Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Stațiunile montane se reinventează, din cauza iernilor calde și lipsite de zăpadă. Spre ce s-au orientat antreprenorii

Statiunile montane se reinventeaza din cauza iernilor calde si lipsite

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive.

Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă, așa că antreprenorii se orientează spre tobogane alpine, sănii de vară suspendate, și parcuri de aventură.

Un târg internațional de instalații montane desfășurat la Cheile Grădiștei a adunat o mulțime de investitori dornici să-și salveze afacerile afectate de schimbările climatice.

Administratorii domeniului schiabil de la Buscat, din Cluj, caută soluții să folosească instalațiile de transport pe cablu și vara, asta după ce sezonul de iarnă n-a fost unul strălucit.

Iancu Șerbănescu, administrator domeniul schiabil Buscat: „Avem în plan să punem 4 – 5 tobogane. Iar al doilea proiect este să facem un traseu pentru o minge din lemn care tot curge, sare, și copiii fug după ea, la fel să fie deservită de telescaun.”

Estonia
Statiunile montane se reinventeaza din cauza iernilor calde si lipsite

La Buscat există deja un parc de distracții pentru copii. Iar, în ultima perioadă spre activități de vară s-au orientat și alte stațiuni. De succes s-au dovedit a fi așa numitele sănii de vară sau bob. La Cheile Grădiștei, instalația de bob este cea mai căutată și prinde o viteză de 45 de km pe oră.

La Lacul Roșu s-a stat la coadă la sania de vară pusă în funcțiune anul trecut, iar recent a fost inaugurată una și la Vărșag, în Harghita, dar urmează și altele.

O companie germană specializată în infrastructură de distracție montană are în proiect alte patru instalații asemănătoare, la noi. Are în portofoliu și suite de tobogane.

Rene Krahl, producător din Germania: „Le putem face de forme diferite, închise sau descoperite cu lumini diferite în interior.”

Iar un producător de instalații de aventură, cu sediul în Bulgaria, spune că are mulți clienți de la noi. Acum are deschise trei șantiere.

Borislav Atnasov, producător din Bulgaria: „Proiectele noastre însemană implicare fizică pentru a te distra: să sari, să te târaștri, să te cățeri să zbori.”

Dar și atracțiile de iarnă trebuie salvate. Aflat la peste 1.500 de metri altitudine, domeniul schiabil Șureanu n-a dus până acum lipsă de zapadă naturală, totuși administratorii își iau măsuri de precauție.

Bogdan Fulea, reprezentantul unui productor de instalații de zăpadă artificială: „Zăpadă artificială trebuie privită că o asigurare casco, nu știi niciodată când ai nevoie de ea. E bine să o ai.”

Problema este că tunurile de zăpadă artificială funcționează doar la temperaturi negative, iar în ultimul sezon au fost puține zile geroase.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

”Incapabili!” Maghiarii i-au criticat pe tricolori! Ce scrie presa din Ungaria după scandările xenofobe
”Incapabili!” Maghiarii i-au criticat pe tricolori! Ce scrie presa din Ungaria după scandările xenofobe
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.   Plecările transportatorului...

Turism

Scoția este secțiunea nordică a Regatului Unit. Acoperă o suprafață de puțin peste 48.2803 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din întreaga masă terestră...

Turism

În ultimii ani autoritățile italiene au făcut tot posibilul să repopuleze unele orașe aflate în declin demografic.   În timp ce unele orașe s-au...

Turism

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive. Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă,...

Turism

Călătoriile cu mașina în diferite țări pot fi experiențe minunate, însă și riscante, fiindcă aceste mijloace de transport sunt implicate foarte des în accidente...

Articole recomandate