Rezumat:
Informatii generale
Metoda de plantare: se seamana cu 2 – 3 saptamani inainte de ultimul inghet.
Distanta: 8 – 10 cm in raduri. In culturi intensive 4 – 9 plante pe 30 cm patrati .
Perioada pana la recoltare: 45 – 60 zile
Cantitate recoltata pe 1,5 m: 2,5 – 3 kg ( radacini)
Varietati
Aceasta leguma are o gama larga de culori, forme si varietati. Unele soiuri ajung la maturitate repede. Altele sunt crescute pentru frunzele folosite in salate. Exista si soiuri pentru sezonul tarziu care cresc foarte mari si rezista la depozitare. Alegeti soiul care corespunde cerintelor dumneavoastra.
Plantarea
Ridichile se planteaza la inceputul primaverii de cum puteti sa lucrati pamantul. Acesta trebuie sapat bine pentru a permite radacinilor sa creasca. Daca aveti un sol prea compact, faceti straturi ridicate deasupra solului. Ridichile prefera un pamant cu un pH intre 6,5 si 7,5.
Fiecare samanta este de fapt o pastaie ce contine ai multe seminte mici. Ridichile semanate la intamplare nu vor incolti bine. Semanati-le mai dese decat este recomandat pe ambalaj. Ca sa extindeti sezonul plantati culturi succesive.
Rariti plantele dupa ce ajung la 12 cm lasand 10 – 15 cm distanta intre ele. Din plantele scoase puteri face o salata delicioasa chiar daca nu sunt ajunse la maturitate.
Ingrijire
Deoarece ridichile crescute repede sunt mult mai bune decat cele lasate sa creasca incet, incurajati cresterea rapida asigurand apa multa. Folositi un strat protector pentru a pastra apa in sol mai ales langa radacini. Smulgeti buruienile cand sunt inca mici pentru a nu lua din apa si nutrientii necesari legumelor.
Recoltarea
Recoltati ridichile cand radacinile au crescut in diametru intre 5 si 7 cm. Daca le lasati sa creasca mai mari vor devenii seci si lemnoase. Ridichiile crescute incet ajung la dimensiuni mai mari si nu trebuiesc culese asa de repede. Culegeti frunzele tinere pe tot parcursul sezonului pentru a le folosi in diferite mancaruri. Plantele recoltate se depoziteaza in nisip, pamant sau un loc intunecat si racoros.