Connect with us

Hi, what are you looking for?

Internet

Peste 5 miliarde de aplicaţii destinate sistemului Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

1 hacker


Peste 5 miliarde de aplicaţii destinate sistemului Android descărcate de utilizatori sunt vulnerabile la atacurile hackerilor care exploatează vulnerabilităţile sistemului de operare al Google, potrivit experţilor în securitate cibernetică, relatează CNBC.

Circa 96% dintre viruşii creaţi de hackeri au ca ţintă sistemul Android, potrivit companiei americane FireEye, care a analizat, în perioada ianuarie-octombrie 2014, peste 7 milioane de aplicaţii mobile destinate Android şi Apple iOS.

Cele mai utilizate sunt softurile destinate furtului de date financiare, au constatat experţii în securitate cibernetică.

Natura open-source a Android permite hackerilor să descopere codul din spatele unei aplicaţii populare şi să recreeze o aplicaţie aproape identică, dar cu un cod care infectează dispozitivul utilizatorului.

„Poţi obţine integral codul, să inserezi instrucţiuni suplimentare şi să creezi o aplicaţie care pare originală, fără ca utilizatorul să vadă diferenţa atunci când o foloseşte”, a declarat Jason Steer, director pentru strategie în domeniul tehnologiei la FireEye.

Reprezentanţii Google nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Numărul softurilor rău-intenţionate create pentru sistemul de operare al Google a crescut de la circa 240.000 în 2013 la peste 390.000 în primele trei trimestre din 2014.

Potrivit analizei FireEye, una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale sistemului Android este felul în care aplicaţiile mobile comunică informaţiile serverelor. S-a constatat că cea mai mare parte a comunicării este necriptată, permiţând hackerilor să intercepteze şi să inoculeze un cod rău-voitor care poate infecta astfel utilizatorii finali.

Utilizatorii sunt expuşi atacurilor informatice şi prin intermediul publicităţii. Multe aplicaţii folosesc soft-uri de publicitate ale unor terţe părţi pentru afişarea reclamelor, în vederea obţinerii de venituri. Steer explică însă că astfel de colectări de date sunt deseori agresive, el avertizând că uneori aceste date sunt comunicate într-o manieră nesigură, expusă hackerilor.

Nu doar aplicaţiile Android sunt vulnerabile, ci şi dispozitivele care funcţionează cu sistemul iOS al Apple, considerat până nu demult ca foarte sigur.

În trecut, hackerii puteau exploata doar vulnerabilităţile aparatelor cu sisteme iOS decodate, care permit utilizatorilor să instaleze aplicaţii care nu sunt distribuite prin intermediul AppStore al Apple.

Potrivit FireEye, hackerii sunt capabili în prezent să creeze viruşi care să atace şi aparatele cu sisteme iOS codate.

Reprezentanţii Apple nu au fost nici ei disponibili pentru comentarii.

Sursă: Mediafax

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Internet

Dublarea vitezei de procesare a computerelor, posibilă printr-o metodă inovatoare Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Internet

Computerele obișnuite încă le pot întrece pe cele cuantice. Iată cum! Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Internet

Pot algoritmii să detecteze sarcasmul? Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Internet

A fost creat Copilul AI! Cine și de ce a făcut asta? Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Internet

Oamenii de știință susțin că chatboții încep să înțeleagă lumea Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Articole recomandate

Sport

Jürgen Klopp şi-a anunţat decizia de a se retrage din funcţia de antrenor al echipei Liverpool la finalul actualului sezon, el informându-i pe proprietarii...

Sport

Daniil Medvedev s-a impus vineri în cinci seturi pentru a treia oară în şase meciuri la ediţia din acest an a Australian Open şi...

Sport

Federaţia Română de Handbal a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că antrenorul Xavi Pascual nu va mai pregăti naţionala masculină şi că noul...

Muzica

Florin Salam a luat o decizie radicală după problemele de sănătate și scandalurile din ultima perioadă. În ultima vreme, cântărețul a ajuns de la...