Informatii generale
Metoda de plantare: se planteaza rasaduri dupa ultimul inghet de primavara
Distanta: in randuri la distanta de 60 – 120 cm una de alta. Pentru culturi intensive 1 planta pe 1,2 m patrati.
Perioada pana la recoltare: 50 – 85 zile
Cantitate recoltata pe 1.5 m de randuri : 5 -6 kg
Varietati
Exista sute de soiuri de rosii adaptate fiecarei zone in functie de clima si durata sezonului. Studiati cu grija cataloagele. Majoritatea rosiilor au nevoie de araci dar exista si soiuri care au o forma bine determina si se pot sustine singure. Acestea din urma ajung la maturitate mai repede si ocupa mai putin spatiu. Sunt cea mai buna alegere pentru gradinile mici sau ghivece.
Rosiile vin intr-o varietate fascinanta de culori si forme, variind de la roz, pana la albe sau galbene. Diferentele de marime sunt remarcabile; gasim rosii mici de marimea strugurilor si uriase ce pot cantari si un kilogram. Crescatorii va ofera multe varietati rezistente la boli. Le puteti recunoaste dupa literele inscrise sub denumirea soiului. V indica rezistenta la Verticillium, F la Fusarium, N la Nematod, S la Stemphylium si C indica rezistenta la Cladosporium.
Plantarea
Deoarece rosiile necesita un sezon de crestere lung, incepeti sa le plantati cu 8 saptamani inainte de a le rasadii. Puteti cumpara rasadurile direct de la centre de gradinarit. Plantati rasadurile dupa ce a trecut orice pericol de inghet. Plantati-le la distanta de 60 cm una de alta pe randuri cu distanta de 90 cm. Daca folositi araci, puteti micsora distanta dintre plante. Rupeti frunzele de pe partea inferioara a rasadului si ingropati toata tulpina.
Ingrijire

Pastrati solul umed. In zonele reci, dupa ce ati udat pamantul, folositi o folie de plastic transparenta sau neagra ca strat protector pentru a retine caldura. In zonele mai calde puteti folosi material organic. Scoateti buruienile cu mana ca sa nu atingeti radacina plantelor. Folositi ingrasamantul cu masura pentru a incuraja o crestere sanatoasa. Pentru soiurile agatatoare puteti sa rupeti varfurile tulpinilor principale pentru a controla cresterea.
Recoltarea
Pentru a avea rosii suculente si dulci, lasati rosiile sa se coaca pe planta. Rosiile coapte se pastreaza la frigider. Pentru pus la conservat, culegeti rosiile cand nu sunt in totalitate coapte deoarece sunt mai putin acide. Cand se apropie inghetul, culegeti rosiile verzi, inveliti-le in hartie de ziar si depozitati-le intr-un loc intunecat si racoros pana cand se vor coace.
