Bătălia dintre RAW vs JPEG se pare că nu va avea niciodată o dezbatere cu sfârșit în fotografie. Unii fotografi realizează fotografii în format RAW, pe de altă parte alții în JPEG. Ce este RAW în format digital al fotografiei? Care sunt avantajele și dezavantajele dintre RAW și JPEG și de ce? Ar trebui să faci fotografii în format RAW sau JPEG?
Ce este RAW?
Imaginile RAW, sunt cunoscute ca și ”digital negatives” sunt fișiere virtuale neprocesate care sunt preluate direct din senzorul camerei. Sunt ca și ingredientele care vor fi preparate și gătite înainte de a fi folosite. Spre deosebire de fișierele JPEG care pot fi ușor deschise, vizualizate și imprimate de majoritatea programelor de vizualizare/editare a imaginilor. RAW este un format propriu, unic, care este legat de producătorul camerei și de senzor și prin urmare, nu este suportat de toate software-urile. Fișierele RAW păstrează cea mai mare cantitate de informații despre o imagine și în general conțin mai multe culori și un interval dinamic mai mare decât JPEG. Pentru a permite camerelor digitale să afișeze imaginea înregistrată pe LCD-ul camerei, fișierele RAW sunt formate din două părți, datele reale RAW preluate de la senzorul camerei și o previzualizare JPEG încorporată în fișierul RAW pentru a vă afișa imaginea.
Avantajele formatului RAW
- În comparație cu formatul JPEG pe 8 biți, care poate conține numai până la 256 de nuanțe de culori roșu, verde și albastru (total 16 milioane de culori), imaginile RAW în 12 biți conțin cele mai multe informații cu 4.096 de nuanțe de roșu, verde și albastru (Echivalentul a 68 de miliarde de culori!)
- Fișierele RAW conțin intervalul cel mai dinamic (raportul dintre intensitățile luminoase și negre măsurabile ale intensității luminoase și închise la culoare) și pot fi utilizate mai târziu pentru a recupera imagini sau părți ale unei imagini subexpuse sau supraexpuse.
- Atunci când se generează o imagine RAW, toate fișierele camerei (cunoscute și sub numele de metadate), inclusiv informațiile specifice aparatului foto și ale producătorului, sunt doar adăugate în fișier. Aceasta înseamnă că imaginea în sine rămâne nemodificată – setările sunt furnizate doar ca referință și puteți să le modificați mai târziu în aplicațiile post-procesare precum Lightroom sau Photoshop. Acesta aspect reprezintă un avantaj imens în utilizarea RAW, deoarece dacă utilizați în mod accidental o setare greșită (cum ar fi Balansul de Alb) pe camera dvs. foto, veți avea totuși o opțiune pentru a o schimba mai târziu.
- Datorită numărului de culori stocate în imaginile RAW, tipul de spațiu de culoare din cameră (sRGB sau Adobe RGB) nu este important atunci când fotografiați în RAW – puteți să-l modificați în orice culoare din post-producție.
- Spre deosebire de JPEG, fișierele RAW utilizează compresie fără pierderi, ceea ce înseamnă că nu suferă de artefacte de compresie a imaginilor.
- Nu se realizează un sharp al imaginii în fișierele RAW, ceea ce înseamnă că puteți utiliza algoritmi de sharp mai buni și mai complexi pentru fotografiile dvs. în programul de editare.
- Fișierele RAW pot fi folosite ca dovadă a dreptului de proprietate asupra fotografiei și a imaginilor autentice, nemodificate. Dacă ați văzut un extraterestru și ați făcut o fotografie în RAW, nimeni nu va putea spune că ați folosit Photoshop pentru a adăuga extratereștrii la fotografia dvs. 🙂
Dezavantajele formatului RAW
- Fișierele RAW necesită post-procesare și conversie înainte de a fi vizualizate în mod normal, ceea ce adaugă o cantitate semnificativă de timp fluxului de lucru.
- RAW ocupă mult mai multă memorie și spațiu decât imaginile JPEG. Aceasta înseamnă că cardul de memorie poate stoca mai puține imagini, iar memoria cache din cameră se poate umple rapid, determinând rata cadrelor camerei să scadă semnificativ. De asemenea, veți avea nevoie de mai mult RAM și mult mai mult spațiu de stocare pe computer pentru a păstra imaginile RAW.
- Fișierele RAW nu sunt standardizate de la diferiți producători. De exemplu, software-ul Nikon nu poate citi fișierele Canon RAW și invers. În plus, nu toți vizualizatorii și editorii pot deschide fișiere RAW. Dacă aveți o cameră nouă, care tocmai a fost lansată, este posibil să trebuiască să așteptați un timp pentru ca firmele de software să actualizeze software-ul, astfel încât fișierele dvs. RAW să poată fi deschise și lucrate.
- Va trebui să convertiți fișierele RAW într-un format compatibil, cum ar fi JPEG sau TIFF, înainte de a le putea da prietenilor și clienților dvs., deoarece acestea ar putea să nu aibă instrumentele necesare pentru a le vizualiza.
