Connect with us

Hi, what are you looking for?

Made in Romania

Oxitocina, „hormonul iubirii”, transformă leii fioroși în pisicuțe

Oxitocina „hormonul iubirii transforma leii fiorosi in pisicute


Oamenii de știință au descoperit că leii au devenit mult mai prietenoși, atunci când le-a fost administrat așa-numitul „hormon al dragostei”, oxitocina.

Rezultatele, publicate în jurnalul iScience, ar putea avea beneficii majore pentru eforturile de conservare, în condițiile în care leii sunt forțați de expansiunea urbană să trăiască împreună în rezervații.

În general, pisicile au reputația de a fi independente, dar leii contrazic această tendință, căci trăiesc împreună, în timp ce câștigă și apără teritorii prețioase în savana africană.

„Dacă vă gândiți la leii masculi, de exemplu, aceștia vor părăsi turma când au câțiva ani și se vor întâlni cu alți lei masculi pe care nu îi cunosc și vor forma legături pe viață”, a declarat pentru AFP cercetătoarea în neuroștiințe și prima autoare a studiului, Jessica Burkhart.

Oxitocina, principala moleculă care întărește legăturile sociale

Aceste tipuri de comportamente au indicat faptul că leii – spre deosebire de gheparzii sau leoparzii solitari – sunt programați biologic să fie sociali în anumite situații, ceea ce îi face o specie interesantă pentru intervenția cu oxitocină.

La toate mamiferele, oxitocina este principala moleculă care întărește legăturile sociale.

Numită uneori „substanța chimică a îmbrățișării”, aceasta se manifestă în creierul mamei atunci când aceasta privește în ochii nou-născutului, favorizând sentimentul de fericire. Efecte similare au fost documentate și la alte specii, precum și între câini și stăpânii lor.

Lucrând într-o rezervație de animale sălbatice din Dinokeng, Africa de Sud, în 2018 și 2019, Burkhart și colegii de la Universitatea din Minnesota au efectuat un test folosind bucăți de carne crudă pentru a atrage leii spre un gard.

Hormonul a trebuit să fie pulverizat direct în nas, cu ajutorul unui dispozitiv care arată ca o sticlă de parfum antic, astfel încât să ajungă direct la creier.

Efectul negativ al oxitocinei la oameni

După tratament, cei 23 de lei cărora li s-a administrat oxitocină au devenit mai toleranți față de leii din spațiul lor. Acest lucru a fost măsurat văzând cât de aproape un leu, care are în posesie un obiect dorit, în acest caz o jucărie, îi va lăsa pe ceilalți să se apropie de el.

Oxitocina „hormonul iubirii transforma leii fiorosi in pisicute
Sursa foto: Pixabay

„După ce leii au fost tratați cu oxitocină și le-am dat jucăria lor preferată, am văzut că distanța medie dintre ei a scăzut, de la aproximativ șapte metri fără tratament, la aproximativ 3,5 metri după administrarea de oxitocină”, a declarat Burkhart.

Leii nu au răcnit înapoi atunci când li s-a reprodus înregistrarea răcnetelor unor intruși necunoscuți – spre deosebire de cei dintr-un grup de control care nu au fost stropiți cu oxitocină.

Ostilitatea redusă față de străini a fost o constatare deosebit de încurajatoare, a declarat Burkhart, deoarece se știe că oxitocina are o latură întunecată la oameni. În timp ce promovează sentimente pozitive față de cei din cadrul unui grup, poate crește rivalitatea față de cei din afară.

Oxitocina ar putea ajuta la prevenirea conflictelor

Tratamentul ar putea fi util într-o serie de scenarii, a spus ea.

În primul rând, ar putea ajuta la crearea de legături între leii necunoscuți salvați din situații abuzive, cum ar fi de la circuri sau de la grădinile zoologice din zonele de război, care sunt apoi plasați în sanctuare.

În al doilea rând, pe măsură ce orașele din Africa se extind și invadează teritoriul leilor, ecologiștii sunt forțați să transporte felinele în rezervații private unde sunt adăpostite împreună turme necunoscute, iar oxitocina ar putea ajuta la prevenirea conflictelor.

De asemenea, ar putea ajuta la relocarea în sălbăticie, ajutând leii „să devină mai înclinați către noul lor mediu social, astfel încât să fie mai curioși și mai puțin temători, ceea ce ar duce la o mai bună legătură între ei”, a concluzionat Burkhart, potrivit Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imagini superbe cu un râs. Felina a fost surprinsă într-o pădure din Vrancea

Singurul orfelinat pentru puii de urs din Europa se găseşte în România

O pisică adorabilă este considerată ”cea mai periculoasă felină de pe Pământ”

Leopardul siberian este cea mai rara felina din lume

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Made in Romania

Jude Bellingham, mijlocaşul Angliei şi al lui Real Madrid, a afirmat că vrea să rămână la gruparea madrilenă cât mai mult posibil. „Staff-ul de...

Made in Romania

Jucătorul de golf Rory McIlroy şi boxerul Anthony Joshua se numără printre sportivii care s-au alăturat unui grup care a investit în echipa de...

Made in Romania

Suspendat timp de şapte luni după ce a participat la pariuri sportive, Nicolo Fagioli a povestit anchetatorilor despre lunga sa coborâre în infern. Într-o...

Made in Romania

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu a afirmat, după ce a suferit un şoc anafilactic în urma unei alergii alimentare, că este doar a doua oară în...

Made in Romania

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat joi în turul al doilea de la turneul WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca. Jaqueline...

Articole recomandate

Sport

Echipa de volei masculin Steaua Bucureşti şi Dinamo Bucureşti s-au calificat, miercuri, în optimile de finală ale Challenge Cup, după disputetele din returul 16-ilor,...

Bizar

Cutremur, sâmbătă după-amiază, în România. Ce magnitudine a avut și în ce zonă a fost resimțit Voteaza articolul [Total voturi: 0 Scor general: 0]

Sport

David Popovici a declarat, într-un interviu pentru European Aquatics, că este entuziasmat înaintea Campionatului European în bazin scurt de la Otopeni, el precizând că...

Sport

Formaţiile Arsenal Londra şi PSV Eindhoven s-au calificat, miercuri, în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Arsenal a învins Lens cu scorul de 6-0....