Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Satul Rășinari din județul Sibiu, printre câstigătorii „Best Tourism Villages” găzduită de Organizația Mondială a Turismului

62311946


Rășinari, județul Sibiu se numără printre marii câștigători ai competiției „Best Tourism Villages”, găzduită în ultimele luni de Organizația Mondială a Turismului.

Satul a convins juriul cu peisajul de la poalele munților Cindrel, dar și prin suita de activități turistice care au loc tot anul. 

Autoritățile speră ca distincția să aducă locului mai multă vizibilitate și oaspeti. În total, 32 de sate din 18 de țări au fost apreciate.

Ca peste tot, în Rășinari stă să vină Crăciunul. Doar că aici, de pe ulițe răsună colinde, iar bunicile sunt la șezătoare unde pe lângă straie țes și povești.

Maria Dănoiu, localnică: „Pregătim năvăditul, întinsul firelor, băgăm prin iță firele, prin spată ca să poate ajunge la țesut. Traista e poșeta rășinăreanului.”

Cămările sunt deja doldora de cârnați afumați și tot felul de bunătăți puse la zvântat.

Rășinariul nu e greu de găsit. Este printre primele sate din Mărginimea Sibiului, la puțin peste 10 kilometri de oraș, la poalele Munților Cindrel. E acolo din secolul al 13-lea, iar numele și l-a luat de la un obicei al oamenilor locului, care colectau și vindeau rășina coniferelor din păduri.

În prezent, așezarea este o comună cu peste 5.400 de locuitori, care a dat culturii românești nume ce au rămas în istorie: Emil Cioran, Octavian Goga, Andrei Șaguna. Și este printre localitățile rurale cele mai căutate de turiști.

Mulți vin vara. Stânile de lângă sat sunt pline de curioși care vor să vadă cum se fac brânza si untul.

Reporter: „Ați gustat brânza de Rășinari?”

Turistă: „Am gustat, e proaspătă, e delicioasă. Ne-au servit cu brânzica, unt, mămăliguța.”

Mesele vin de obicei după o plimbare prin sat, la pas sau pe bicicleta, ori pe cele cinci trasee de drumeție marcate.

Turist străin: „E fantastic! Suntem pasionați de istorie și ne plac timpurile trecute mult mai mult decât prezentul. Iar faptul că vezi aceste meșteșuguri e minunat.”

Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari: „Oamenii și-au păstrat obiceiurile și tradițiile și eu cred că asta a contat foarte mult, aspectul satulului este unul deosebit, oamenii și-au păstrat fațadele caselor. Pe de altă parte, promovăm foarte mult mâncărurile tradiționale din carne de oaie, specifice zonei noastre.”

În competiția Organizației Mondiale a Turismului Rășinariul a intrat în vară, împreună cu încă cinci sate de la noi. Juriul format din 20 de experți în turism l-au ales în final câștigător pentru că a îndeplinit toate cele nouă criterii principale.

Printre acestea s-au numărat resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea lor, dezvoltarea turismului sustenabil, dar și infrastructura și legăturile cu orașul.

Carmen Ghidiu, Asociația Pensiunilor din Rășinari: „A fost apreciat datorită activităților culturale și naturale care se desfășoară aici, de la maratonul montan din aprilie, în iunie avem ziua vărzarului. În august festivalul brânzei și al țuicii. Este primul sat din România acceptat în acestă rețea, anul acesta au fost acceptate 32 de sate la nivel mondial.”

Peste 130 de sate din 57 de țări au fost în aceeași competiție.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Mănăstirea Hurezi sau Horezu a fost înălțată în 1693 de Constantin Brâncoveanu și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.  Este cel mai vast ansamblu...

Turism

Un cunoscut bloger italian de călătorii s-a arătat entuziasmat de București, despre care spune că este ”o mică bijuterie”, unde s-a simțit mai în...

Turism

Cetatea medievală a Devei a fost construită pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu o altitudine de 378 de metri, cetatea păzește orașul Deva,...

Turism

Vremea caldă cu temperaturi de iunie i-a convins pe unii români să își învoiască vineri, copiii de la școală pentru un weekend prelungit la...

Turism

Peștera Scărișoara ascunde cel mai mare ghețar subteran din România. Numele vine de la comuna Scărișoară, aflată la 16 kilometri mai jos. Pe vremuri,...

Articole recomandate