Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fără categorie

Statele Unite au dezvăluit câte arme nucleare dețin și au cerut Rusiei să facă același lucru

image 2020 08 28 24256224 0 bombardier strategic 52

Statele Unite ale Americii au dezvăluit public numărul armelor nucleare deținute și au cerut Rusiei să facă același lucru în cadrul unei inițiative pentru transparența nucleară. Această mișcare ar putea fi un pas important spre reducerea tensiunilor și creșterea încrederii între cele două superputeri.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, numărul total de arme nucleare ale țării este de aproximativ 5.800, inclusiv armele active, de rezervă și cele demontate. Această cifră este cu mult sub nivelul din anii începutului Războiului Rece, când Statele Unite dețineau peste 30.000 de arme nucleare. Într-un discurs susținut la Universitatea de Stat din Georgie, președintele Joe Biden a subliniat importanța acestui gest de deschidere și a cerut Rusiei să urmeze acest exemplu.

Deși inițiativa a fost salutată de multe țări, inclusiv de aliații SUA din NATO, Rusia nu și-a anunțat încă decizia în acest sens. Însă, experții consideră că această inițiativă ar putea fi un pas important pentru negocieri viitoare privind controlul armelor și pentru diminuarea riscului de război nuclear.

Aceasta nu este prima dată când SUA au făcut apel la Rusia să reducă armele nucleare și să își asume un angajament pentru transparență nucleară. În 2010, cele două țări au semnat Acordul New START, care prevede reducerea arsenalului lor nuclear și instituirea unui sistem de inspecție pentru monitorizarea acestuia.

Cu toate acestea, ultimele luni au fost marcate de tensiuni crescute între cele două țări, inclusiv o serie de acțiuni reciproce de expulzare a diplomaților și sancțiuni economice. Prin urmare, acțiunile de transparență nucleară ar putea reprezenta un prim pas important pentru reducerea tensiunilor și pentru stabilirea unei baze de negociere pentru abordarea altor probleme.

Într-un context internațional în care riscul de proliferarea nucleară pare să fie tot mai mare, acțiunile de transparență nucleară de la nivelul superputerilor ar putea reprezenta un exemplu important pentru alte state și ar putea contribui la creșterea încrederii în ceea ce privește securitatea globală.

În concluzie, inițiativa SUA de a dezvălui public numărul armelor nucleare deținute este un pas important și pozitiv. Acțiunile de transparență nucleară pot ajuta la reducerea riscului de război nuclear, la stabilirea unor baze de negociere și, în cele din urmă, la creșterea încrederii între statele lumii. Este important ca și Rusia să urmeze același exemplu și să facă public numărul de arme nucleare deținute, pentru a crea un cadru de negociere mai eficient și mai transparent pentru controlul armelor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Sport

Acuzat de mai multe cluburi că exercită presiuni asupra arbitrajului prin intermediul canalului său de televiziune, clubul Real Madrid este vizat şi de Javier...

Sport

Baschet masculin, EuroCup: U BT Cluj, a şaptea victorie în grupa B şi rămâne pe locul 2 la finalul turului Voteaza articolul [Total voturi:...

Sport

Echipa de volei masculin Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti s-au calificat, miercuri, în optimile de finală ale Challenge Cup, după disputetele din returul 16-ilor,...

Bizar

Cutremur, sâmbătă după-amiază, în România. Ce magnitudine a avut și în ce zonă a fost resimțit Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]