Ridurile sunt o parte normala si naturala a procesului de imbatranire. Pe masura ce inaintam in varsta, pielea devine mai uscata, mai subtire si mai putin elastica. Dar asta nu e nicio consolare pentru milioanele de femei din intreaga lume, care si-ar dori sa aiba din nou o piele intinsa, ferma, neteda. De aceea au si aparut atatea si atatea produse antirid care ar trebui sa netezeasca pielea sau macar sa previna formarea de noi riduri. Din pacate, sansele lor de reusita sunt minime.
Varsta este primul factor in formarea ridurilor, insa chiar si la femei de aceeasi varsta se pot observa diferente in textura pielii. Ele apar pentru ca mai exista si alti factori care determina formarea ridurilor. Primul este expunerea la razele UV, fie direct la soare, fie la solar. Razele UV grabesc procesul de imbatranire si duc la ridarea prematura a pielii. Acelasi efect il are si fumul de tigara. Fumatoarele au pielea mai uscata si mai ridata decat cele care nu fumeaza.
Acestea fiind spuse, sa vedem si care sunt posibilele tratamente impotriva ridurilor, pentru ca este partea ce intereseaza cu adevarat orice femeie.
Cremele cosmetice sunt primul lucru la care ne gandim cand ne supara ridurile de pe fata. Exista o multime de creme diferite, mai scumpe, mai ieftine, de lux sau „normale”. Succesul tratamentului depinde de substanta activa. Se pot observa oarecare imbunatatiri cu ajutorul cremelor pe baza de AHA, retinol, coenzima Q10. Totusi, cantitatea de substanta activa este mica in cremele cosmetice, asa ca este posibil sa nu vezi niciun fel de rezultat.
Daca nu te multumesc rezultatele, poti incerca o crema mai puternica, pe care ti-o va indica medicul dermatolog. De obicei, se folosesc retinoizii, substante derivate ale vitaminei A, care inlatura ridurile fine, petele pigmentare, dar si acneea. Din pacate, retinoizii pot avea si efecte secundare (mancarimi, uscaciunea pielii, mici arsuri) si este bine sa faci tratamentul in urma unui control medical care sa stabileasca daca pielea ta poate suporta crema.
Cea mai eficienta solutie impotriva ridurilor este, desigur, lifting-ul facial, insa aceasta e o interventie chirurgicala, ce presupune anestezie, un timp lung de refacere, dureri si multi bani. Rezultatele dureaza pana la 10 ani, insa, la un moment dat, va fi nevoie de o alta interventie pentru ca procesul de imbatranire nu poate fi oprit cu nimic. Daca nu vrei sa te supui unei interventii chirurgicale, exista si metode mai usor de suportat si mai ieftine, dar cu rezultate mai putin spectaculoase.
„Umplerea” ridurilor se face cu ajutorul unei injectii ce contine acid hialuronic, colagen sau chiar grasime proprie. Se foloseste pentru ridurile mai adanci care sunt umplute si devin mai putin vizibile. Efectele secundare sunt umflaturile, roseata, vanataile, insa acestea nu dureaza mult. Interventia se repeta la cateva luni.
Dermabraziunea este o tehnica ” oarecum similara cu smirgheluirea ” ce foloseste o perie cu miscare rapida pentru a indeparta straturile superioare ale pielii. In locul lor cresc celule noi, mai sanatoase si pielea capata un aspect proaspat. Fata ramane rozalie timp de cateva luni dupa tratament, iar in primele zile sau chiar saptamani poate sa fie rosie, usor umflata si se curata.
Microdermabraziunea este o tehnica similara, numai ca se indeparteaza mai putine straturi de piele, ceea ce inseamna ca rezultatele nu vor fi la fel de spectaculoase, dar nici efectele secundare nu vor fi atat de grave. Este nevoie de repetarea regulata a tratamentului.
Peeling-ul chimic vizeaza acelasi rezultat ” indepartarea straturilor superficiale ale pielii, numai ca metoda nu este mecanica, ci chimica. Se foloseste o substanta acida care arde celulele moarte, grabind formarea altora noi. Pielea nou formata este mai neteda si mai curata decat cea veche.
In sfarsit, tratamentele cu laser au un mod similar de actiune. Lumina aparatului distruge stratul de la suprafata pielii si incalzeste ceea ce ramane, pentru a stimula productia de colagen. Pentru ca laserul arde pielea, poate sa dureze cateva luni pana cand vezi rezultatele dorite. Pana atunci, pielea este arsa, inrosita. Este nevoie, de obicei, de mai multe sedinte pentru mentinerea rezultatelor.
O metoda cu totul diferita, dar foarte folosita de femei, este cea cu Botox. Medicamentul contine toxina botulinica, substanta produsa de o bacterie, care, in alte cantitati, ar fi letala. Toxina este introdusa in anumiti muschi ai fetei, care sunt paralizati temporar si incapabili sa se contracte. Muschii fiind relaxati, ridurile nu mai sunt vizibile. Se foloseste aceasta metoda mai ales pentru ridurile de pe frunte si de la coltul ochiului.
Daca nu vrei sau nu iti permiti sa apelezi la aceste proceduri si tratamente, ce poti face pentru tenul tau? Poti sa previi formarea unor noi riduri. Iata ce ai de facut?
- Protejeaza-te de soare. Radiatiile UV, asa cum am spus, dauneaza pielii, iar pe termen lung, cel mai important efect al lor este ridarea prematura. Foloseste produse de ingrijire si machiaj cu filtru UV, iar cand mergi la plaja aplica o crema cu SPF cat mai mare.
- Hidrateaza-ti pielea cum se cuvine. Pielea uscata se rideaza mai usor decat cea grasa. Hidratrea este primul pas catre o piele neteda. Mai ales daca ai pielea uscata nu trebuie sa-ti lipseasca hidratarea zilnica, cu o crema de calitate.
- Renunta la fumat. Chiar daca ai fumat multi ani, renuntand chiar acum la acest obicei poti sa-ti imbunatatesti aspectul pielii.