Rezumat:
Sângeorz-Băi este un oraș mic aflat în inima Munților Carpați și o stațiune balneoclimaterică plină de bogății naturale printre care izvoare vindecătoare de apă minerală, dar și peisaje spectaculoase și obiective turistice.
Sângeorz-Băi este un oraș mic aflat în inima Munților Carpați și o stațiune balneoclimaterică plină de bogății naturale printre care izvoare vindecătoare de apă minerală, dar și peisaje spectaculoase și obiective turistice. Stațiunea se află în nord-estul județului Bistrița-Năsăud, într-o zonă în care există o mulțime de obiective turistice și zone de vizitat.
singeorzbai.com
Istoricul stațiunii
Sângeorz-Băi își are originile încă din epoca bronzului, când au fost atestate așezări umane în zonă. În perioada dacică și daco-romană, localitatea era în afara limesului roman, în regiunea locuită de dacii liberi, dincolo de Munții Suhard.
Primele așezări sunt documentate în partea estică a localității, în zona numită Pe sub Coastă, datorită micilor ridicături existente.
Ulterior, orașul s-a extins spre nord, acum cunoscut sub denumirea de Pe Rogină, și spre vest, pe Valea Borcutului.
Populația locală era alcătuită din băștinași, cu origini incerte. Al doilea val de populații a fost reprezentat de imigranți, incluzând maghiari, huni și tătari.
Cel de-al treilea val a fost format din coloniști străini, precum cavalerii teutoni și călugării benedictini.
O perioadă, Sângeorz-Băi a făcut parte din Voievodatul Văii Rodnei, cu așezări incluse în bazinul superior al Someșului Mic, începând de la Mocod în sus.
În timpul medieval, localitatea a fost afectată de invaziile tătare din 1241 și 1285, care au devastat o mare parte a gospodăriilor locuitorilor.
Prima mențiune în documente datează din 1245, când Valea Rodnei, opidul Rodna și Sîngeorzul, alături de alte opt localități, formau o unitate administrativ-teritorială sub autoritatea regelui Ungariei și administrată de comitatul secuiesc.
În secolul al XV-lea, orașul a primit un nou nume, Zentihgygurgh. În 1453, orașul a fost preluat de Iancu de Hunedoara, apoi de fiul său, regele Matia, care în 1475 a încredințat comuna unui magistrat sas din Bistrița.
În timpul Revoluției din 1848-1849, trupele maghiare au provocat distrugeri în comună. În 1876, Sîngeorz-Băi a devenit parte a Districtului Autonom Românesc al Năsăudului din comitatul Bistrița-Năsăud.
În septembrie 1944, trupele germano-hortyste au ocupat localitatea, iar evreii din zonă au fost deportați.
În anii 1950, Sîngeorz-Băi a fost inclus în raionul Năsăud și a devenit comună, includând satele Cormaia și Valea Borcutului.
În 1958, a fost ridicat la rang de oraș, sub denumirea de Sîngeorz-Băi, prin alipirea celor două sate menționate anterior.
În ultimele secole, stațiunea a devenit cunoscută pentru apele minerale, recunoscute pentru efectele lor terapeutice încă din 1770. În timp, a devenit o stațiune balneoclimaterică sub numele de Băile Hebe.
În anii 1945-1950, stațiunea a fost preluată de Ministerul Sănătății, iar vilele private au fost confiscate de statul comunist.
singeorzbai.com
Apele minerale din Sângeorz-Băi
Apele minerale din Sângeorz-Băi au proprietăți terapeutice recunoscute încă din timpuri străvechi, care provin din cele șapte izvoare și care au puterea de a vindeca boli digestive, afecțiuni hepatice, probleme legate de nutriție sau chiar boli respiratorii și-au legat speranțele de însănătoșire.
În plus față de beneficiile asupra sănătății, Sângeorz-Băi este un loc cu peisaje spectaculoase, unde oamenii vin pentru a se relaxa și se bucura de tot ce are de oferit acest oraș.
Astăzi, în stațiunea balneo-climaterică, funcționează izvoarele 1, 2, 3, 4 și 9, toate cu apă minerală carbogazoasă.
Aceste izvoare sunt plasate în jurul parcului din Sângeorz-Băi, în chioșcuri închise cu sticlă, ușor de identificat datorită combinației de culori alb-roșu a construcțiilor. Apa minerală din Sângeorz-Băi are calități curative, așa că nu e de mirare că mii de oameni vin aici pentru a se trata.
