Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turism

Păsările pe cale de dispariție din Delta Dunării, puse în pericol de turismul agresiv. Ce măsuri vor fi luate

Pasarile pe cale de disparitie din Delta Dunarii puse in.webp.webp scaled


În Deltă, turismul agresiv pune în pericol viețile multor pasări, și-așa pe cale de dispariție. Tocmai de aceea, cercetătorii Rezervației Biosferei anunță că vor fi montate balize inteligente în zonele în care cuibăresc înaripatele.

Dacă anul trecut o colonie de pelicani din Deltă avea în jur de 80 de exemplare, ornitologii au numărat în acest sezon până în 40. Șoimul dunărean, lebăda, egreta sau rața roșie și-au înjumătățit de asemenea populațiile.

Situația este alarmantă și în cazul familiilor de cocori sau de lișițe. S-a ajuns aici pentru că foarte multe agenții de turism promovează fără scrupule excursii în zonele în care cuibăresc primăvara pasările. Șalupele circulă în viteză pe canale și duc astfel la distrugerea habitatelor.

Mihai Marinov, cercetător Institutul Delta Dunării:Este vorba despre egrete, stârci, lopătarii, cele mai multe populații s-au înjumătățit la aceste specii. Am pus chiar să se păzească în perioada de cuibărit aceste colonii, avem reduceri drastice”.

Teodosie Marinov, guvernator ARBDD: „Pelicanii practic sunt fugăriți de ambarcațiuni pe luciul apei. Toate aceste zone strict protejate vor fi balizate cu instrumente de semnalizare în timp real. Toate vor dirija semnalul către panoul de comandă pentru a interveni”.

atac drone

Din februarie toate coloniile vor fi marcate cu dispozitive inteligente.

Silviu Anton, inspector ARBDD: „Balizele semnalizează intrarea în zona strict protejată. În spatele lor sunt colonii de păsări și accesul persoanelor este strict interzis”.

Amenzile pentru cei care insistă să intre în zonele interzise ajung până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice și 10.000 pentru persoanele fizice.

Din cele 331 de specii de păsări din Deltă, 172 cuibăresc. Nouă dintre acestea, printre care și gâsca cu gât roșu, sunt declarate monument al naturii.

sport">

Articol recomandat de sport.ro

Ce vrea să facă Valentin Țicu, la o zi după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu

Ce vrea să facă Valentin Țicu, la o zi după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Turism

O țară din Europa a fost desemnată cel mai fericit loc din lume pentru copii și persoane sub 30 de ani.   Este considerată...

Turism

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului...

Turism

Polițiștii eleni îi pot lăsa pe șoferi pe loc fără permis, dar și fără actele mașinii și chiar și fără plăcuțele de înmatriculare dacă...

Turism

Bucureștiul, capitala României, este un oraș vibrant, plin de istorie și cultură, ce așteaptă să fie descoperit de turiștii din întreaga lume. De la...

Turism

La începutul lunii mai a început programul „Litoralul pentru toți”. Românii pot beneficia de beneficiile acestuia până pe data de 20 iunie 2024. Iată...

Articole recomandate