Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Test de cultură generală. Ce reprezintă culorile drapelului României?

drapel romania tricolor


Fiecare țară are o identitate, iar simbolul acesteia este, de multe ori, drapelul unic. Al României este format din culorile albastru, galben și roșu. De ce au fost alese aceste culori și ce reprezintă ele?

Drapelul românesc modern s-a inspirat din steagurile feudale ale stăpânilor din regiune, dar primul drapel, care reprezintă întreaga Românie, a fost elaborat ulterior.

Primul steag, care reprezintă întreaga țară, a fost conceput de o mișcare revoluționară care a încercat din greu în secolul al XIX-lea să asigure independența României față de stăpânirea străină.

În anul 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”), amintind de modelul francez.

„Libertate, Dreptate, Frăție”

Albastru reprezintă culoarea cerului senin, galbenul este nuanța ogoarelor mioritice și roșu este reprezentat de sângele vărsat de ostașii români pe câmpurile de luptă.

Astfel, începând din 1848, drapelul României păstrează aceeași formă și aceleași nuanțe cu mici schimbări. Steagul a căzut atunci când comunismul a venit la putere în România în 1947 și a interzis vechiul steag ca simbol al monarhiei românești.

Spre deosebire de majoritatea guvernelor comuniste, care foloseau steagul roșu ca simbol, noul guvern l-a înlocuit cu unul care folosea dungi orizontale și includea sigiliul țării.

Tricolorul românesc, asemănător cu steagul Ciadului

Cei care au protestat împotriva guvernului comunist în anii care au urmat au ridicat emblema din centrul steagului, creând un design modern care recunoaște puterea prin părăsirea guvernului comunist.

Cu toate acestea, chiar dacă conceptul este simplu, există un simbolism considerabil în spatele culorilor care se regăsesc în steag.

De asemenea, în acord cu dorința de libertate, dreptate și fraternitate, albastrul de pe steagul românesc reprezintă libertatea. Banda centrală este galbenă și este un simbol al justiției, iar roșu reprezintă fraternitatea națiunii.

Steagul este foarte asemănător cu steagul Ciadului, cu excepția faptului că nuanțele de albastru sunt diferite, notează TheFlager.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Ce reprezintă dungile de pe drapelul SUA?

„Purtătorul de drapel” al lui Rembrandt, achiziționat de la familia Rothschild pentru o sumă fabuloasă

Un distrugător american a intrat în port arborând un drapel al piraților

Stema României a fost modificată. Cum vor arăta noile drapele, sigilii, bancnote şi monede

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate