Radicalii liberi din organism au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare, afectand sau chiar distrugand celula.
Mai mult, au capacitatea de a se reproduce, facand astfel mari ravagii in organism. Din fericire, exista antioxidantii, compusi naturali, care incetinesc si limiteaza procesul de oxidare a radicalilor liberi.
Dar pentru asta trebuie sa-i aducem in organism. Cum? Cel mai simplu este prin alimentatie.
Antioxidantii pot neutraliza genele „proaste”, reducand riscul bolilor ereditare. Tot ei pot preveni sau chiar ameliora problemele mentale si ale memoriei.
Exista dovezi ca antioxidantii imbunatatesc concentrarea si atentia. Antioxidantii pot usura simptomele de artrita si alte stari inflamatoare, dar si trata bolile de inima. Pot sa previna si chiar sa stearga semnele imbatranirii si sa protejeze impotriva cancerului de piele. Cei ce consuma zilnic alimente cu antioxidanti pot reduce semnificativ riscul mai multor boli si sa-si pastreze in acelasi timp tineretea. Multe fructe, legume, cereale si uleiuri din vegetale contin vitamine si minerale, avand calitati antioxidante. Iata care sunt cei mai buni antioxidanti:
Vitamina A
O gasiti in morcovi, spanac, verdeata, mango, pepene galben. Este un antioxidant important pentru apararea plamanilor de actiunea nociva a fumului de tigara si a poluarii

Vitamina B
Se gaseste in banane, verdeata, morcovi, mere, cartofi. Ajuta la mentinerea sanatatii mambranelor sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.
Vitamina E
O gasiti in uleiul de masline si in toate legumele verzi, dar si in oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Are actiune antioxidanta, stimuleaza regenerarea celulara, previne arsurile solare.
Seleniu
Unul dintre cei mai mari zdrobitori de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare.
Zinc
Participa la regenerarea si dezoltarea celulara, intinerind organismul. Il gasiti in stridii, mazare uscata, rinichi, anghila, linte, carne, paine itegrala.
Cupru
Intra in componenta multor enzime ce se gasesc in toate celulele corpuluisi care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si limiteaza distrugerile celulare. Se gaseste in fasole, alune, ovaz, nuci, ficat, cacao.
Polifenoli
Au un efect deosebit in neutralizarea radicalilor liberi la nivelul celulei si se gasec in vin, samburi de struguri, ceai verde, ulei de masline, ceapa, mere.
