Ai plecat dimineata la plaja, fericita ca o floare, dar seara te-ai intors acasa bosumflata ca un dovlecel. Pielea s-a inrosit si te frige, chiar daca n-o atingi. E clar ca te-ai ars la soare.
Insa mare grija. Daca arsurile acopera o suprafata destul de mare, aspectul pielii se schimba si apar basicute cu lichid, mergi de urgenta la medic. In schimb, daca soarele te-a ars pe ici pe colo, o putem rezolva si cu ce avem pe-acasa.
In astfel de situatii exista doua reguli bune de stiut: prima – recele calmeaza durerea si opreste patrunderea sangelui in tesutul afectat, iar a doua regula – umezeala relaxeaza zona inflamata si reface arsurile. Si pentru una, si pentru cealalta, natura ne ofera solutii cu efecte uimitoare.
Leacuri babesti pentru arsurile de soare
Cu siguranta stiati ca iaurtul linisteste zonele arse de soare, dar cam atat la capitolul leacuri. Veti fi surprinsa sa aflati cat de multe lucruri, pe care le avem in casa, ne ajuta intr-o astfel de problema. Iata-le pe cele mai eficiente:
Mierea de albine
Este un excelent calmant, mai ales daca se aplica direct pe pielea iritata. Daca mai aveti rabdare, puteti obtine acelasi efect si daca preparati un amestec din miere de albine si sirop de lamaie (4 linguri de miere si una de sirop de lamaie) sau din miere si lapte (in proportii egale).
Lactatele
Ca tot l-am pomenit mai sus, laptele are asadar efecte benefice in camarea zonei arse de soare. Se pot folosi comprese cu lapte sau puteti face o baie, cu apa in care ati turnat 3 – 4 litri de lapte. Metoda cu masti de iaurt este deosebit de eficienta, la fel ca si aplicatiile cu branza de vaci. Grasimea acesteia trateaza si racoreste usor zona arsa afectata de soarele puternic. Cum procedam concret? Se intinde un strat de branza, nu foarte gros, pe o panza de bumbac si se pune pe piele.

Otetul de mere
Face ca celulele arse sa se regenereze. Cu ajutorul acizilor organici pe care ii contine otelul, usor-usor pielea isi va reface pelicula protectoare. Nu trebuie decat sa tamponati cu o bucata de vata imbibata cu otet sau sa aplicati o compresa umeda. Tot atat de bine, puteti pulveriza otet direct pe portiunea afectata ori faceti o baie cu apa in care ati pus 2 – 3 cani de otet. E bine de stiut ca, pe langa otetul de mere, proprietati binefacatoare mai au otetul din petale de trandafir si cel de lavanda.
Sarea
Desi pare o gluma, punand sare pe rana va fi mai bine. Asta pentru ca, soarele extrage din organism apa si sare. Ca atare, pentru refacerea zonei afectate, sunt recomandate compresele reci cu solutie izotonica (10 g de sare la 1L de apa). Si daca tot tratezi la exterior, nici in interior n-ar fi rau sa intervii. Astfel, te va ajuta destul de mult, daca vei inghiti un amestec format dintr-o lingurita sare, 7 de zahar, 200 ml suc de portocale si 800 ml apa.
Bicarbonatul de sodiu
Faceti o baie de aproximativ 30 de minute in apa calduta, in care ati adaugat 2 cesti de bicarbonat de sodiu dizolvat. O varianta alternativa este sa pulverizati direct pe portiunile arse de soare o solutie obtinuta din trei parti de apa si o parte de bicarbonat de sodiu.
Lamaia
Este un foarte bun dezinfectant. Pe langa asta, zeama de lamaie face ca pielea sa-si revina mai repede la starea normala. Astfel, din apa si zeama de lamaie (2 lingurite la 1L de apa) faceti un amestec si imbibati comprese, pe care mai apoi aplicati-le direct pe rana. Mare atentie insa: acidul citric pe care-l contine lamaia este eficient doar in cazul iritatiilor usoare.
Aloe Vera
Gelul din frunzele de Aloe Vera calmeaza cu rapiditate zona arsa de soare. Planta este eficienta deoarece contine apa in proportie de 90%. Punand o frunza direct pe rana, apa din ea se evaporeaza si, pe langa faptul ca racoreste zona, stimuleaza regenerarea pielii.
Castravetii si cartofii
Pot face minuni in calmarea arsurilor provocate de soare. Nu trebuie decat sa aplicati felii direct pe pielea arsa. Daca vreti ca efectul sa fie si mai mare, radeti castravetii ori cartofii si amestecati-i cu lapte. Apoi, cu ajutorul unui bandaj, aplicati aceasta pasta pe portiunile arse.
La fel ca cele de mai sus, si ouale, rosiile, mustarul, ceaiul verde, uleiurile esentiale si chiar banalele muraturi iti pot fi de mare folos dupa ce te-ai ars la soare. Toate acestea contin proprietati binefacatoare pentru pielea afectata.
Desi arsurile se vindeca relativ repede, pielea va suporta efectele pentru ceva timp. Mai mult, nu mai exagera cu statul la plaja, pentru ca nu-i de gluma. Arsurile repetate pot duce la riduri, pistrui si imbatranire prematura. Si mai rau, expunerea continua si excesiva la radiatiile ultraviolete duce inevitabil la boli grave ale pielii.
