Informatii generale
Metoda de plantare: rasaduri sau direct din seminte plantate cu 4-6 saptamani inaintea ultimului inghet; pentru recolta de toamna plantati spre sfarsitul verii
Distanta: 10-20 cm distanta intre plante. Randurile se vor face la distanta de 45 cm unul de celalalt
Perioada pana la recoltare: 45 – 80 zile
Cantitate recoltata pe 1,5 m² : 10 plante
Varietati
Exista patru tipuri de salata: „butterhead – cu frunzele moi”, „romaine – crestere pe verticala”, cu frunzele crocante si cu frunzele rasfirate. Fiecare gradinar are soiul sau preferat dar salatele cu frunze rasfirate sunt printre cele mai populare deoarece sunt mai usor de crescut si sunt o sursa continua de frunze. Cele mai bune soiuri din acest tip sunt „Black – seeded Simpson”, „Salad Bowl” ( bol cu salata) si „Oak Leaf” ( frunza de stejar)
Cele mai populare soiuri cu frunza crocanta sunt „Great Lakes” , „Iceberg” si „Ithaca” iar dintre salatele cu frunze moi „Buttercrunch” este cel mai gustat. Soiurile verticale au si ele vedetele lor „Little Gem” si „Paris Island Cos”.
Plantarea
Deoarece salata este o planta rezistenta la frig cu un sezon scurt de recoltare, semanati semintele de cum puteti sa intrati in gradina. Luati o cantitate mica de seminte in mana si presarati ca si cum ati presara sarea. Acoperiti cu nu mai mult de 1 cm de pamant si apoi stropiti cu apa. Pentru a avea salata pe o perioada mai lunga de timp plantati recolte mici in care sa adaugati plante noi la fiecare 2 saptamani.
Soiurile cu frunze crocante este mai bine sa le semanati in interior cu 8 saptamani inainte de ultimul inghet si sa plantati rasadurile in gradina cu 3 – 4 saptamani inainte de acea perioada. Majoritatea salatelor cresc bine plantate printre flori oferind un verde proaspat, sau in umbra legumelor cu crestere mai lenta cum sunt varza, conopida sau broccoli. Salata se descurca bine si crescuta in recipiente la fel ca si capsunile sau in cosuri suspendate.
Ingrijire
Puteti sa incepeti sa rariti salatele dumneavoastra de cum si-au dezvoltat radacinile si au facut frunze. Cand ajung la 10 cm rariti in asa fel incat sa lasati spatiu de 7 cm intre plante. Pe masura ce cresc, mariti si spatiul la 14 cm, apoi la 28 si 40 cm dupa ce plantele au ajuns la maturitate.
Plantele tinere scoase in acest scop pot fi mancate sau replantate in alta parte a gradinii. Pentru a incuraja o crestere abundenta a frunzelor, amestecati solul cu un ingrasamant bogat in azot chiar inainte de perioada de plantare. Folositi acelasi tip de ingrasamant si pe durata sezonului de crestere. Nu lasati granulele de azot sa intre in contact cu frunzele. Folositi un strat protector pentru a evita sa lucrati pamantul in jurul plantelor. Majoritatea soiurilor de salata devin amare si nu pot fi folosite pe timpul verii. Nu lasati acest lucru sa va opreasca din a semana din nou la inceputul lui august pentru o recolta gustoasa de toamna.

Recoltarea
Soiurile cu frunze rasfirate se recolteaza culegand frunzele exterioare de la baza plantei pe masura ce cresc. Puteti deasemenea sa taiati planta cu un cutit ascutit la 2,5 cm de sol. Va creste la loc. Recoltati celelalte soiuri numai dupa ce intreaga planta a ajuns la maturitate. Taiati planta la nivelul solului.
