, Ținutul Zimbrului din Neamț și Colinele Transilvaniei.

Destinații ecoturistice din România:

1. Zărnești-Piatra Craiului, județul Brașov
2. Ținutul Zimbrului-Parcul Natural Vânători, județul Neamț
3. Eco Maramureș (Mara – Cosău – Creasta Cocoșului), județul Maramureș
4. Țara Dornelor, județul Suceava
5. Retezat – Ţara Haţegului, județul Hunedoara
6. Colinele Transilvaniei, județele Brașov, Mureș și Sibiu
7. Băile Tușnad și împrejurimile, județul Harghita
8. Vama Buzăului, județul Brașov.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului...

Turism

Polițiștii eleni îi pot lăsa pe șoferi pe loc fără permis, dar și fără actele mașinii și chiar și fără plăcuțele de înmatriculare dacă...

Turism

Bucureștiul, capitala României, este un oraș vibrant, plin de istorie și cultură, ce așteaptă să fie descoperit de turiștii din întreaga lume. De la...

Turism

La începutul lunii mai a început programul „Litoralul pentru toți”. Românii pot beneficia de beneficiile acestuia până pe data de 20 iunie 2024. Iată...

Turism

Turcia se află în partea de sud-est a Europei și în partea de sud-vest a Asiei. Turcia Europeană (sau Balcanică) este relativ mică în...

Articole recomandate