O problema atat de comuna pentru femei, insotita atat de disconfort fizic cat si psihic, din cauza problemelor mai mult sau mai putin justificate, de natura estetica, ale unui abdomen umflat, balonarea este cel mai adesea cauzata de supraincarcarea stomacului si intestinelor, fie prin exces de gaze intestinale, fie prin retentia de lichide.
Reguli alimentare
Excesul de sare este principala cauza a retentiei de lichide, pe langa factorul ereditar. Evita deci sa sarezi prea tare mancarea si incearca sa consumi cat mai rar carne procesata, branzeturi fermentate, snacks-uri sau chiar alune sarate. Daca alegi varianta fara sare, alunele devin, in schimb, o varianta foarte sanatoasa de „rontaieli” intre mese.
Evita bauturila gazoase. Consuma in schimb apa plata au ceai de menta.
Retine o regula de baza, destul de cunoscuta dar incalcata frecvent: nu se bea apa in timpul mesei. Aceasta regula are si o explicatie concreta: lichidele dilueaza acidul gastric si enzimele digestive, ceea ce ingreuneaza digestia si face ca unele alimente, care sunt retinute pentru un timp mai lung din acest motiv in stomac (in special fructele), sa fermenteze si sa produca gaze intestinale.
Nu te grabi atunci cand mananci. Mananca intotdeauna la masa, nu pe canapea, la televizor sau in fata calculatorului, si nici citind ziarul.
Redu consumul de fibre vegetale insolubile, cum sunt cele din tarate sau cereale integrale.
Evita cofeina, alcoolul si consumul exagerat de zahar.

Remedii
Pregateste-ti o infuzie concentrata de angelica, marar sau cimbru, si ia doua linguri de infuzie inainte de fiecare masa. Dupa mese poti de asemenea sa consumi infuzii concentrate de menta, coada-soricelului, ghimbir, anghinare sau musetel.
Papadia este cel mai eficient leac impotriva retentiei de lichide. Nu numai ca infuzia de papadie este un excelent diuretic, dar este si foarte bogata in potasiu, compensand astfel eliminarea acestuia prin urina.
Aplica pe abdomen comprese cu apa calda, in care ai adaugat cate trei picaturi de ulei de rozmarin, levantica si boabe de ienupar. Acest tratament nu este recomandat daca esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata.
Nu uita de exercitiile pentru abdomen si de baile pentru sezut.
Stiai ca!
- Saliva contine enzime care ajuta la digestie. Un motiv in plus, pe langa cel impus de bunele maniere, sa nu vorbim in timpul mesei si sa mestecam bine, cu gura inchisa, alimentele.
- Balonarea premenstruala este provocata de retentia de lichide, indusa de schimbarile hormonale ce insotesc aceasta perioada.
