Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Recidiva cancerului de sânge ar putea fi prezisă cu ajutorul unor filmulețe de 10 secunde

Recidiva cancerului de sange pixabay descopera 4


Într-un nou studiu al Centrului Medical din cadrul Universității Vanderbilt, videoclipurile de 10 secunde cu mișcarea globulelor albe în microvascularizația pielii au îmbunătățit considerabil predicția pacienților cu transplant de celule stem și măduvă osoasă care s-ar putea confrunta cu recidiva cancerului de sânge.

În răspunsul imunitar tipic, celulele albe din sânge interacționează cu pereții interiori ai venelor, rostogolindu-se de-a lungul lor precum niște mingi de bowling înainte de a adera la ele, apoi ieșind prin ele pentru a ajunge la locurile inflamate, scrie Medical Xpress.

Pacienții cu transplant ale căror globule albe au fost înregistrate video cu niveluri mai mari de aderență și rulare mai mare de-a lungul pereților vaselor au avut cu de trei ori mai multe șanse de a se confrunta cu recidiva cancerului de sânge sau de a muri, în comparație cu cei cu niveluri normale de aderență și de rulare.

Recidiva cancerului de sânge

Constatarea, mult mai predictivă decât modelele consacrate ale recidivei cancerului de sânge și ale decesului cauzat de acesta, a fost publicată pe 26 martie în JAMA Dermatology și prezentată în aceeași zi la Boston, la reuniunea anuală a Academiei Americane de Dermatologie.

Într-un studiu anterior care a implicat microscopia neinvazivă și boala grefă contra gazdă, cercetătorii au dat peste ceea ce părea a fi o asociere între o activitate mai mare a celulelor albe din sânge și recidiva cancerului.

„Când am reușit să ne concentrăm asupra acestei activități și să o măsurăm cu atenție în acest nou studiu, am constatat că asocierea este într-adevăr izbitoare”, a spus dr. Inga Saknite.

O metodă neinvazivă de diagnosticare

Potrivit studiului lor, valoarea clinică a utilizării videomicroscopiei pentru a vizualiza în mod neinvaziv activitatea globulelor albe din vasele de sânge ale pacienților nu a fost explorată până acum.

„Studiul nostru aduce perspectiva unei noi aplicații a așa-numitei biopsii optice de diagnostic, folosind un microscop confocal special adus pacienților cu transplant de celule stem și de măduvă osoasă pentru inspecția neinvazivă a pielii lor chiar la pat”, a spus Eric Tkaczyk, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

„Deși acesta este un studiu pilot pe puțin peste 50 de pacienți, ar părea să indice o potențială aplicație clinică pentru evaluarea și managementul îmbunătățit al pacientului. Pacienții care prezintă un risc ridicat de recidivă ar putea, de exemplu, să fie îndrumați mai ușor către studiile clinice”, a adăugat Tkaczyk.

Boala grefă versus gazdă

Diferit de transplantul autolog, în care pacientul este donator pentru el însuși, transplantul alogen folosește celule stem sau măduvă osoasă de la un frate sau alt donator cu o potrivire cât mai apropiată față de pacient.

În cazul transplantului alogen, medicamentele imunosupresoare sunt adesea folosite pentru a preveni boala grefă contra gazdă.

Cum a fost folosită videomicroscopia pentru a studia recidiva cancerului de sânge

La 56 de pacienți cu cancer de sânge care au suferit transplanturi alogene, echipa a folosit videomicroscopia confocală pentru a înregistra activitatea globulelor albe în microvascularizația pielii la 34 până la 58 de zile după transplant.

Având în vedere că a fost selectat un prag semnificativ din punct de vedere clinic pentru ratele ridicate și scăzute de aderență sau rulare, sau A&R, ale celulelor albe din sânge în microvasculatură, grupul de studiu a fost împărțit în 35 de participanți (62%) cu A&R scăzut și 21 (38%) cu A&R ridicat.

Participanții au fost urmăriți prin vizualizarea dosarelor electronice de sănătate pentru o medie de 15 luni după transplant, timp în care 13 au recidivat și 14 au murit. Dintre cele 13 recidive, 9 au avut A&R ridicate, iar 8 dintre cele 9 recidive au avut loc în decurs de patru luni.

A&R a depășit cu mult un model predictiv stabilit de recidivă a cancerului sau deces în urma transplantului de măduvă osoasă, numit Indicele de Risc de Boală rafinat, astfel încât, atunci când cele două modele au fost combinate, A&R a reprezentat peste 80% din informațiile de prognostic pentru recidivă și deces.

Cautari populare pe Revista Verso::

Porcii și rozătoarele pot respira prin recturile lor. Este posibil ca și oamenii să aibă această capacitate

Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar

Temperatura medie a corpului uman a scăzut și nu este clar de ce

Rezultate promițătoare înregistrate de primul vaccin antigripal derivat din plante

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Sanatate

Tusea este un simptom comun și apare în diferite forme și cauze. De la tusea seacă sau productivă până la tusea acută sau cronică,...

Sanatate

Un implant dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a înlocui un dinte lipsă. Acesta este format din trei componente principale: implantul propriu-zis, abutmentul...

Sanatate

Aparatele de fizioterapie pot fi o parte importantă a planului dumneavoastră de recuperare. Dacă aveți o afecțiune care necesită fizioterapie, discutați cu medicul dumneavoastră...

Sanatate

În ultimii ani, Marea Britanie, Suedia și Japonia au reușit să reducă semnificativ numărul fumătorilor prin intermediul unor programe de prevenire, educare și tratament,...

Diete

Obiectivul PMI pentru 2025: 50 la sută din venituri din produse fără fum Philip Morris International (PMI) a anuntat recent un obiectiv ambitios pentru...

Articole recomandate