Cu o traditie de consum atat de veche incat se poate asocia ca insotitoare a dezvoltarii umane, incepand inca din epoca de piatra, acest aliment atat de popular in majoritatea tarilor a infruntat in ultimul deceniu o disputa apriga. Probabil cel mai consumat aliment in intreaga lume, a avut de infruntat atacuri tot mai virulente care o denuntau ca fiind nesanatoasa. In ce masura aceste acuzatii sunt adevarate analizam succint in continuare.
Continutul nutritiv
Painea, in mod obisnuit, are un continut nutritiv complex, ceea ce ar recomanda-o drept un aliment excelent. Astfel, in ea se regasesc toate substantele de care are nevoie organismul uman, de la vitamine si minerale la proteine si carbohidrati. Diferentele, semnificative de altfel, apar in functie de varietatea de sortimente, modul de preparare, dospire sau coacere, tipul fainii folosite sau alte ingrediente continute.
Acesta este si motivul pentru care nutritionistii recomanda painea integrala in defavoarea celei albe, care imbina atat de multe aspecte negative incat parerea generala este ca mai bine se renunta la ea definitiv. In schimb, grahamul (paine integrala) si painea neagra sunt fabricate dupa metodele vechi, folosind faina necernuta, macinata mai mare, ceea ce inseamna ca are un continut mult mai ridicat de substante nutritive si fibre alimentare (celuloza).

De ce e painea alba atat de rea?
Da, stiu, probabil ca unele dintre voi ati dat ochii peste cap si v-ati gandit ca bun, daca nici paine nu mai putem sa consumam atunci ce se mai poate manca? Ce ati spune de ceva alimente naturale? Cum vine asta? Pai daca nici painea nu mai este un aliment natural, atunci care este? Nu, observati diferenta, painea alba nu este un aliment natural. Nu numai ca la prepararea painii albe se foloseste faina obtinuta numai dintr-o parte a boabelor, si anume tesutul din jurul germenului, fiind astfel lipsita de o cantitate importanta de vitamine si minerale, dar in procesul de preparare i se adauga si o serie de substante chimice menite a grabi coacerea si a-i prelungi termenul de valabilitate.
In schimb, grahamul si painea neagra sunt obtinute din faina integrala, care este macinata mai mare si contine elementele constitutive principale ale boabelor de cereale (germenii si coaja), rezultand astfel un continut mult mai bogat in vitamine si proteine. Este adevarat ca o paine neagra, 100% sanatoasa, este extrem de dificil de gasit in comert, cu atat mai mult la marketuri, aceasta fiind la randul ei supusa procesului de procesare. Cert este insa ca daca nu poti sa renunti la paine cel mai bine ar fi sa consumi paine din faina integrala.
