Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

RETROSPECTIVĂ – Team România a ajuns în 2023 la 61 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris. Obiectivele federaţiilor

fb cosr


Team România a ajuns în decembrie la 61 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce atleta Joan Chelimo Melly a reuşit să îndeplinească baremul. Melly a alergat maratonul de la Valencia în 2h 24:16, sub 2h 26:20 – baremul de calificare stabilit de World Athletics în această probă.


Joan Chelimo Melly a reprezentat Kenya până în 2021, an în care a primit cetăţenia română. Conform World Athletics ea va deveni eligibilă pentru a concura în competiţii pentru România din 03 iulie 2024.

Chelimo are baremul olimpic îndeplinit şi aşteaptă acum soluţionarea formalităţilor legate de reprezentativitate la nivel World Athletics şi CIO.

FOTO: COSR
FOTO: COSR

Componenţa TEAM ROMANIA la JO Paris 2024, până în prezent:

1.     Delvine Relin Meringor – atletism – maraton

2.    David Popovici – înot

3.    Lăcămioara Perijoc – box (54 kg)

4.    Vlad Stancu – înot

5.    Andrea Miklós – atletism – 400 m

6.    Alina Rotaru Kottmann – atltetism – săritura în lungime

7.    Annaliese Drăgan

8.    Cătălin Chirilă – canoe – C1 – 1000 m (1 loc cotă)

9,10.   Oleg Nuţă, Ilie Sprincean – canoe – C2 – 500 m (2 locuri cotă)

54.    Canotaj – 44 locuri cotă

55. Andrei Munteanu – gimnastică artistică

56-60. Echipa feminină de gimnastică artistică – 4 locuri cotă

61. Joan Chelimo Melly – atletism – maraton

Astfel, 11 federaţii naţionale sportive visează la 13 medalii olimpice la Paris 2024, potrivit datelor prezentate la un forum organizat de COSR în noiembrie.

Obiectivele pentru Jocurile Olimpice

1. FR Atletism – obiectiv 1 medalie prin Alina Rotaru şi cel puţin o clasare pe locurile 4-8.

Se speră calificarea a 10 sportivi la JO, dar deocamdată sunt calificaţi patru – Delvine Relin Meringor, Joan Chelimo Melly (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime)

2. FR Box – obiectiv 1 medalie prin Lăcrămioara Perijoc şi calificarea a încă doi – trei sportivi, cotaţi cu şase reale fiind Claudia Nechita şi Loredana Marin, la feminin, şi Cosmin Gîrleanu, proaspăt trecut la profesionism, dar cu ambiţia de a participa la Jocurile Olimpice Paris 2024) şi Paul Arădoaie.

3. FR Canotaj – obiectiv 3 medalii dintre care una de aur – echipajul dublu fete. În prezent sunt calificate 11 echipe ( 44 locuri cotă). Echipajele pentru întrecerile olimpice nu sunt definitivate. Lotul de canotaj al României a intrat în cantonament şi se concentrează exclusiv pe pregătirea la Jocurile Olimpice şi pe participarea la competiţiile intermediare.

4. FR Ciclism – obiectiv 1 medalie, prin Vlad Dascălu, la mountain bike

5. FR kaiac canoe – 1 medalie, prin Cătălin Chirilă (C1- 1000 m) şi o clasare pe locurile 4-6, prin echipajul Oleg Nuţă, Ilie Sprincean (C2 – 500 m)

6. FR Haltere – obiectiv 1 medalie, prin Mihaela Toma sauLoredana Toma – cele două sportive sunt ca şi calificate la Jocurile OLimpice Paris 2024, confirmarea oficială urmând a fi comunicată în aprilie anul viitor.

7. FR Lupte – obiectiv 1 medalie. Până în prezent niciun luptător (nici la feminin, nici la masculin) nu a obţinut biletele pentru Paris 2024, dar calificările se vor încheia în iunie 2024

8. FR Nataţie şi Pentatlon Modern – obiectiv 1 medalie, prin David Popovici. La înot alături de Popovici a mai obţinut calificarea Vlad Stancu, iar şanse reale de a ajunge la Paris 2024 mai au încă doi înotători Denis Popescu, cu timpi aproape de baremul A de calificare olimpică, şi Partrick Dinu, care ţine aproape de David Popovici.

La sărituri în apă, şanse reale de calificare la JO au Angelica Muscalu şi Constantin Popovici, cea mai importantă competiţie unde pot obţine biletele pentru Paris fiind Campionatele Mondiale de la Doha (Qatar), din februarie anul viitor.