Stațiunea este dotată cu facilități moderne pentru tratamentele balneare, incluzând băi calde cu ape minerale, aerosoli, inhalații, împachetări cu nămol cald și parafină, săli de gimnastică medicală și fitness, precum și instalații de balneo-fizioterapie. În România există o mulțime de stațiuni cu apă termală unde poți merge la băi pentru tratamente.
Cele nouă izvoare de apă minerală sunt obținute prin captare și foraj hidrologic și au un debit crescut datorită utilizării procedeelor moderne.
Aceste ape minerale sunt eficiente în tratarea unor boli precum afecțiuni ale tubului digestiv, boli hepatobiliare, boli metabolice și nutriționale, boli respiratorii sau afecțiuni ale aparatului locomotor.
Fiecare izvor este recomandat de medici specialiști, în funcție de diagnosticul fiecărui pacient.
Dar apele minerale pot fi folosite și de către turiștii care nu suferă de afecțiuni. Acestea pot fi benefice pentru bunăstarea generală și pentru relaxare.
singeorzbai.com
Sângeorz-Băi – obiective turistice
Stațiunea nu este renumită doar pentru apele sale minerale, ci și pentru obiectivele sale turistice și poziționarea care oferă peisaje frumoase și oportunități de relaxare, drumeții și excursii prin natură.
Muzeul de Artă Comparată
Acest muzeu adăpostește o colecție impresionantă de peste 1000 de obiecte de artă tradițională și contemporană românească și internațională. Este deschis între orele 10:00 și 18:00 și poți găsi aici suveniruri deosebite.
Biserica Sfântul Nicolae
Ridicată într-un timp record de 5 ani între 1875 și 1880, această biserică un simbol al comunității. Deși a fost renovată acum aproximativ 20 de ani, atmosfera de aici este neschimbată, iar turiștii care ajung înăuntrul lăcașului de cult simt încărcătura spirituală.
Parcul Central
Inițial amenajat în mijlocul secolului al XIX-lea, parcul este un loc superb, cu alei largi, un foișor emblematic, locuri de relaxare și un loc de joacă pentru copii.
Izvoarele de Ape Minerale
Izvoarele 1, 2, 3, 4 și 9 sunt comorile stațiunii, cu apă minerală carbogazoasă benefică pentru afecțiuni digestive, hepatice, respiratorii și nutriționale. Recomandat de medici, acest loc este un adevărat sanctuar al sănătății.
Mănăstirea „Buna Vestire” din Cormaia
Aflată în apropierea Sângeorz-Băi, mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și adăpostește o biserică de lemn declarată monument istoric.
Cascada Cheilor – Valea Cormaia
Legenda spune că această zonă a servit ca adăpost tătarilor și cailor loi. Ruta turistică este ușor de parcurs prin Valea Cormăii, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din nordul țării. Cascada se află cam la 4 km de stațiunea Sângeorez-Băi.
Parcul Național Munții Rodnei
Dacă ești pasionat de drumeții și natură, acest parc este senzațional și vei petrece câteva ore bune în care nu te vei plictisi. Parcul are o mulțime de minunății ale naturii, de la lacuri glaciare, izvoare și cascade, iar primăvara totul devine uimitor.
Lacul Lala
Este cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei, iar traseul este destul de dificil, deci vei avea nevoie de echipament adecvat. Totuși, când ajungi aici vei fi impresionat de peisaj.
Sângeorz-Băi este un loc superb în care să îți petreci câteva zile pline de relaxare, odihnă și plimbări prin natură.
Unde se află și cum ajungi la Sângeorz-Băi
Să ajungi în Sângeorz-Băi este simplu, pentru că ai la dispoziție mai multe opțiuni de transport.
Orașul este situat aproximativ la 100 de kilometri distanță de Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, care este cel mai apropiat aeroport mare.
Turiștii pot ajunge și în Sângeorz-Băi cu trenul sau autocarul din alte părți ale României.
singeorzbai.com
Dacă vrei să ajungi la Sângeorz-Băi cu mașina, cel mai simplu mod este să conduci pe drumul E58. Orașul se află la aproximativ 70 de kilometri de Baia Mare și la aproximativ 150 de kilometri de Cluj-Napoca.
În ceea ce privește accesibilitatea, orașul Sângeorz-Băi este traversat de drumul național 17D, care face legătura cu comunele din oraș cu restul localităților din județul Bistrița-Năsăud.
Drumul național DN17 face legătura directă cu orașul Năsăud, precum și cu orașul Beclean, iar dacă urmezi aceeași rută prin pasul Rodna se face legătura cu județul Suceava prin Cârlibaba.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bistrita, bistrita nasaud, sangeorz bai,
Dată publicare:
11-08-2024 08:25
Articol recomandat de sport.ro