Vara, tenul nostru este extrem de sensibil. Razele solare si praful conduc catre o imbatranire prematura a acestuia. Pentru a-ti pastra tenul proaspat si stralucitor, trebuie sa acorzi o importanta deosebita ingrijirii lui in sezonul cald. Si pentru ca anotimpul cald este plin de legume si fructe proaspete, poti opta pentru diferite masti de fata, naturale, realizate chiar de tine, in propria ta locuinta.
Daca combini aceste masti cu un consum bogat de lichide si de salate, tenul tau va fi hidratat complet!
Masca din rosii proaspete
Masca de rosii se poate folosi pentru toate tipurile de ten. Pentru tenul gras, cu pori foarte mari, rosiile se aplica in bucatele si se tin cateva minute. Daca ai tenul uscat, amesteca rosiile date prin razatoare cu putin amidon (pana devine o pasta), adauga si cateva picaturi de ulei vegetal amestecand bine compozitia. Curata tenul si apoi aplica masca timp de 20 de minute. Clatestete apoi cu apa calduta din abundenta.
Masca din castraveti
Masca pe baza de castraveti face minuni asupra oricarui tip de ten. Ofera luminozitate pielii, o catifeleaza, o albeste si contribuie la disparitia porilor. Daca tenul tau are un aspect obosit si imbatranit, daca ai pori mari si cosuri, poti folosi cu incredere castravetele. Aplica pe fata curata bucati de castravete prospat. Relaxeazate cateva minute si apoi inlatura bucatelele de legume. Tenul tau va fi mai luminos si mai curat.

Masca cu morcovi
Morcovul este plin de vitamine. Este sanatos pentru orice tip de ten si pentru orice problema. Incearca sa-l consumi in cantitati mari, in salate proaspete. Daca ai probleme cu tenul poti incerca o masca cu morcov si smantana. Ia un morcov, trece-l prin razatoarea mica, adauga putina smantana dulce, amesteca bine compozitia si apoi aplic-o pe fata, gat si decolteu. Lasa sa actionze 15-20 de minute si apoi indeparteaz-o cu apa calduta!
Masca cu cartof
Cartoful nu este doar gustos si sanatos pentru organismul uman. Acesta poate fi folosit si in compozitia unor masti pentru ten. Daca ai pielea uscata si deshidratata, fierbe in coaja un cartof mediu, curata-l apoi, piseaza-l si amesteca-l cu putin ulei de masline sau smantana. Ai grija sa nu se raceasca compozitia creata (il poti pune intr-un borcanel de polietilena. Intinde masca de fata pe ten si tine-o timp de 15 minute.
Pentru ca relaxarea sa fie la maxim, iti poti acoperi ochii cu doua tampoane inmuiate in ceai sau infuzie de musetel calduta. Dupa indepartarea mastii, spala tenul cu apa calduta si hidrateaza-l cu o crema regeneratoare.
Daca tenul tau este foarte imbatranit, adauga in piureul de cartofi si putina glicerina. Amesteca compozitia si impacheteaz-o in tifon, aplicand-o apoi pe fata. Recomandat este ca mascade fata sa fie proaspat preparata. Cu alte cuvinte, nu prepara o compozitie pentru mai multe zile deoarece nu va avea aceleasi efecte benefice ca atunci cand este proaspat facuta.
Indiferent de tipul de masca pe care il alegi sau de tipul de ten pe care il ai, recomandat este sa stai cateva minute cu fata in aburi inainte de a aplica orice masca pe ten. Pentru a te bucura de efecte cat mai lungi, este bine sa aplici masca de fata seara, inainte de culcare. Evita sa folosesti sapunul, mai ales daca tenul tau este uscat, deoarece sapunul il va si usca mai mult!
Tupuri de ten
Exista patru tipuri de ten: tenul gras, mixt, uscat, normal. Tenul gras este des intalnit si necesita o ingrijire atenta. Din pacate, majoritatea femeilor cu tenul gras nu fac acest lucru. Tenul mixt prezinta o secretie grasa pe nas, frunte, barbie iar iestul portiunilor sunt uscate. In cazul acesta, tenul mixt trebuie hidratat corespunzator.
Tenul uscat este cel mai sensibil si cel mai greu de intretinut si hidratat. Daca ai un ten uscat trebuie sa fii foarte atenta deoarece, neingrijit corespunzator, va capata un aspect imbaranit. Norocoasele cu tenul normal, desi foarte putine, pot folosi mosti pe baza de miere, morcov, lamai verzi, migdale si multe altele.