9. FR Scrimă – obiectiv 1 medalie prin Iulian Teodosiu, la sabie masculin. Deocamdată niciun scrimer nu este calificat la Paris 2024. Nu mai există şanse de calificarea la echipe, ci doar la individual. Doi sportivi au şanse reale de calificare pe criteriul clasamentului mondial – Iulian Teodosiu, la sabie masculin şi Mălina Călugăreanu, la floretă feminin, şi unul sau doi sportivi pot încerca să se obţină biletele la Turneul de calificare pe Zona Europa.

10. FR Tenis de masă – obiective 1 medalie şi un loc 5, cu echipa feminină, la dublu mixt, prin Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu sau la simplu, prin Bernadette Szocs. Deoamdată sunt ca şi calificaţi Elizabeta Samara Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu, precum şi echipa feminină a României. Jucătorii români calificaţi în turneul olimpic de tenis de masă de la Paris 2024 vor fi anunţaţi oficial la finalul lui iunie 2024 de forul internaţional de specialitate Eduard Ionescu la simplu

11. FR Tir sportiv – obiectiv 1 medalie – două sportive aflându-se în cursă calificării olimpice – Laura Ilie (10 m puşcă aer comprimat) şi Roxana Sidi (10 m puşcă aer comprimat şi puşcă 3 poziţii)

Alte federaţii cu sportivi în curs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024, sau cu sportivi deja calificaţi şi-au propus clasări cât mai aproape de podium.

• Federaţia de Alpinism şi Escaladă are 2-4 sportivi cu şanse de calificare la Paris 2024

• FR baschet speră la calificarea ambelor echipe 3×3 – feminină şi masculină, obiectivul fiind o clasare pe locurile 5-8 la Paris.

• FR Gimnastică – la feminin, cu sportive foarte tinere în lot, obiectivul este o clasare pe locurile 7-8 cu echipa, 1-2 clasari pe locurile 7-8 la individual, în finalele pe aparate, şi o clasare pe locurile 1-24 la individual compus. Pentru cele cinci locuri din echipa feminină pentru Paris 2024 se află în cursă Sabrina Voinea, Ana Barbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Amalia Puflea, Maria Ceplinschi, Ella Oprea, Gabriela Vânoagă şi Laura Jurca (25 ani).

La masculin, alături de Andrei Muntean, deja calificat, se aşteaptă calificarea lui Gabriel Burtanete la Paris 2024. Obiectivul este clasarea lui Burtanete pe locurile 4-6, în întrecerea pe aparate, şi un loc în 1-24 la individual compus.

• FR Gimnastică Ritmică şi-a îndeplinit obiectivul de a califica o sportivă la Jocurile Olimpice Paris 2024 – Annaliese Drăgan, iar obiectivul este un loc cât mai aproape de elită.

• FR Handbal speră ca echipa feminină să obţină biletele olimpice şi abia apoi se va gândi la o posibilă clasare în ierarhia de la Paris .

• FR Judo – cu cinci sportivi cu şanse de calificare, două fete şi trei băieţi, s-a abţinut să comunice vreun obiectiv

• FR Tenis – are ca obiectiv calificarea a patru jucătoare şi o clasare pe locurile 5-8 (sferturi de finală) şi o clasare pe locurile 9-16. La masculin, niciun reprezentant al României nu are şanse reale de calificare

• FR Yachting – sportiva Ebru Bolat se află în cursa de calificare pentru Paris 2024, în prezent pregătindu-se în Argentina.

 

viewscnt

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sport

Formaţia UTA Arad a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Hermannstadt, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii. Au...

Sport

Jucătoarea finlandeză de hochei pe gheaţă Sanni Hakala este paralizată de la piept în jos în urma unei grave accidentări pe care a suferit-o...

Sport

UEFA a anunţat, sâmbătă, că va distribui suma totală de 331 miloane de euro echipelor participante la Campionatul European din 2024, printre care se...

Sport

Selecţionata Romanian Wolves a pierdut semifinala Rugby Europe Super Cup şi va juca pentru locul 3 Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Sport

Formaţia FC Rapid a remizat, sâmbătă, în deplasare, scor 0-0, cu echipa FC Rapid, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii. Rapidistul Soni...

Articole recomandate

Sport

Jucătoarea finlandeză de hochei pe gheaţă Sanni Hakala este paralizată de la piept în jos în urma unei grave accidentări pe care a suferit-o...

Sport

Naţionala României şi-a aflat adversarii de la Campionatul European de anul viitor, găzduit de Germania. Tragerea la sorţi a început la ora 19.00, la...

Sport

Naţionala României va avea următorul program la EURO 2024, în cadrul calendarului complet al grupei E: 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen), Belgia – Slovacia...

Sport

Echipa de handbal masculin Minaur Baia Mare a fost învinsă sâmbătă, în deplasare, de formaţia sârbă Dinamo Pancevo, scor 29-25 (16-14), în a doua...