Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Test de cultură generală. Ce reprezintă culorile drapelului României?

drapel romania tricolor


Fiecare țară are o identitate, iar simbolul acesteia este, de multe ori, drapelul unic. Al României este format din culorile albastru, galben și roșu. De ce au fost alese aceste culori și ce reprezintă ele?

Drapelul românesc modern s-a inspirat din steagurile feudale ale stăpânilor din regiune, dar primul drapel, care reprezintă întreaga Românie, a fost elaborat ulterior.

Primul steag, care reprezintă întreaga țară, a fost conceput de o mișcare revoluționară care a încercat din greu în secolul al XIX-lea să asigure independența României față de stăpânirea străină.

În anul 1848, steagul adoptat de către revoluționari ca drapel al Țării Românești a fost tricolorul albastru-galben-roșu (cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”), amintind de modelul francez.

„Libertate, Dreptate, Frăție”

Albastru reprezintă culoarea cerului senin, galbenul este nuanța ogoarelor mioritice și roșu este reprezentat de sângele vărsat de ostașii români pe câmpurile de luptă.

Astfel, începând din 1848, drapelul României păstrează aceeași formă și aceleași nuanțe cu mici schimbări. Steagul a căzut atunci când comunismul a venit la putere în România în 1947 și a interzis vechiul steag ca simbol al monarhiei românești.

Spre deosebire de majoritatea guvernelor comuniste, care foloseau steagul roșu ca simbol, noul guvern l-a înlocuit cu unul care folosea dungi orizontale și includea sigiliul țării.

Tricolorul românesc, asemănător cu steagul Ciadului

Cei care au protestat împotriva guvernului comunist în anii care au urmat au ridicat emblema din centrul steagului, creând un design modern care recunoaște puterea prin părăsirea guvernului comunist.

Cu toate acestea, chiar dacă conceptul este simplu, există un simbolism considerabil în spatele culorilor care se regăsesc în steag.

De asemenea, în acord cu dorința de libertate, dreptate și fraternitate, albastrul de pe steagul românesc reprezintă libertatea. Banda centrală este galbenă și este un simbol al justiției, iar roșu reprezintă fraternitatea națiunii.

Steagul este foarte asemănător cu steagul Ciadului, cu excepția faptului că nuanțele de albastru sunt diferite, notează TheFlager.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Ce reprezintă dungile de pe drapelul SUA?

„Purtătorul de drapel” al lui Rembrandt, achiziționat de la familia Rothschild pentru o sumă fabuloasă

Un distrugător american a intrat în port arborând un drapel al piraților

Stema României a fost modificată. Cum vor arăta noile drapele, sigilii, bancnote şi monede

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Editorial

Ukrainian President Volodymyr Zelensky recently announced a series of decisions regarding the movement of Ukrainian troops along the country’s border with Romania. This move...

Editorial

Creative Week, evenimentul care se desfășoară anual în București, este unul dintre cele mai mari evenimente culturale ale Europei. Începând de la prima ediție,...

Auto

Bookfest is one of the biggest book fairs in Romania, with thousands of visitors eagerly waiting for the latest books and meet their favorite...

Afaceri

Dan Barna este un lider politic care a ajuns una dintre figurile proeminente ale Partidului European ALDE. Născut la Sibiu, Barna a devenit cunoscut...

Afaceri

In data de 28 iulie 2021, o tragedie a avut loc la Manastirea Podu Cosnei din Suceava, Romania. Un incendiu puternic a izbucnit si...

Articole recomandate