Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a reluat, joi, audierea cazului de dopaj al patinatoarei Kamila Valieva, o saga care a zguduit Jocurile Olimpice de anul trecut de la Beijing şi a aruncat o umbră asupra sistemului antidoping al Rusiei, care a avut deja probleme, scrie Reuters.
Instanţa cu sediul la Lausanne a început să audieze cazul ei în septembrie, dar a amânat procedurile după ce un grup de judecători a cerut documente suplimentare. În cadrul audierii, care este închisă publicului şi se va încheia vineri, vor fi prezentate şi restul probelor, precum şi pledoariile finale ale părţilor.
Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidină, substanţă interzisă, destinată prevenirii anginei pectorale, la campionatele naţionale ale Rusiei din decembrie 2021, când avea 15 ani. Echipa ei a declarat că testul pozitiv s-ar fi putut datora unei confuzii cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei.
Rezultatul testului, însă, a fost făcut cunoscut abia la o zi după ce ea a ajutat Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câştige aurul pe echipe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie 2022.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat-o pe Valieva să participe la proba feminină de simplu, în ciuda testului său pozitiv, dar a precizat că medaliile pentru proba pe echipe nu vor fi alocate până la soluţionarea cazului său.
Întârzierea alocării medaliilor i-a înfuriat pe concurenţi, Vincent Zhou, unul dintre patinatorii din echipa americană care a câştigat medalia de argint, afirmând că sistemul global antidoping „dezamăgeşte sportivii”.
Comisia disciplinară a Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) a constatat că Valieva a comis o încălcare pentru care nu a avut „nicio vină sau neglijenţă”. Ea nu a fost sancţionată, dar rezultatele sale de la campionatele naţionale din ziua în care a fost depistată pozitiv au fost anulate.
RUSADA, Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) şi Uniunea Internaţională de Patinaj (ISU) contestă această decizie la cea mai înaltă instanţă sportivă.
RUSADA a declarat că solicită „consecinţele corespunzătoare” pentru această infracţiune, în timp ce ISU solicită o suspendare.
WADA solicită o interdicţie de patru ani, care ar include anularea rezultatelor obţinute de Valieva la Jocurile de la Beijing, ceea ce ar priva efectiv ROC de medalia de aur în proba pe echipe.
–