Desi cunoscuta mai degraba drept condiment, salvia este folosita des in medicina naturista. In timpuri stravechi, cand medicamente erau doar plantele medicinale, era de neconceput ca salvia sa lipseasca, intrucat ea trata orice boala.
Frunzele, florile si tulpina au toate virtuti vindecatoare. Beneficiile salviei sunt asemanatoare cu ale altor plante din familia mentei, din care face parte si ea, desi este mult mai apropiata de rozmarin.
Uleiurile volatile, flavonoidele si acidul rozmarinic sunt substantele cu cele mai mari valori curative.
Pe langa efectele antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, salvia contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange, ceea ce o face deosebit de apreciata in terapia diabetului, dar ea ajuta si la curatarea sangelui si poate chiar sa previna boala Alzheimer. Iar aceste proprietati sunt doar cateva din arsenalul terapeutic pe care-l inglobeaza aceasta planta aparent firava. Poate fi folosita cu succes intr-o gramada de probleme, sa ca tineti-o mereu la indemana.
Salvia a fost pentru prima data folosita la gatit in Evul Mediu. Bogata in uleiuri esentiale, aduce aroma mancarurilor iar gustul ei proaspat si picant se poate transforma in usor amarui si lesios daca se face uz de ea in exces.
Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sange, fiind util in prevenirea si tratamentul infarctului miocardic si a durerilor generale coronariene.
Povestea salviei
Povestea spune ca salvia a primit puteri vindecatoare chiar de la Maica Domnului. Cand aceasta fugea cu micutul Isus in brate din calea prigoanei dezlantuite de Irod, a rugat toate florile si plantele s-o ajute sa se ascunda. Dintre toate, doar salvia le-a oferit adapost, ascunzandu-i in desimea frunzelor. Soldatii lui Irod au trecut pe langa ei fara sa-i vada.
Dupa ce a trecut pericolul, Maica Domnului a iesit din ascunzatoare si a spus: ” De acum incolo si in vecii vecilor, vei fi floarea preferata a oamenilor si iti dau putere sa vindeci orice boala si sa salvezi de la moarte oamenii, asa cum ai facut cu noi.” Se spune ca, de atunci, salvia are puteri miraculoase in aproape orice boala.
Planta verii
In vreme de canicula, previne transpiratia, iar o ceasca de ceai de salvie este o bautura racoritoare in zilele toride de vara. Daca beti doar doua cani de ceai pe zi, nu mai simtiti vara atat de fierbinte. Infuzia de salvie sau cataplasma din planta zdrobita calmeaza rapid si reduce inflamatia intepaturilor de insecte.

Trateaza afectiunile micutilor
Uleiurile volatile stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea, ceea ce face din salvie o planta utila in orice familie cu copii. La fel de utila este infuzia de salvie in cazul durerilor dentale, gingiilor care sangereaza si abceselor dentare. Se face gargara sau se pun comprese imbibate in infuzie pe locurile dureroase. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de praf de salvie si o cana cu apa fiarta.
Reteta frumusetii
O masca timp de 15 minute cu infuzie de salvie va ajuta sa va pastrati tenul catifelat, sa inlaturati petele si sa diminuati porii. Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori. Parul clatit cu infuzie e puternic, iar aparitia firelor albe este mult intarziata.
De evitat
Desi are o multime de virtuti terapeutice, salvia prezinta si cateva contraindicatii: nu se recomanda celor care sufera de epilepsie si femeilor care alapteaza. Diabeticilor insulinodependenti li se ca administra cu prudenta.
