Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc 2023: cât este, cine o plătește și în ce stațiuni se aplică

62336956


Taxa pentru turiștii de pe litoral a fost introdusă la sfârșitul lunii martie într-o hotărâre a Consiliului Local Mangalia și se aplică pentru toate stațiunile din sudul litoralului, începând din sezonul 2023.

În Eforie Nord, taxa pentru turiști există deja, încă din 2022, iar în Constanța și Mamaia nu este percepută separat de la persoanele care se cazează, deși a existat o intenție în acest sens, dar nu a fost aprobată încă o hotărâre de consiliu.

Taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc a existat și înainte, dar nu se aplica în mod unitar. Acum toate unitățile de cazare și persoanele care oferă camere spre închiriere au obligația de a colecta această taxă de la turiști și să o verse în bugetul Consiliului Local Mangalia, conform hotărârii privind taxa pe stațiune adoptate de Consiliul Local al Primăriei Mangalia pe 28 martie 2023.

Noutatea absolută este că începând din sezonul estival 2023, taxa pe stațiune va fi percepută nu numai de către unitățile de cazare, ci și de persoanele fizice care oferă camere spre închiriere turiștilor, se precizează în hotărârea CL Mangalia.

Astfel, începând din acest an, taxa de stațiune va fi percepută de la turiști și de către persoanele fizice care dețin camere de închiriat, în scop turistic. Conform noilor modificări aduse Hotărârii existente a CL Mangalia, care stabilește taxa de promovare turistică și implicit taxa de stațiune, persoanele fizice care nu dețin certificate de clasificare și realizează venituri din închirierea în scop turistic a spațiilor deținute în propria locuință, au obligația de a percepe taxa de stațiune în cuantum de 5 lei/zi/persoană adultă”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Mangalia.

litoral

Obligațiile persoanelor fizice care închiriază camere pe litoral

Persoanele fizice care închiriază camere au de acum și obligația de a plăti către bugetul local al Primăriei Mangalia și „taxa de dezvoltare și promovare turistică”, au stabilit consilierii locali în aceeași hotărâre

Respectivele persoane fizice vor depune declarația-decont, însoțită de Declarația 212, la Compartimentul Autorizare și Control Agenți Economici din cadrul Primăriei Mangalia. Din 2023, taxa de dezvoltare și promovare turistică va fi de 15 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației pentru persoanele fizice care dețin certificat de clasificare eliberat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar pentru complexurile hoteliere valoarea va fi de 25 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației”, transmite Primăria Mangalia.

Stațiunile de pe litoralul românesc cu taxă în 2023

Hotărârea CL Mangalia cu privire la taxa pentru turiști se aplică tuturor stațiunilor aflate în raza administrativ teritorială, adică Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp.

În municipiul Constanța, care are în subordine și Mamaia, turiștii nu vor plăti în sezonul estival 2023 taxa de stațiune, care va fi suportată tot de hotelieri, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, citați de Radio România.

Pentru că discuțiile au fost purtate anul trecut destul de târziu, iar SPIT nu ar fi avut timp să parcurgă toate procedurile legale de transparență, anul acesta, operatorii economici din turism achită o cotă procentuală de 1% aplicată la valoarea totală a tarifului de cazare pentru întreaga perioadă de ședere a persoanei care se cazează“, a declarat Luminița Lare, reprezentanta Biroului de presă al Primăriei Constanța.

Patronatele din domeniu au solicitat de anul trecut municipalității introducerea unei taxe de oraș. Variantele propuse de patronate au fost două: fie 1% din taxa de cazare, fie 2% din prima noapte de cazare.

În Eforie Nord, taxa pentru turiștii de pe litoral se aplică deja din sezonul estival 2022, iar taxa de stațiune este de de 3 lei/persoană/zi, conform Hotărârii Consiliului Local 325/17.12.2021.

Ce se știe despre prețul taxei de litoral

Așadar, taxa pentru turiștii de pe litoralul românesc se aplică în 2023 în stațiunile Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, arondate Primăriei Mangalia și este de 5 lei pe zi pentru fiecare persoană adultă, ceea ce înseamnă că nu se va plăti pentru copii, fie că vin în grupuri organizate, sau împreună cu părinții.

În Constanța și Mamaia, deocamdată nu se percepe o taxă de la turiști, dar hotelierii o au inclusă în tariful final de cazare, pentru că au obligația de a plăti cota procentuală de 1% aplicată la valoarea totală a tarifului de cazare pentru întreaga perioadă de ședere, pentru fiecare persoană.

În Eforie Nord, turiștii plătesc 3 lei de persoană/zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Scoția este secțiunea nordică a Regatului Unit. Acoperă o suprafață de puțin peste 48.2803 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din întreaga masă terestră...

Turism

În ultimii ani autoritățile italiene au făcut tot posibilul să repopuleze unele orașe aflate în declin demografic.   În timp ce unele orașe s-au...

Turism

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive. Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă,...

Turism

Călătoriile cu mașina în diferite țări pot fi experiențe minunate, însă și riscante, fiindcă aceste mijloace de transport sunt implicate foarte des în accidente...

Turism

Vești bune pentru cei care vor merge în vacanță în Grecia. Autoritățile elene lansează o aplicație pentru turiști, bazată pe inteligența artificială, inclusiv în...

Articole recomandate