Rodia isi are originile in Persia, unde era cultivata cu 5000 de ani in urma. Romanii si fenicienii au raspandit-o apoi in tot spatiul mediteranean. Prefera clima subtropicala, si astazi e cultivata cu prioritate in America, China, Australia si Africa de Sud.
Numele latin de „granat” vine de la faptul ca fructul are in miezul lui, multe seminte (grana). In multe mituri, rodia apare ca simbol al fecunditatii. Vechea provincie spaniola Granada a fost boteazata dupa numele ei.

Substante nutritive si energetice: potasiu – 240mg la gram, fier – 500 mg, carotenoide – 40, fibre – 2,2g, vitamina C – 7 mg, calorii 74.
Abia de cativa ani au inceput cercetatorii americani sa studieze rodia in laborator. Dupa primele studii, au descoperit o cantitate mare de substante protectoare (fitofenoli), iar culoarea rosie, specifica fructului, are o putere antioxidanta mai mare decat a tuturor plantelor din aceeasi categorie testate pana in prezent. Faptul acesta transforma rodia intr-un elixir al tineretii pentru ca antioxidantii ne apara celulele corpului de radicalii liberi, care grabesc imbatranirea si pot provoca aparitia unor boli cronice, precum si a cancerului. Nici o mirare deci, ca americanii, extrem de atenti cu sanatatea lor, au transformat rodia intr-un „miracol” caruia cercetatorii ii descopera tot mai multe insusiri.
Cum trebuie consumata rodia
Cand fructele sunt perfect coapte, zemoase si dulci, coaja lor suna metalic la ciocanit. Rodiile se pot tine vreme indelungata la frigider dar nu se mai coc dupa ce au fost culese. Ca sa ajungeti mai usor la pulpa fructului, taiati rodia de mai multe ori pe lungime si desfaceti-o in forma de stea.
Samburii fructului sunt folositi in bucataria indiana drept condiment. Arata placut si ca decor, pusi peste prajituri.
Daca vreti sa folositi doar sucul, atunci rostogoliti fructul pe masa, cu palma, de mai multe ori, inainte si inapoi, pana ce se aude un pocnet care da de stire ca pungutele pulpei, in care se afla zeama, s-au desfacut. Atentie insa cum manevrati rodia! Petele rosii creeate de sucul ei nu mai ies niciodata de pe vesminte, nu degeaba se vopsesc si astazi, in Orient, covoartele cu suc de rodie.
Tratamente
Protector al sistemului circulator – studii realizate in Israel arata ca 50 de mililitri de suc de rodie baut pe zi e suficient pentru a preveni bolile coronariene. Primele rezultate s-au vazut la scurt timp, iar dupa un an de experienta, absolut toti participantii la test isi imbunatatisera radical valorile colesterolului si ale tensiunii.
Medicii americani din California au aratat ca si pacientii care suferisera deja un accident coronarian, dupa trei luni de zile in care au baut 240 ml de suc de rodie pe zi, si-au refacut starea inimii si a vaselor sanguine in procent de 17%.
Blocant al tumorilor – un pahar de suc de rodie pe zi stopeaza dezvoltarea tumorilor, se arata intr-un alt studiu. In cazul unor barbati tratati de cancer la prostata, dar fara rezultate notabile, administrara sucului de rodie a scazut simtitor progresul bolii. Iar cercetari ulterioare, realizate tot in America, au aratat ca efectul rodiei este acelasi si in cazul cancerului de san.
Indispozitii digestive, dureri de stomac, raceli insotite de febra, rani care intarzie sa se inchida – toare acestea cedeaza in fata administrarii sucului de rodie. Taninii continuti in fruct atenueaza inflamatiile, combat bacteriile, intaresc sistemul imunitar.
