Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Servicii medicale pe calea aerului? Dronele au transformat livrările de sânge într-o țară africană

zipline sange drona profi Descopera 2


Ruanda se confruntă cu o serie de probleme in ceea ce privește livrările de sânge. Mai bine de 12 milioane de oameni trăiesc în mica țară din Africa de Est și, la fel ca în multe alte națiuni, au loc accidente rutiere sau tot felul de situații care necesită transportul de sânge dintr-un loc în altul. 

Acest aspect nu este problematic dacă locuiești în oraș. În Statele Unite și Regatul Unit, 80% din populație se concentrează în jurul unor centre urbane cu spitale dotate cu infrastructură bună și bănci de sânge. În state africane că Libia, Djibouti sau Gabon, 80-90% din populație locuiește tot la oraș. Dar în Ruanda, procentele se schimbă, cu 83% din locuitori trăind în zonele rurale. Astfel că, în mod tradițional, atunci când spitalele izolate au nevoie de sânge, acesta este transportat pe cale terestră, indică Wired.

Situația este departe de a fi ideală, țara fiind muntoasă. Drumurile pot fi lungi, caniculare și denivelate. Dacă este păstrat proaspăt și în condiții bune, sângele poate fi depozitat timp de aproximativ o lună, dar trombocitele, de exemplu, se pierd în câteva zile. Un transport turbulent nu este cel mai potrivit pentru o marfă sensibilă.

Probleme de logistică

Această problemă de logistică a determinat unitățile rurale să comande mai mult sânge decât aveau nevoie. „Au existat unele probleme legate de depozitarea excesivă”, spune Marie Paul Nisingizwe, doctorand în Populație și Sănătate Publică la Universitatea din Columbia Britanică, Canada. Aceasta se concentrează pe Ruanda în cercetările efectuate, țară natală. Depozitarea excesivă poate salva timp ulterior, dar cu o instalație cu trafic redus nu era destul pentru a folosi sângele înainte să expire.

În 2016, Ruanda a semnat un contract cu Zipeline, o firmă de drone din San Francisco, pentru eficientizarea livrărilor de sânge. Dronele autonome ar putea gestiona transportarea sângelui, acesta fiind parașutat în condiții optime de depozitare. Astăzi, Zipeline are două centre in Ruanda, fiecare dintre acestea putând efectua până la 500 de transporturi pe zi.

Iar acum, pentru prima dată, există dovada că serviciile de acest gen, cu drone, îmbunătățesc viteza și reduc pierderile. Nisingizwe a analizat aproape 13.000 de transporturi efectuate între 2017 și 2019, descoperind că jumătate dintre acestea durau cu 41 de minute mai puțin decât transportul în mod tradițional. Pe cale terestră, timpul mediu era de cel puțin două ore. În scurt timp, rapoartele privind sângele risipit au început să fie din ce în ce mai rare.

Livrări de sânge cu drona

Studiul este primul care se concentrează asupra livrărilor medicale cu dronele în Africa. „Este uimitor să vezi cum astfel de metode de transport se dovedesc a fi viabile în Africa”, spune Nisingizwe. „Este atât de bine. Și nu doar pentru Ruanda”, mai spune Timothy Amukele, un patolog care nu este implicat în studiu, dar care anterior a coordonat un proiect cu drone în Namibia și Uganda.

Nu trebuie să ne lăsăm induși în eroare de demografia rurală a Ruandei. Țara are reputația de a fi prietenoasă cu inovațiile din domeniul sănătății. Sistemul Universal de Sănătate al țării cuprinde 90% din populație. În 2009, guvernul a inițiat un program prin telefonie, numit RapidSMS, pentru a urmări și reduce mortalitatea maternă și infantilă. Până în 2013, acest serviciu a conectat 15.000 de sate la rețeaua mai largă a medicilor, spitalelor și ambulanțelor din țară.

„Acesta este unul dintre cele mai complexe sisteme electronice de date”, spune Michael Law, supervizorul lui Nisingizwe și cercetător în domeniul sănătății la UBC. Aceasta este o mină de aur pentru cercetătorii care doresc să măsoare cât de mult ajută inovația.

Inovațiile pot salva zonele rurale din Ruanda

Înainte de a-și începe analiza, Nisingizwe a călătorit în Ruanda pentru a înțelege mai bine logistica tradițională referitoare la transportul sângelui. Când lucrătorii din spitalele rurale aveau nevoie de sânge, aceștia completau niste formulare pe care un șofer trebuia să le transporte la centrul național de transfuzii. Personalul avea să proceseze comanda pentru că șoferul sa se poată întoarce cu sângele.

Astfel că sistemul propus de Zipeline părea cu mult mai eficient. Dar Nisingizwe a vrut să mai afle și cu cât timp se reduce durata transportului și risipa de sânge. A început astfel să colecteze astfel date de la Zipeline și sistemul sanitar ruandez pentru analiza ei. Aproape imediat, datele acesteia au arătat că dronele erau mai bune decât mașinile. Mai mult, dronele au contribuit și la reducerea cantității de sânge risipită sau care expira.

Dronele păreau astfel răspunsul la o necesitate fundamentală, spune Kathryn Maitland, pediatru la Colegiul Imperial din Londra. Aceasta a locuit în Africa de Est pentru 22 de ani. Grație acestui sistem, facilitățile rurale pot acum comanda produse mai rare, că plasmă înghețată sau proteine special izolate din plasmă.

Care sunt costurile aferente?

Costurile acestor servicii reprezintă însă un aspect discutabil. Într-o declarație, vicepreședintele Zipeline pe probleme externe, Anne Hilby, afirmă că firma și guvernul din Ruanda nu au făcut publice costurile acestor servicii, spunând și că acestea pot varia în funcție de nevoile clienților.

„Zipeline oferă o metodă mai rapidă și sustenabilă de livrare, rămânând în același timp competitivă pe piață alaturi de serviciile tradiționale de transport”, a mai spus aceasta.

Vă mai recomandăm și:

O „minge de plasmă solară” se îndreaptă spre Pământ. Ce s-ar putea întâmpla?

Legături genetice descoperite între rezultatele la testele de sânge și unele boli mintale

Acvila Arlie a ajuns acasă, în România, după ce a zburat peste trei continente
Primul atac cu drone s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate