Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tehnologie

SEO pentru aplicatii mobile si pentru magazinele de aplicatii

Lumea aplicatiilor mobile este un teritoriu strain comerciantilor online; dezvoltarea aplicatiilor cere anumite abilitati, diferite de cele ale dezvoltarii unui website traditional. Structura si design-ul de aplicatii ii forteaza pe comercianti sa inteleaga limitele anumitor platforme si gadget-uri. Dar odata ce o aplicatie este dezvoltata, si gata de downloadare, cum o pot gasi utilizatorii, si cum pot afla de existenta ei? Caci exista, pana la urma, milioane de aplicatii mobile.

SEO pentru aplicatii mobile

Folosirea motoarelor de cautare si aplicarea SEO pentru aplicatii mobile

Utilizatorii pot gasi o aplicatie mobila prin intermediul magazinelor de aplicatii, care le ofera doar doua lucruri: cuvinte cheie si link-uri. Daca va suna familiar, stiti exact despre ce este vorba. Optimizarea pentru motoarele de cautare a site-urilor se rezuma la trei principii de baza: obtinerea de crawlere, optimizarea continutului si construirea credibilitatii prin intermediul link-urilor si a mentiunilor in cadrul social media. Unicul lucru diferit fata de optimizarea aplicatiilor mobile este acela ca nu aplicatia  in sine trebuie optimizata, ci pagina sa web.

SEO pentru aplicatii mobile
SEO pentru aplicatii mobile

SEO pentru aplicatii este precum optimizarea continutului video pentru motoarele de cautare; acestea nu pot intelege continutul audiovizual al fisierelor video, in schimb, se pot baza pe continutul pe care-l pot crowla si se pot folosi de cautarile pentru care acel video ar putea fi relevant. Continutul textual din pagina pe care este incarcat videoclipul trimite semnalele de relevanta de care motoarele de cautare au nevoie.

Acelasi lucru se intampla si cu aplicatiile mobile. Motoarele de cautare nu pot descifra utilitatea lor, cui se adreseaza sau ce nevoi satisfac, insa continutul textual al paginilor pe care se afla ajuta la decodarea acestui context. De obicei, o aplicatie va avea doua pagini de optimizare: magazinul pe care este comercializata si pagina brandului (dezvoltatorului) aplicatiei.

Optimizarea continutului pentru magazinele de aplicatii

Atunci cand depui o aplicatie pentru un magazin online, indiferent daca este vorba de Google Play Market, Apple’s App Store sau Windows Phone Marketplace, textul care descrie aplicatia este de importanta cruciala in obtinerea notorietatii si a succesului atat in respectivul magazin, cat si in motoarele de cautare.

Titlul aplicatiei determina tag-ul de titlu si URL-ul paginii care o gazduieste, si influenteaza cuvintele cheie asociate cu aplicatia. Alegeti un titlu care sa reflecte nu doar brandul, dar si functionalitatea aplicatiei. De exemplu, aplicatia mobila dezvoltata de Groupon pentru Android se numeste “Groupon – Daily Deals, Coupons” pe Google Play Market. Clientii cauta in special Groupon pentru a gasi cu usurinta aplicatia. De asemenea, cautarile lor sunt legate de oferte zilnice sau cupoane. In acest fel, Groupon atinge noi nise de public care nu sunt familiare cu brandul lor, dar care stiu ca isi doresc o aplicatie pentru oferte si cupoane de reduceri.

SEO pentru aplicatii mobile
SEO pentru aplicatii mobile

Magazinele de aplicatii au un camp pentru cuvinte cheie; spre deosebire de SEO traditional pentru site-uri, acest camp influenteaza puternic rezultatele cautarilor, pentru ca este in general o cantitate mult mai mica de text care semnalizeaza relevanta, decat in cadrul unui site. Completarea acestui camp cu anumite cuvinte care nu au legatura cu aplicatia, sau cu numele competitorilor pot contribui la respingerea aplicatiei de catre magazinele de aplicatii; asadar, este indicat sa va rezumati la cuvinte cheie pur descriptive si relevante pentru aplicatie.

Categoria in care inscrieti o aplicatie este de asemenea importanta pentru browsere si pentru cei care cauta. In multe situatii, o aplicatie se poate incadra in mai multe categorii; alegeti-o pe cea care se potriveste mai bine functiilor pe care le indeplineste si publicului caruia se adreseaza.

Nu in ultimul rand, descrierea are un rol foarte important. Campul pentru descriere este cea mai extinsa zona de text din pagina si se comporta similar continutului de pe o pagina web. Asemanator optimizarii SEO traditionale pentru site-uri, descrierea textuala a aplicatiei trebuie scrisa pentru publicul aplicatiei si optimizata pentru cuvintele cheie relevante, pentru a-i atrage pe utilizatorii care cauta. Folositi cuvinte uzuale, dar si mesaje de marketing in descriere, si asigurati-va publicul ca aplicatia este oferita de un retailer de notorietate, cu un brand de incredere. Din nefericire, exista si aplicatii impostoare, care pozeaza drept aplicatii oficiale si ulterior spameaza telefoanele utilizatorilor care le-au acordat incredere cu mesaje publicitare sau virusi. O solutie pentru a castiga credibilitate este schimbul reciproc de link-uri intre pagina magazinului care o vinde si pagina brandului care a dezvoltat-o.

