Connect with us

Hi, what are you looking for?

Casa si Gradina

Sfaturi pentru a avea rosii sanatoase

Sfaturi pentru a avea rosii sanatoase

Alegeti conditiile optime de cultivare

Ca majoritatea legumelor, rosiile au nevoie de un loc insorit si un pamant cu drenaj bun. vor fi mai vulnerabile la boli daca le plantati la umbra sau in pamant prea argilos. De ajutor ar fi si plantarea intr-un loc diferit din gradina in fiecare an pentru ca unele boli pot ramane in sol.

Opriti dezvoltarea bolilor in sol

Daca aveti un sol sarac in nutrienti sau nu aveti spatiu pentru a schimba mereu locuk recoltei, incercati sa cresteti rosiile in recipiente. Majoritatea soiurilor se descurca foarte bine in ghivece mari umplute cu amestec de pamant special conceput pentru astfel de culturi. Asigurati-va doar ca ghiveciul este indeajuns de mare – cel putin 30 cm diametru – pentru ca multe soiuri de tomate cresc chiar si 1,8m inaltime pana la sfarsitul sezonului.

Sfaturi pentru a avea rosii sanatoase

Selectati soiurile adaptate conditiilor din zona dumneavoastra

Exista sute de soiuri de rosii pe piata adaptate fiecarei zone. De exemplu, Universitatea din Florida , S.U.A a dezvoltat un soi numit „Solar Set” care iubeste caldura si umezeala. Alte soiuri cum sunt „Northen Delight” produc fructe foarte repede si sunt ideale in zonele cu un sezon scurt. Informativa asupra soiurilor create pentru conditile din zoa dumneavoasta.

O alta metoda in a prevenii bolile este alegerea soiurilor rezistente la boli. Acestea au de obicei o eticheta pe care pe langa descrierea amanuntita a varietatii mai are si o serie de litere ( de exemplu VFFN). Aceste litere inseamna ca sunt rezistente la diferite boli.

Oferiti o ingrijire corecta

Conditiile stresante de crestere vor slabi planta facand-o mai vulnerabila in fata bolilor. Asigurati-va ca rosiile dumneavoastra primesc suficienta apa in perioadele secetoase si sunt hranite bine pe tot parcursul sezonului.

Pentru a reduce competitia pentru hrana, impiedicati buruienile sa va invadeze recolta prin crearea unui strat protector de cativa cm deasupra solului. Acesta va va ajuta si sa impiedicati unele boli din sol sa se raspandeasca pe frunzele plantelor.

Frunzele umede incurajeaza bolile de tip ciuperca, deci va recomandam sa folostiti un sistem de irigatie prin picurare sau  sa evitati stropirea frunzelor atunci cand udati.Daca totusi trebuie sa folositi un furtun si nu puteti evita stropirea frunzelor, faceti aceast lucru inainte de amiaza pentru a lasa timp frunzelor sa se usuce inainte de venirea serii.

Cum rezolvam problemele cele mai des aparute

Fructele crapate : cand coaja fructelor incepe sa se crape problema este cantitatea prea mare de umezeala si nutrienti. Reduceti din apa si ingrasamantul oferit si cautati soiuri rezistente la aceasta problema.

Capetele fructelor au pete inchise la culoare si uscate: aceste puncte uscate la capatul fructelor apar deoarece floarea putrezeste la capat lucru cauzat de caldura si seceta prea mare sau nivel fluctuant al umezelii. Mentineti plantele umede pe vreme calda si asigurativa ca sunt udate in mod constant.

Frunzele batrane au pete maro sau negre: este o boala comuna care desfigureaza frunzele mai vechi. Rupeti frunzele infectate de indata ce vedeti ca punctele incep sa se formeze; acest lucru va evita raspandirea infectiei la restul frunzelor.  O masura preventiva ar fi un strat protector deasupra solului si pastrarea frunzelor uscate. Aplicarea unui fungicid ar putea sa va ajute dar numai daca il aplicati inainte de debutul bolii. Aceasta boala nu poate fi vindecata ci numai prevenita sau tinuta sub control.

Frunzele batrane au pete deschise la culoare ce par a fi umede:  aceasta este o boala de tip ciuperca foarte des intalnita. Poate fi prevenita prin inlaturarea frunzelor infectate de indata ce vedeti ca a inceput sa se formeze. O masura preventiva ar fi un strat protector deasupra solului si pastrarea frunzelor uscate. Aplicarea unui fungicid ar putea sa va ajute dar numai daca il aplicati din timp, inainte ca boala sa se agraveze. Aceasta boala nu poate fi vindecata.

Frunzele se ingalbenesc inainte sa se vestejeasca sau capata culoarea maro: acestea sunt simptomele a doua boli foarte comune – verticillium si fusarium. Ambele pot fi prevenite. Inlaturati frunzele infectate de indata ce incep sa se pateze – acest lucru previne raspandirea bolii si la frunzele sanatoase. O masura preventiva ar fi un strat protector deasupra solului si pastrarea frunzelor uscate. Aplicarea unui fungicid ar putea sa va ajute dar numai daca il aplicati din timp, inainte ca boala sa se agraveze . Fusarium si verticillium nu pot fi vindecate.

Omizi mari si verzi care mananca frunzele: aceste insecte mancatoare de frunze vor devora foarte repede pretioasele dumneavoastra legume. O solutie organica si ecologica ar fi sa striviti omizile, sa le culegeti cu mana si sa le aruncati intr-o galeata plina cu apa si sapun sau sa aplicati bacillus Thuringiensis, o bacterie care ataca si distruge omizile.

Nota: unele specii de viespi vor depune oua pe aceste omizi. Daca vedeti una cu oua pe ea, nu va deranjati sa o distrugeti. Viespii fac acest lucru pentru dumneavoastra.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Casa si Gradina

Stilul francez de gradina Se caracterizeaza prin simetria formelor, planul fiind geometric, predominand formele topiare, arbusti cu frunze persistente tunse in diferite forme si...

Casa si Gradina

Plantele au nevoie in permanenta de aer proaspat pentru sustinerea proceselor de respiratie si fotosinteza. Aerisirea camerelor in care sunt asezate florile este o...

Casa si Gradina

Prima regula este aceea ca nu exista o regula fixa. Fiecare planta are nevoi diferite. In general, incercati cat puteti sa oferiti plantelor ceea...

Casa si Gradina

Alegeti conditiile optime de cultivare Ca majoritatea legumelor, rosiile au nevoie de un loc insorit si un pamant cu drenaj bun. vor fi mai...

Casa si Gradina

Intretinerea gradinii Daca gradina dumneavoastra are o suprafata rezonabila, un sol bun, si plante perene usor de intretinut, veti avea nevoie de cel mult doua –...

Articole recomandate

Casa si Gradina

Prima regula este aceea ca nu exista o regula fixa. Fiecare planta are nevoi diferite. In general, incercati cat puteti sa oferiti plantelor ceea...

Bizar

Vinul in spatiu. In 1969, o mostra de vin a ajuns intr-un loc unde nicio bautura nu a „picurat”. Buzz Aldrin, un om religios,...

Nutritie

Da, branza este bogata in nutrienti – si gustoasa – dar este mai bine sa o consumati in portii mici „Branzeturile contin substante nutritive...