Recent, Preşedinţia Ungariei a replicat la protestul Ministerului Român de Externe, în legătură cu afirmaţiile Preşedintelui Ungariei, János Áder, privind construcţia gazoductului BRUA. În această replică, Preşedinţia Ungariei a considerat că protestul Ministerului Român de Externe este exagerat şi nejustificat.
Potrivit Preşedinţiei Ungariei, afirmaţiile lui János Áder au fost interpretate greşit şi nu au avut intenţia de a denigra România sau de a pune sub semnul întrebării numele acestei ţări. Preşedinţia Ungariei a afirmat că János Áder şi-a exprimat îngrijorarea privind construcţia gazoductului BRUA, din cauza impactului asupra unor zone protejate de mediu.
Mai mult, Preşedinţia Ungariei a caracterizat protestul Ministerului Român de Externe drept un comportament exagerat şi nejustificat, care nu face decât să alimenteze tensiunile bilaterale. De asemenea, Preşedinţia Ungariei a subliniat că România şi Ungaria trebuie să îşi menţină relaţiile de prietenie şi să colaboreze în domeniul energetic, în beneficiul ambelor ţări şi al Uniunii Europene.
În ciuda replicii Preşedinţiei Ungariei, Ministerul Român de Externe a reiterat poziţia sa, exprimată anterior într-un comunicat de presă, în care a condamnat afirmaţiile lui János Áder şi a cerut clarificări din partea autorităţilor ungare.
Acest incident a pus accidental România într-o situaţie delicată. Cu toate acestea, trebuie să menţionăm că România şi Ungaria au o istorie comună şi o legătură culturală puternică, care ar trebui să prevaleze asupra oricărei tensiuni politice.
Este important ca cele două ţări să găsească o modalitate de a colabora în problemele comune, inclusiv în domeniul energetic. Tensiunile nu fac decât să încurajeze naţionalismul şi discriminarea, care nu este în interesul niciunei ţări sau a Uniunii Europene. Prin urmare, este necesară o abordare raţională şi pragmatică a situaţiei, care să favorizeze relaţiile de prietenie şi cooperare între România şi Ungaria.