- Deoarece fișierele RAW nu pot fi modificate de software-ul unei terțe părți, setările dvs. vor trebui să fie stocate într-un fișier separat (XMP), ceea ce înseamnă din nou mai mult spațiu de stocare și gestionare mai riguroasă a fișierelor (dacă nu vă convertiți fișierele RAW în DNG).
- Datorită dimensiunilor imaginilor RAW, procedura de arhivare / salvare durează mult mai mult timp.
Ce este JPEG?
JPEG este cel mai popular format de imagine pentru fotografiile de astăzi, capabil să afișeze milioane de culori într-un fișier foarte comprimat. Metoda de comprimare utilizată de JPEG este „lossy”, ceea ce înseamnă că anumite informații sunt eliminate din imagine. Se pot aplica diferite nivele de compresie (în procente) pe imagini JPEG, care influențează calitatea și dimensiunea imaginii. Cu cât mai multe detalii sunt păstrate, cu atât fișierul este mai mare.
Avantajele formatului JPEG
- Imaginile JPEG sunt procesate complet în cameră și toate setările, cum ar fi balansul de alb, saturația culorii, curba tonurilor, sharp-ul și spațiul de culoare, sunt deja aplicate imaginii. Deci, nu este nevoie să vă petreceți timp după postprocesarea imaginii – tot ce trebuie să faceți este să extrageți imaginea de pe cardul de memorie și sunt gata de vizionare.
- Imaginile JPEG sunt mult mai mici decât imaginile RAW și, prin urmare, consumă mult mai puțin spațiu de stocare și necesită mult mai puțină putere de procesare.
- Datorită dimensiunii mai mici, camerele pot scrie fișiere JPEG mult mai rapid, ceea ce mărește numărul de imagini care se pot potrivi în memoria cache a camerei. Acest lucru înseamnă că, în comparație cu RAW, puteți trage mai multe cadre, mai mari și pentru perioade mai lungi de timp.
- Majoritatea dispozitivelor și pachetelor software moderne suportă imagini JPEG, făcând acest format extrem de compatibil.
- Camerele digitale oferă diferite opțiuni de comprimare și mărime pentru salvarea imaginilor JPEG, oferindu-vă flexibilitatea și opțiunea pentru calitatea și dimensiunea imaginii.
- Dimensiunile mai mici înseamnă, de asemenea, copii de rezervă mai rapide și mai eficiente.
Dezavantajele formatului JPEG
- Algoritmul de comprimare „lossy” înseamnă că vei pierde niște detalii din fotografiile tale. Această pierdere a detaliilor, în special în cazul fișierelor foarte comprimate, va apărea în imagini ca „artefacte” și va fi destul de vizibilă cu ochiul liber.
- Imaginile JPEG sunt de 8 biți, ceea ce reprezintă o limită de 16 milioane de culori posibile. Acest lucru înseamnă că toate celelalte culori pe care camera dvs. foto-video le poate înregistra sunt eliminate în mod esențial, atunci când imaginea este convertită în format JPEG.
- Imaginile JPEG conțin, de asemenea, un interval mai redus decât imaginile RAW, ceea ce înseamnă că recuperarea imaginilor supraexpuse / subexpuse și a zonelor umbrite va fi extrem de dificilă și uneori imposibilă.
- Deoarece camerele procesează pe deplin imaginile JPEG, orice eroare de setare a camerei va fi practic ireversibilă. De exemplu, dacă aplicați un sharp accentuat unei imagini, nu veți mai putea aplica”unsharpen” ulterior.
Ce să folosesc RAW sau JPEG?
Totuși hai să ne gândim la cea mai importantă întrebare: care dintre cele două să le alegi pentru realizarea fotografiilor?
Fotografierea în format RAW depășește cu mult avantajele utilizării formatelor JPEG. Stocarea nu este așa scumpă în zilele noastre, nici dimensiunea lor nu este deranjantă chiar și pentru backup-uri.
Totuși timpul și dimensiunea sunt probleme minore , în comparație cu recuperarea detaliilor dintr-o imagine RAW. Mulți fotografi au fost în situația în care lumina nu era ideală și au avut încredere în camerele lor și nu au avut timp să corecteze expunerea sau au făcut o greșeală, ceea ce a dus la o imagine expusă greșit. Dar din moment ce se folosește RAW, se poate ajusta cu ușurință expunerea și pot schimba și alte setări pentru realizarea unei poze reușite. Acest lucru face o mare diferență, în special pentru momente rare, speciale, care nu pot fi reproduse niciodată, vorbim aici de fotografia de eveniment.
În concluzie, dezbaterea RAW vs JPEG: dacă sunteți serios în legătură cu fotografia și vă doriți să vă vindeți sau să vă prezentați activitatea în viitor, ar trebui să folosiți formatul RAW. Dacă doriți doar poze de femilie, concediu sau distracție puteți folosi formatul JPEG. Tu ce format folosești?
