Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Primarul unui oraș faimos din Europa vrea să-i oblige pe turiști să-și care în brațe trolerele. Motivul invocat

62354169


Dubrovnikul este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa și nu e de mirare că, în fiecare an, atrage sute de mii de turiști din toate colțurile lumii.

Numărul mare de vizitatori nu este însă pe placul localnicilor, care au pus presiune pe primar și i-au cerut să ia măsuri.

Așa că edilul a interzis gălăgia la terase și, mai nou, vrea să-i oblige pe turiști să-și care în brațe trolerele, pe străzile din centrul vechi.

Până acum, zgomotul produs de roțile trolerelor pe pavajul din Dubrovnik era unul dintre sunetele preferate ale proprietarilor de pensiuni, bucuroși că turiștii vin în număr tot mai mare. Primarul din frumosul oraș croat a decis însă că oamenii care se cazează în Vechiul Dubrovnik trebuie să-și care valizele în brațe. Motivul: tocmai zgomotul, devenit supărător pentru cei care locuiesc în zonă.

Paco, un turist din Mexic: „Cred că este prea mult. Poate că pot găsi o soluție? Adică, nu mi-ar părea rău dacă cineva ar duce bagajul direct la hotel. Este foarte greu de cărat”.

spagat in Dubrovnik, Croatia

Turist din Franța: „În Franța avem aceeași problemă în vechiul oraș. Cum au rezolvat ei asta? Nu au făcut-o”.

Ca să nu-i mai deranjeze pe localnici, restaurantele și cafenelele aflate pe strada principală din Orașul Vechi vor fi aprovizionate cu vehicule electrice. Măsura îi bucură pe localnicii deloc încântați oricum de gălăgia care vine din localurile unde turiștii iau masa.

Primăria a luat deja măsuri

Frank Bacic, locuitor al Vechiului Dubrovnik: Nu ne deranjează, dar trebuie să fii foarte tolerant. Nu vrem ca oamenii să nu mai mănânce aici, doar vrem să nu mănânce prea mult. Trebuie să aibă o limită în tot.

Reporter: Nu vă mai înțelegeți cu ei?

Frank Bacic: Absolut, unele dintre localuri ar fi trebuit închise cu ani în urmă pentru că e o rușine ceea ce se întâmplă acolo.

Primăria a luat deja măsuri împotriva celor care încalcă regulile și nu păstrează liniștea.

Marijana Aksic-Vitkovic, purtătoarea de cuvânt a Primăriei din Dubrovnik: „Șase localuri au fost sancționate cu suspendarea activității timp de o săptămână. La următoarea încălcare, vor fi închise pentru 30 de zile, iar a treia abatere înseamnă pierderea licenței pentru totdeauna. Cred că această măsură este eficientă și localurile nu își vor permite să-și piardă principalele venituri în timpul sezonului turistic”.

În primele cinci luni ale acestui an, Dubrovnik a înregistrat cu aproape 50% mai mulți turiști decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și, pentru cei care încă nu știu cum trebuie să se comporte, autoritățile locale au realizat un videoclip, din care află că nu au voie să plimbe câinii fără lesă și nici să stea la bustul gol în orașul vechi.

Miro Draskovic, șeful Consiliului de Turism Dubrovnik: „Despre asta discutăm (cu alți colegi) în timpul târgurilor de turism, fiecare destinație are aceleași probleme. La fel și fiecare oraș mai mare din Europa”.

Rămâne de văzut dacă toate aceste măsuri vor avea rezultatul așteptat de autorități sau dimpotrivă îi vor convinge pe turiști să stea departe de Dubrovnik.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

Construită în perioada 1906 – 1925, această clădire impresionantă se ridică în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul unde pe vremuri se...

Turism

Deși pe litoral a început sezonul estival, multe dintre obiectivele turistice ale orașului Constanța rămân închise. Se fac lucrări de renovare și restaurare începute...

Turism

În ziua de astăzi, călătoriile aeriene au devenit o parte integrală a vieții fiecăruia, iar contribuția companiilor aeriene locale este una foarte mare în...

Turism

Se anunță cel mai aglomerat weekend de la debutul sezonului, pe litoral. Este și sărbătoarea Rusaliilor și mulți au liber luni de la serviciu....

Turism

Iată de ce stau stewardesele cu mâinile sub coapse în timpul decolării și al aterizării avionului. De asemenea, află care sunt cele mai importante...

Articole recomandate