Rezumat:
Noul plan de reintroducere a ursului brun în Munții Pirinei dă semne că ar avea succes, la nivelul anului 2021 existând 70 de indivizi, cel mai mare număr din ultimul secol.
Conform cifrelor oferite de grupul trans-național care monitorizează urșii din Franța și Spania, populația de urși bruni a crescut de la 52 în 2018, cu mai bine de jumătate dintre aceste animale găsindu-se în regiunile Pirineilor Catalani din Vall d’Aran, Pallars Sobirà și Alta Ribagorça. Aceste animale se găsesc disparate pe o suprafață de aproximativ 6500 de kilometri pătrați.
Studiul a identificat 34 de femele, 32 de masculi și alți patru al căror gen nu a fost determinat, cu 15 pui născuți în decursul anului trecut. În total au existat 114 nașteri de la lansarea planului, în 1996, precizează The Guardian.
Ursul brun, o specie aproape dispărută din Pirinei
În momentul în care trei urși din Slovenia au fost plasați în zonă acum 26 de ani, ursul brun aproape dispăruse din Munții Pirinei. Ultimul specimen „indigen” a fost împușcat în 2004, iar doi ani mai târziu, patru femele au fost inserate în mediu – tot de proveniență slovenă.
Până în 2016, toți puii născuți din 1997 aveau legături genetice cu Pyros, un mascul sloven. Un altul, poreclit Goiat, a fost adus din Slovenia în 2016, a fost acuzat că ar fi ucis animalele din regiune.
Un berbec, patru capre și o oaie au fost omorâte în atacuri diferite în toamna lui 2021, în Vall d’Aran. Goiat acumulase deja notorietate de-a lungul graniței cu Franța, regiune în care fermierii cereau vehement înlăturarea sa. Acum, ursul s-ar afla în Catalonia unde este tatăl a cel puțin unui pui născut anul trecut.
Fermierii s-au opus încă de la început planului de repopulare
Planul de repopulare a creat nemulțumiri încă de la început pentru fermierii din regine, chiar dacă dieta urșilor bruni este în cea mai mare parte una vegetariană și ucid foarte rar pentru hrană.
Nemulțumiri similare au fost înregistrate și în 2021, atunci când guvernul spaniol a interzis vânarea lupilor din regiunile de nord-vest ale Castilla y León și Galiția. Fermierii din regiune se plângeau că acești lupi le omorau sute de animale anual, cu toate că aceștia puteau pretinde o recompensă pentru fiecare dintre animalele ucise de lupi.
Uniunea Europeană a susținut proiectul franco-spaniol LoupO inițiat în 2020, pentru coordonarea monitorizării urșilor bruni și a populațiilor de lupi din zona Pirineilor.
Vă mai recomandăm și:
Ursoaica Masha a pășit pentru prima dată în iarbă la sanctuarul de la Zărnești
Australia a inclus urșii koala pe lista speciilor pe cale de dispariție
Motivul pentru care în Pirineii francezi a fost adusă zăpadă cu elicopterul. Gestul a supărat ecologiştii
Lamantinii mor de foame în ecosistemele afectate de criza climatică. Scene macabre descrise de cercetători