Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Test de cultură generală. Cine a inventat tehnologia Wi-Fi?

Test de cultura generala Cine a inventat tehnologia Wi Fi


La fel ca în cazul multor invenții revoluționare fără de care astăzi nu am putea trăi, tehnologia Wi-Fi nu a fost inventată de un singur om. Povestea inventării conexiunii fără fir este, așadar, împărțită, în mare, între o actriță americană și un inginer australian.

Primii pași în a crea tehnologia Wi-Fi îi sunt atribuiți actriței americane de origine austriacă Hedy Lamarr. Aceasta este probabil mai cunoscută pentru primul orgasm feminin ecranizat, din filmul Ecstasy din 1933, decât pentru punerea bazelor tehnologiei pe care o utilizăm acum cu toții.

Potrivit The Guardian, deși Hedy Lamarr ajunsese să fie o actriță cunoscută, aceasta avea și un hobby aparte: era inventatoare.

Cum a apărut tehnologia Wi-Fi?

Triumful ei în lumea științifică a venit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a creat pentru Marina Americană un „sistem de comunicații secrete” ce folosea „salturi de frecvență” pentru a ghida torpilele telecomandate într-un mod care nu putea fi detectat de inamici.

tehnologia Wi-Fi
Hedy Lamarr. Foto: Profimedia

Ideea ei (deși se spune că ar fi putut vedea schița unei idei similare în biroul primului ei soț, producătorul austriac de muniții Fritz Mandl) a fost dezvoltată împreună cu un prieten compositor, George Antheil. În 1942 au primit un brevet pentru această invenție.

Ideea a fost folosită de armata americană

Armata i-a luat ideea și a folosit-o, dar lui Lamarr i s-a spus că va aduce o contribuție mai mare la efortul de război ca fotomodel decât ca inventator: distrând trupele și vânzând obligațiuni de război, dar și săruturi.

Invenția lui Lamarr nu a devenit cunoscută la scară largă decât aproape de sfârșitul vieții ei, la sfârșitul anilor 1990. Povestea a început să fie cunoscută atunci a fost publicat necrologul ei, în anul 2000. De atunci, știrea s-a răspândit și ea a devenit un simbol al femeilor în știință: a apărut în benzi desenate, piese de teatru și chiar într-un Google Doodle.

Hedy Lamarr nu a fost plătită niciodată pentru invenția care a deschis calea pentru tehnologia Wi-Fi, deși armata i-a recunoscut contribuția și i-a acordat brevetul.

Cine a dezvoltat tehnologia Wi-Fi?

Conform World Atlas, dezvoltarea ulterioară a tehnologiei Wi-Fi îi este atribuită unei echipe conduse de inginerul australian dr. John O’Sullivan, în anii 1970.

Se crede că termenul Wi-Fi a apărut ca un acronim al Wireless Fidelity Alliance (care mai târziu a fost cunoscută sub numele de Wi-Fi Alliance), o organizație care este implicată în testarea gadgeturilor Wi-Fi pentru a se asigura că acestea respectă standardele stabilite.

Dr. O’Sullivan a dezvoltat în 1977, în timp ce lucra la Observatorul Radio Dwingeloo din Țările de Jos, o tehnologie care a făcut ca rețelele fără fir să devină fiabile și mai rapide.

IEEE

Institute Of Electrical And Electronic Engineers (IEEE) este o asociație profesională cu sediul în New York. Înființată în 1963, asociația este cea mai mare de acest gen și reunește profesioniști din întreaga lume.

IEEE elaborează standardele industriale pe care companiile de tehnologie ar trebui să le respecte. Un astfel de standard industrial este IEEE 802.11b, care este compatibil cu toate produsele Wi-Fi. WiFi Alliance se ocupă de testarea produselor Wi-Fi pentru a determina conformitatea cu standardul IEEE 802.11b.

Wi-Fi Alliance

WiFi Alliance este o organizație cu sediul în Austin, Texas, care este implicată în certificarea gadgeturilor Wi-Fi. Organizația non-profit deține binecunoscuta marcă WiFi, care ar trebui să fie afișată în toate produsele care sunt conforme cu standardele stabilite de către IEEE.

Organizația a fost înființată în 1999 sub numele de WECA, acronim pentru Wireless Ethernet Compatibility Alliance, după ce companiile tehnologice de top au găsit o lacună în testarea echipamentelor tehnologice pentru a determina care dintre ele respectă standardele stabilite de IEEE.

Unele dintre companiile care au înființat WECA sunt Aironet, Nokia și Intersil. În 2002, organizația a fost redenumită în WiFi Alliance.

Vă recomandăm să citiți și:

Scrolling-ul la nesfârșit. Ce efecte are asupra creierului și care este remediul?

Reciclarea smartphone-urilor a progresat, dar mai sunt multe aspecte de rezolvat

Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat în România

Compania românească Metagame, achiziționată de Fortis

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Echipa ucraineană Dinamo Kiev, pregătită de antrenorul român Mircea Lucescu, a încheiat la egalitate, în deplasare, scor 1-1, cu formaţia Kolos Kovalivka. Dinamo Kiev...

Made in Romania

Vicecampioana Rapid Bucureşti a învins sâmbătă, pe teren propriu, formaţia slovenă Krim Ljubljana, scor 27-22 (15-13), în etapa a VI-a din grupa B a...

Made in Romania

Echipa spaniolă Real Madrid s-a impus sâmbătă în „El Clasico”, învingând cu scorul de 2-1, în deplasare, formaţia FC Barcelona, în etapa a 11-a...

Made in Romania

Într-o reeditare a finalei din sezonul trecut, campioana Arcada Galaţi a învins sâmbătă, pe teren propriu, vicecampioana Steaua Bucureşti, scor 3-2, în meci contând...

Made in Romania

Scrimera română Sabina Martiş a câştigat sâmbătă, la Bucureşti, Cupa României la sabie feminin seniori individual. Sabina Martiş, sabreră legitimată la clubul CSA Steaua...

Articole recomandate

Made in Romania

Un start-up lucrează la tehnologia prin care să muncești în timp ce visezi

Internet

Un start-up lucrează la tehnologia prin care să muncești în timp ce visezi

Istorie

Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) a anunţat că va organiza o adunare generală extraordinară pentru a discuta cazul preşedintelui forului, Luis Rubiales, care a...

Multimedia

Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) a anunţat că va organiza o adunare generală extraordinară pentru a discuta cazul preşedintelui forului, Luis Rubiales, care a...