Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fashion

Pietre Pretioase

stoicescu iulian

Pietrele pretioase sunt minerale care sunt folosite cu precadere in scop decorativ. In functie de atributiile estetice ele se impart in pietre pretioase popular spus – nestemate si pietre semipretioase. Acestea pot fi de origine minerala sau organica.

Ramura stiintei care se ocupa cu studiul nestematelor si a pietrelor semipretioase se numeste gemologie.

Pietrele „cu forma frumoasa sau de culori deosebite” erau folosite ca si bijuterii inca din epoca de piatra. In perioada antica acestea au devenit extrem de apreciate si totodata erau puse in combinatie cu metale pretioase precum aurul si argintul. De pe atunci cea mai apreciata piatra pretioasa era diamantul. Alte bijuterii care la randul lor erau foarte apreciate in lumea antica erau si smaraldul, chihlimbarul, rubinul, berilul si rubinul. Avand o valoare considerabila, acestea au fost „imitate” prin intermediul agatului prin procesul de ardere. In perioada Evului Mediul dar si in Antichitatea tarzie, slefuirea pietrelor pretioase era doar sun forma rotunda. Odata cu marile descoperiri geografice acestea au inceput sa fie slefuite cu fatete.

Inca din trecut, vracii si vrajitorii vremii au asociat luna calendaristica cu o piatra pretioasa, astfel lunii Ianuarie ii corespunde Granatul, lunii Februarie, Ametistul, lunii Martie –Acvamarinul, lunii Aprilie – Diamantul, lunii Mai – Agatul sau Smaraldul, lunii Iunie Perla, lunii Iulie – Onixul, lunii August – Cornalina, lunii Septembrie – Safirul, lunii Octombrie – Turmalina, lunii Noiembrie – Topazul si lunii Decembrie Zirconul.

Fiind un compus al carbonului diamantul poate fi produs in laborator, primele diamante sintetice aparand in anul 1970. Un alt nestemat apreciat este perla, produs de stridiile de mare prin prinderea unui fir de nisip in cochilia stridiei. Acesta il acopera cu sidef, substanta ce o foloseste la captusirea cochiliei.

Astfel indiferent de modul de producere a acestora, pietrele pretioase vor ramane mereu deosebite atat din punct de vedere estetic dar si din punct de vedere valoric.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]

Articole recomandate

Spiritualitate

Cand vorbim despre pietre pretioase sau semipretioase ne gandim in primul rand la forma lor dar si la valoarea materiala pe care ar putea...