Optimizarea paginilor de aplicatii mobile pe site-uri web

In mod normal, o aplicatie ar trebui sa aiba o pagina de marketing in cadrul site-ului oficial al celor care au dezvoltat-o si o reprezinta.

Pentru a imbunatati ranking-urile si a le determina sa atraga mai multi clienti de aplicatii, site-urile pot de asemenea implementa microformatul software al aplicatiei. Parte a schemei de creatie, software-ul aplicatiei specifica o modalitate standard de afisare a informatiilor care exista deja pe o pagina, pentru ca motoarele de cautare sa o identifice si sa-si imbunatateasca rezultatele de cautare. Aceasta ar trebui conceputa in asa fel incat Google sa afiseze o imagine reprezentativa, review-uri si pret; astfel veti reusi sa incurajati utilizatorii sa intre pe pagina aplicatiei.

In afara link-urilor incrucisate si a microformatelor, optimizarea continutului unei pagini de aplicatie pe site-ul brandului producator nu difera de optimizarea oricarei alte pagini web.

SEO pentru aplicatii mobile
SEO pentru aplicatii mobile

Construirea link-urilor pentru paginile de aplicatii mobile

Am vorbit deja despre construirea primelor si celor mai importante link-uri, cele dintre site-ul brand-ului si magazinul care comercializeaza aplicatiile. In afara de acestea, construirea link-urilor pentru aplicatii mobile este de obicei mai facila decat pentru alte forme de continut, pentru ca intregul ecosistem al site-urilor se invarte in jurul aplicatiilor mobile. Exista foarte multe site-uri care au scopul clar de a ajuta utilizatorii sa gaseasca aplicatii noi. Unele dintre acestea functioneaza precum directoarele, permitandu-le comerciantilor de aplicatii sa trimita aplicatiile pentru a fi incluse in site. Altele sunt asemanatoare blogurilor, si furnizeaza informatiile de contact ale retail-erilor. Scopul construirii de link-uri pentru aplicatii mobile este sa ajunga in paginile magazinelor de aplicatii, sa devina populare si sa fie gasite si downloadate de cat mai multi utilizatori.

Iata o intrebare interesanta: pentru care dintre pagini ar trebui construite primele link-uri, pentru pagina brandului sau pentru cea a magazinelor? Daca este necesar sa faceti aceasta alegere, gasiti un raspuns care sa tina cont de cum este prezentata aplicatia pe pagina brandului. Sa presupunem ca scopul este incurajarea descarcarii aplicatiei. Daca brandul furnizeaza doar informatii de marketing despre aplicatie, atunci link-urile ar trebui sa duca la magazine, si abia de acolo sa trimita in pagina brandului; fiecare click in plus reprezinta pierderea unei portiuni din public. Asadar, pentru cazurile in care aplicatia nu se poate descarca in mod facil si din pagina brandului, este recomandabil ca link-urile sa trimita pe paginile magazinelor.

SEO pentru aplicatii mobile
SEO pentru aplicatii mobile

Situatia se schimba in momentul in care scopul principal este acela de a creste numarul link-urilor catre site-ul brandului, iar downloadarea devine un scop secundar; in acest caz, link-urile ar trebui construite in asa fel incat sa trimita la site-ul brandului. Anumite directoare sau bloguri nu-i vor da retailer-ului sansa de a alege, si vor afisa link-uri doar pentru magazine, doar pentru site-uri, sau ambele optiuni, in mod implicit, in functie de politicile editoriale. Atunci cand aveti aceste optiuni, trebuie sa le selectati in urma intelegerii scopurilor aplicatiei.

Concentrandu-ne pe continut si link-uri, este evident ca SEO pentru aplicatii mobile este, intr-adevar, foarte similar cu cel implementat pentru site-urile traditionale. Faptul ca o alta companie detine pagina de comercializare a aplicatiei, si nu brandul dezvoltator, este o provocare interesanta, insa intelegerea elementelor de continut disponibile in magazine si strategiile de construire a link-urilor pot face diferenta dintre o aplicatie populara si una care nu are succes.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Tehnologie

Într-o lume în care fotografia devine o parte din viața noastră zilnică, găsirea unei modalități eficiente de a ne gestiona amintirile este esențială. Google...

Tehnologie

Optimizarea pentru motoarele de căutare, cunoscută și sub numele de SEO (Search Engine Optimization), este un proces esențial pentru orice proprietar de site care...

Tehnologie

Google Maps este una dintre cele mai populare aplicații de navigare disponibile pe piață. Cu un design intuitiv și o mulțime de funcții utile,...

Tehnologie

Google Drive este un serviciu de stocare în cloud care îți permite să salvezi documente, fotografii, fișiere video și multe altele, toate accesibile de...