Informatii generale despre porumb
Metoda de plantare: se seamana seminte dupa ultimul inghet de primavara
Distanta : 30 – 60 cm in randuri. 1 planta pe 30 cm patrati pentru culturi intensive.
Perioada pana la recoltare: 60 – 100 zile
Cantitate recoltata per 1,5m : 3 pana la 6 bucati

Varietati de porumb
Pentru a avea recolta pe tot parcursul verii si pana in toamna plantati treptat pe tot parcursul sezonului. Soiurile hibride pentru popcorn si soiurile dulci cresc bine in gradinile de casa, dar trebuiesc izolate pentru a impiedica incrucisarea prin polenizare cu celelalte soiuri. Soiurile dulci SE ( imbogatit cu zahar) si EH nu au nevoie de izolare.
Plantarea porumbului
Asteptat pana cand solul s-a incalzit bine inainte sa semanati porumbul. Semintele vor putrezi in solul umed si rece. Pentru o crestere rapida, zilele si noptile calde sunt foarte importante. Porumbul este polenizat cu ajutorul vantului deci plantati bucati de cate 3 – 4 randuri scurte (mai usor de polenizat decat 1 rand lung). Pentru a ajuta semintele sa creasca mai repede, sapati o groapa adanca de 8 cm pe care o umpleti cu ingrasamant. Plantati semintele in astfel de gropi pe care le acopetiti cu aproximativ 3 cm de pamant. Lasati distanta de 10 cm intre plante. Spatiul dintre randuri trebuie sa fie de 60 cm.
Izolati soiurile pentru a evita ploenizarea incrucisata. De exemplu porumbul pentru popcorn va strica soiurile dulci. Izolati fie prin semanarea in perioade diferite, fie prin spatiu . Evident pentru gradinarii cu gradini mici si mijlocii este mai usor izolarea prin semanarea porumbului in perioade diferite de timp.
Ingrijirea porumbului
Dupa ce incep sa creasca plantele, inconjurati-le cu un strat protector. Mentineti umezeala udand bine plantele. Cand tulpinile ajung la inaltimea de 30 cm, adaugati ingrasamant. Cand incep sa produca mai adaugati ingrasamant inca odata.
Fiti atenti dupa eventuale boli. O boala specifica este „SMUT” care arata ca o minge de culoare gri inchis sau neagra. Daca intalniti plante infectate distrugeti–o imediat. Protejati recolta de animale construind un gard in jurul gradinii.

Recoltarea porumbului
Culegeti porumbul cand boabele sunt fragede si daca sunt impunse cu unghia, lasa sa curga o substanta laptoasa.
Un semn ca porumbul se coace este inchiderea la culoare a matasii si culoarea verde intens. Culegeti porumbul cu putin timp inainte sa il gatiti pentru a fi proaspat. Soiurile dulci raman proaspete cel mai mult.
